SEO Çalışmanızın Başarısız Olmasının 12 Nedeni

SEO Çalışmanızın Başarısız Olmasının 12 Nedeni

İçinde bulunduğumuz yüzyıl, dijitalleşme çağı olarak kabul ediliyor. Dijitalleşme, günlük hayatımızın her alanına sirayet etmiş durumda. Bu doğrultuda web siteleri hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Potansiyel müşterilerimiz, takipçi kitlemiz ve hizmet arayan kişiler ile ilk karşılaşma noktamız olan web sitelerinin gelişmişlik düzeyi hayati önem taşıyor. Bu noktada SEO çalışmaları, her çeşit web sitesi için kaçınılmaz hale geldi.

En yerel işletmelerden en tanınmış markalara kadar çoğu kişi ve şirket SEO çalışmasının öneminin farkında. Kimi zaman uzman desteği ile kimi zaman ise kişisel çabalar eşliğinde SEO çalışması sürdürülüyor. Öte yandan bu çalışmalar her zaman hedefe ulaştıran başarılı çalışmalar olmuyor. Eğer siz de çalışmanızın yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, SEO çalışmanızın başarısız olmasının 12 nedeni yazımızı okuyarak yeni bir strateji benimsemeyi değerlendirmelisiniz.

1- Tarihi Geçmiş Taktik Kullanıyor Olabilirsiniz

SEO çalışmaları neredeyse internet kadar eski. Fakat son yıllarda hiç olmadığı kadar popüler hale geldi. Bu doğrultuda yeni SEO trendleri hızla oluşuyor ve eskiyor. SEO stratejileri belirlemeye çalışan kişilerin karşısına çok sayıda taktik çıkıyor. Öte yandan bu taktikler her zaman yeni ve başarılı taktikler değil. Örneğin;

  • Düşük kaliteli içerik satın alma veya oluşturma
  • Anahtar kelimelerin üzerinde fazla durma
  • Tarihi geçmiş anahtar kelimelerin kullanımı
  • Dış linkleri fazla fakat konuyla ilgisi olmayan yerlerden alma gibi taktikler eskimiş durumda.

Eski taktikler işe yarayan ve gerekli taktikler olsalar bile yalnızca bu taktiklere odaklanmak SEO çalışmanızın başarısını olumsuz etkileyebilir. Bu durumdan kaçınmak adına SEO trendlerini güncel şekilde takip edebilirsiniz.

2- SEO’ya Yaklaşımınız Yanlış Olabilir

SEO, web sitenizi geliştirebilecek bir araç ve SEO’ya böyle yaklaşmak elbette doğru. Öte yandan web sitenizin gelişimi yalnızca SEO çalışması ile kısıtlı değildir. Bunun yanı sıra, SEO’ya yalnızca teknik bir gereklilik olarak bakmak oldukça hatalı. SEO, web sitesinin hayatını kurtaracak büyülü bir taktik değildir. Aksine, web siteyi optimize eden ve gerekli bir çalışma sürecidir.

Bu doğrultuda başarılı bir SEO çalışması tamamlanarak site ile işiniz bitmemeli. Bu çalışmanın sonunda optimize edilmiş web sitesini geliştirmenin ve içeriğini doldurmanın sırası gelir. SEO çalışmanızın tamamlandığını düşünüyorsanız artık kullanıcılarınızı etkileyebileceğiniz özgün adımlar atma zamanınız gelmiş olabilir.

3- Web Site Analizi Yüklü Olmayabilir

SEO çalışmaları arama motorları ile girilen bir tartışma ya da bir kandırma yöntemi gibi anlaşılabiliyor. Oysa bu algının tam aksine Google, web site sahiplerine yardımcı olma amaçlı pek çok bilgi paylaşmakta ve uygulama geliştirmekte. Hedefi Google’da üst sıralara taşınmak olan bir SEO uzmanının çalışmasında en önemli hamlelerden biri Google araçlarını doğru değerlendirmek ve kullanmak olacaktır.

