SEO ve backlink terimleri birbirlerinden ayrılamaz, son derece ilişkili kavramlardır. SEO çalışmalarının yürütülmesinde oldukça önemli bir yere sahip olmaları nedeniyle en az SEO kavramı kadar dikkatli bir şekilde üstüne düşülmelidir. Tanım olarak backlink kavramı, bir web sitesinin başka bir web sitesinden bağlantı alması şeklinde açıklanabilir. Bu bağlantılar da ilişkili olarak asıl web sitesinin arama motoru performansına büyük bir katkı sağlıyor. Doğal olarak bir web sitesi için birçok backlink kullanılması da yaygın bir hale geldi. Bu yüzden backlinklerinizi doğru bir şekilde gruplandırıp bir profil ortaya çıkarmalısınız. Bu yazımda da “Sitenizin backlink profilini nasıl çıkartırsınız?” sorusunu yanıtlamaya çalışacağım.
Backlink Profili Nedir?
Backlink’in ne olduğundan haberimiz var. Bir web sitesi için birçok backlink olması gerektiğini de biliyoruz. Peki backlink profili neyi ifade ediyor? Sahip olduğumuz backlinklerin tümünü mü? Evet ama yeterli değil. Backlink profiliniz web sitenizi işaret eden bağlantı miktarı yanında bu bağlantıların kalitesini de temsil ediyor. Çünkü olabildiğince çok backlink kullanmak SEO açısından doğru bir kullanım değil. Sahip olduğunuz backlink profilini de iyi göstermeyecektir.
Google, bir web sitesinin sahip olduğu backlinkleri sıralamaya doğrudan bir etkisi olacak şekilde değerlendiriyor. Miktarı ve kalitesine göre değerlendirdiği web sitesinin alanında yeterli bir yetkinliğe ve popülerliğe sahip olup olmadığına karar veriyor. Eğer durum bu şekildeyse web siteniz sıralamalarda üst sıralarda yer alır, değilse de arama sonuçlarının dibine doğru sürüklenirsiniz. Bu anlamda backlink profilinizi etkileyen birçok faktör bulunuyor. Bunlardan bazıları;
- Kullanılan bağlantıların türleri
- Kullanılan yerlerdeki bağlantı metinleri
- Alan adının kalitesi
- Bağlantının alakası gibi faktörlerdir.
İleride de değineceğimiz, backlink profilinizi geliştirmek için optimize edebileceğiniz faktörlerden bazıları olarak da düşünebilirsiniz bunları. Yine de genel olarak dikkat edilmesi gereken noktayı açıklayayım: Doğal görünmek. Google, web sitelerinin bu faktörlerle oynayabileceğini ve algoritmayı kandırabileceğini biliyor ancak bunu istemiyor. Bu yüzden değerlendirme aşamasında baclinkleri en doğal görünen web sitelerini daha yüksek sıralara koymaktadır. Bizim asıl amacımız da her zaman bunun etrafında şekillenmelidir.
SEO için Neden Önemlidir?
Aslında metnin buraya kadar olan kısmından backlink profilinin neden SEO açısından önemli olduğu kabaca anlaşılabiliyor. Bildiğiniz gibi SEO kavramı oldukça geniş bir yelpaze anlamına geliyor. Bu yelpaze altında birçok etken birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışmalıdır. Ancak bu sayede iyi bir Google sıralaması elde etmek mümkün oluyor. Bu yüzden backlink çalışmalarınızı SEO ile ilgili olarak tek başına yeterli görmek oldukça büyük bir hata olacaktır. Ne kadar önemli olursa olsun, SEO ile bağlantılı bütün çalışmalarınızda diğer etkenlerle uyumlu bir şekilde ilerlemeli ve bunu sürdürülebilir kılmaya odaklanmalısınız. Sürdürülebilirlik de backlink profiliniz sayesinde elde edebileceğiniz bir avantaj olacaktır.
Backlink Profili Çıkartmak
Backlink profilinizi çıkartma adımında önemli olan bu profili etkileyen faktörlerin neler olduğunu anlamaktır. Yukarıda bazılarına değindiğimiz bu faktörlerden bazıları önemsenmediğinden ötürü kişilerin backlink profilleri profesyonel olmaktan uzak olabiliyor. Backlink profillerine de SEO çalışmaları gibi her açıdan iyi bir şekilde özen göstermek sizi rahatlatacaktır. Bu noktadan sonra size yardımcı olacak araçları kullanmak ayrıca işinizi de kolaylaştıracaktır. Örneğin Semrush’ın Backlink Audit aracı sayesinde backlink profilinizi görebilir ve denetleyebilirsiniz. Şimdi backlink profili çıkartma ve bunu denetleme işini adım adım inceleyeceğiz.
- Backlink profili çıkartırken kullanabileceğiniz diğer araçlardan bir taneside Ahrefs SEO aracıdır.
Backlink Listesi Oluşturma
Profilinizi çıkartmak için öncelikli olarak sahip olduğunuz bütün backlinkleri görmeniz gerekiyor. Bunun için Google Search Console, Ahrefs ya da LinkResearchTools gibi araçları kullanarak backlinklerinizi indirebilirsiniz. Daha sonra bu listeyi backlinklerinizi denetleyeceğiniz araca aktaracaksınız. Semrush’ın sağladığı Backlink Audit gibi araçları kullandığınızda ne kadar backlinke sahip olduğunuzu, bunların hangilerinin toksik hangilerinin sağlıklı birer backlink olduğunu görebilirsiniz.