Bu doğrultuda, Google Analytics ve Google Search Console en çok üzerinde durulması gereken araçlardır. Özellikle Google Analytics kullanarak sahip olacağınız bilgiler, web sitenizi geliştirmek ve başarılı bir SEO çalışması yapmak için temel oluşturmaktadır. Google Analytics ile sayfada;

  • Ortalama kalma süresi
  • Anında çıkış süresi
  • Tıklama başına etkileşim oranı
  • Yeni ziyaretçiler gibi pek çok önemli veriyi elde edebilirsiniz.

Google araçlarından elde edilen bilgiler doğru değerlendirildiğinde SEO çalışmalarını oldukça ciddi bir şekilde pozitif etkileyecektir.

4- Kullanıcı Deneyimi Güçsüz Olabilir

Kullanıcı Deneyimi Güçsüz Olabilir

SEO, ilk gündeme geldiği yıllarda daha teknik detaylar ağırlıklı bir çalışma ile başarıya ulaşabiliyordu. Öte yandan SEO çalışmaları ile doğru orantılı şekilde arama motorlarının zekâsı da arttı. Bu noktada Google’ın dikkatini çekmek oldukça zorlaştı. SEO çalışmalarına hala anahtar kelime, link gibi teknik detay odaklı bakmak çalışmanızı başarısız hale getirebilir. Artık arama motorlarında üst sıraya taşınmak için başarılması gereken en büyük hedeflerden biri gerçek ve sabit bir kullanıcı kitlesi.

Eğer web sitenizin kullanıcıları sitenize bağlı ise SEO çalışmanızın başarılı olma olasılığı büyük oranda artmakta. Bu sırada;

  • Site içi görselleri arttırma
  • Sitenin hızını arttırma
  • İçerikleri geliştirme gibi kullanıcı deneyimi odaklı hamleler geliştirebilirsiniz.

5- Anahtar Kelimelere Gereğinden Fazla Odaklı Olabilirsiniz

Anahtar kelimeler SEO çalışmalarının yapı taşlarından biridir ve oldukça gereklidir. Öte yandan obsesif bir şekilde anahtar kelime odaklı olmak, SEO çalışmalarının diğer gerekliliklerini daha az önemsemek başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Bir anahtar kelime çalışmasının başarılı olmasının yolu, o anahtar kelime ile öne çıkabilecek içeriği oluşturmaktan geçer. Örneğin “2021 kadın spor ayakkabı” kelime grubu bölgenizde en çok aratılan anahtar kelime grubu olabilir. Öte yandan Google bu aramalara sonuç olarak büyük markaları öne çıkarma eğilimindedir. Bu doğrultuda yapacağınız en önemli hamle markanızı geliştirmek olacaktır. Unutmayın ki başarılı bir SEO çalışmasının sırrı teknik gerekliliklere kullanıcı memnuniyetinin eşlik etmesidir.

6- Hedef Anahtar Kelimeleriniz Yeterli Olmayabilir

Web sitenizde mümkün olabilecek en şaşırtıcı ve ilgi çekici içerikleri yayınlıyor, eşsiz bir hizmet sunuyor olabilirsiniz. Öte yandan anahtar kelimeleriniz uygun bir eşleşme yakalamadığı sürece internet kullanıcılarının siteye ulaşması mümkün olmayacaktır. Böylece potansiyeli büyük bir içerik boşa gidebilir. Bu doğrultuda anahtar kelime hacimlerini iyi değerlendirmek, bu noktada sağlam bir strateji belirlemek önemlidir.

7- Sosyal Medya Kullanımı Başarısız Olabilir

Google platformunda ne kadar rekabetçi bir ortam olduğunun farkındayız. Bu rekabette öne çıkabilmek adına sosyal medyayı etkin kullanmayan çok az sayıda marka kalmış durumda. Google’ın yanı sıra, günlük arama trafiğinin yaklaşık %24’ünü kontrol eden Bing, sosyal medyayı direkt olarak sıralama faktörleri arasında kabul ediyor. Bu doğrultuda web sitenizin, kişisel ya da kurumsal markanın ya da şirketin sosyal medya platformlarında karşılık bulması büyük bir gereksinim. Hal böyle olunca sosyal medyanın gücünü hafife almak, SEO çalışmanıza sosyal medya platformlarını dahil etmemek ciddi bir hata olacaktır.