Backlinkleri Kategorize Etme
Kategorize edilmiş backlink listeleri ile işlem yapmak çok daha kolaydır. Böylece listeye yeni eklenecek backlinkler sonrası kafa karışıklığı yaşama derdinden de kurtulmuş olursunuz. Genel olarak backlinkler üç şekilde kategorize edilir:
- Güvenli olanlar
- Kaldırılması gerekenler
- Reddedilenler
Backlinklerinizi tek tek inceleyerek bu kategorilere atamanız gerekiyor. Güvenli olanlar backlink profilinizin bir parçası olan sağlıklı bağlantıları kapsar. Kaldırılması gerekenler ise toksik olan linkleri kapsar. Bu linklerin kaldırılması için yer aldığı sitelerin sahipleriyle iletişime geçip kaldırılmasını talep etmeniz gerekir. Reddedilenler ise kaldıramadığınız ya da kaldırılmasını sağlayamadığınız linkleri kapsar. Bu kategorizasyon backlink profilinizi karmaşadan kurtarmaya yarayacaktır.
Bu kategoriler için linklerinizi nasıl değerlendirmeniz gerektiğine dair birkaç ipucu var. Örneğin gelen bağlantıların kategorileri mutlaka bir değerlendirme koşulu olmalıdır. Hangi alana ait web sitelerinde bağlantınız bulunuyor? Bu alanlar işinizle ne kadar alakalı? Rakiplerinizin de bu alanlarda bağlantısı bulunuyor mu? Bu tür karşılaştırmalar hangi linkleri güvenli olarak işaretleyip hangilerini reddetmeniz gerektiğine dair sağlam görüşler elde etmenizi sağlar.
Bağlantı Metinleri
Bağlantı metinleri, backlink profilleri için oldukça önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bu metinler hem kullanıcılar hem de arama motorları için önem arz ediyor. Kullanıcılar bu metinler sayesinde tıklama sonrası ne bekleyeceklerini biliyorlar. Arama motorları için ise bu metinler web sitenizin bağlam kazanmasını sağlar. Bağlantı metinlerinin en iyi kullanımlarından birisi, metinleri çeşitli şekillerde kullanmaktır. Bunun için kullanabileceğiniz üç adet metin şekli aşağıdaki gibidir:
- Çıplak URL: Birçok web sitesi bağlantı metni olarak çıplak URL kullanmaktadır. Çıplak URL, herhangi bir metin kullanmak yerine direkt olarak link kullanımı anlamına geliyor. Bu çeşit bağlantı metinleri doğal gözükmese de arama motorları için web sitenizin daha organik görünmesini sağlamaktadır.
- Markalı Bağlantı Metni: Bu çeşit metinler direkt olarak markanızın ismini kullandığınız metinlerdir. Markanızın ismi, trafiği direkt olarak çekecek şeydir. Yani insanların sizi biliyor olması gerekir. Yeni trafik getirme kapasiteleri sınırlı olsa da bu çeşit bağlantı metinleri markanızı güçlendirme konusunda çok etkili olabilir.
- Anahtar Kelimeli Metinler: Bunlar, sıralamaya çalıştığınız bir anahtar kelimeyi bağlantı metni olarak kullandığınız metinlerdir. Oldukça güçlü ve daha fazla yeni trafik sağlarlar ancak dikkatli bir şekilde kullanılmaları gerekiyor. Çünkü Google bu tür kullanımları spam olarak işaretleyebilir.
Bu metinler aynı zamanda backlinklerinizi kategorize etme aşamasında da yardımcı olurlar. Çok kullanılan anahtar kelimeli metinleri ya da doğal gözükmeyen backlinklerinizi reddedilen ya da kaldırılması gereken olarak kategorize edebilirsiniz.
Reddedilen Backlinkler
Yukarıdaki faktörler aracılığı ile backlink profilinizi oluşturup denetlemesini yaptıktan sonra reddedilen olarak işaretlediğiniz linkleri cidden Google’a reddedilmesi üzere bildirmeniz gerekiyor. Bu noktada reddetme işlemini yapmak için Google’ın önerilerini de dikkate almanız yararlı olacaktır.
Google çoğu zaman algoritmasının, reddedilmesi gereken bağlantıları kendisinin değerlendirebileceğini söylüyor. Yani Google’ın bağlantı reddetme aracını kullanmanıza her link için kullanmanıza gerek olmadığını ifade ediyor. Ancak yine de sitenize gelen önemli sayıda düşük kaliteli, spam bağlantı olduğunu ve bu bağlantıların sitenizde manuel işlem başlatılmasına neden olacağını düşünüyorsanız kullanmanızı tavsiye ediyor.
Reddedilmesini istediğiniz linkleri Google’ın bağlantıları reddetme aracı sayfasına yükleyerek bu işlemi gerçekleştirebilir ve backlink profilinizi buna göre güncelleyebilirsiniz. Backlink profilinizi bu şekilde güncel tutmak ve çeşitlendirmek doğal gözükmesini sağlayacaktır. Böylece web sitenizin güvenilirliğini de arttırmış olursunuz.