8- Çapa Metin Aşırı Optimize Olabilir

Google; çapa metinleri, sayfada bulunması gereken anahtar kelimeler olarak değerlendirir. Çapa metinler arama motorlarında web sitesi sıralamasını etkilemektedir. Öte yandan Google bu metinlerin aşırı optimize olduğunu tespit ederek manipülatif olduğu sonucuna varabiliyor. Bu noktada birebir uyuşan yani aşırı optimize çapa metinlerden kaçınmak mantıklı olacaktır.

Geçtiğimiz yıllarda çapa metinler web sitelerini öylesine manipülatif şekilde üst sıralara çıkardı ki, bu durumun Google mühendisleri tarafından tespit edilmemesi olanaksız hale geldi. Günümüzde Google aşırı optimize çapa metnini yasaklamış durumda. Peki ne yapılabilir? En işe yarar hamle, anahtar kelime ile bağlantı linkinin ve çapa metnin birebir aynı olmaması olacaktır. Örneğin; www.örnek.com/türkiyedeki-en-iyi-tatil-mekanları bağlantısına “Türkiye’deki en iyi tatil mekanları” kalıbını eşlemek yerine, “Türkiye’deki keşfedilmemiş en iyi tatil mekanları ve plajlar” kalıbını kullanmak akıllıca olacaktır.

9- Hedef Kitleyi Yanlış Analiz Ediyor Olabilirsiniz

Web sitenizi geliştirmenin en önemli unsurunun kullanıcı deneyimini arttırmak olduğu açıkça ortada. Fakat kullanıcı deneyimini geliştirmenin ön şartı kullanıcıyı doğru analiz edebilmekten geçiyor. Pek çok başarılı marka ve işletme, alıcı personası yöntemi ile başarıya ulaşıyor. Persona oluşturmak, hedef kitlenin bilgilerini ciddiyetle değerlendirmekten geçiyor. Potansiyel müşterilerin personası, hedef kitleye dair edinilebilen her türlü bilginin derinlemesine incelenmesi ile oluşturulabilmekte. Hedef kitlenin:

  • Yaşı
  • Cinsiyeti
  • Hane halkı geliri
  • Gününü nasıl geçirdiği
  • Eğlenmek için ne yaptığı
  • Eğitim seviyesi
  • Hangi sosyal ağları kullandığı gibi bilgiler personayı oluşturmakta etkilidir.

Değerlendirilmesi önerilen bilgileri edinmek için analiz verilerini kontrol etmek faydalı olacaktır. Ayrıca; Leadfeeder benzeri analiz araçları, web sitenizin anonim trafiğine dair bilgileri sunarak da avantaj sağlamaktadır. Bu araçlara ek olarak birebir görüşmeler yapmak potansiyel alıcıları genişletmeyi sağlayacaktır. Web sitenizde sunabileceğiniz anketlere hedef kitleyi teşvik etmek, persona oluşturmayı kolaylaştıracak bilgileri toplamak uzun vadede site trafiğine olumlu etkide bulunur.

10- Müşteri Kitlesini Hafife Alıyor Olabilirsiniz

Web sitenizin kullanıcıları, web sitesini geliştirme konusunda oldukça önemli ipuçları sunmaktadır. Bu bakış açısıyla yaklaşmak yalnızca müşteri memnuniyetini değil ayrıca SEO çalışmalarının derinleşmesini de sağlamaktadır.

Sosyal medya platformlarında kullanıcıların web sitenize yönelik tepkilerini ciddiye almak oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca web sitesinin içinde kullanılabilecek memnuniyet anketleri gibi yöntemler benimseyebilirsiniz. Kullanıcıların web siteye yönelik yorumlarında tekrar eden söz gruplarını dikkate almak, markanızı oluşturma ve içeriklerinizi geliştirme konusunda bile yardımcı olabilir.

11- Link Hataları Olabilir

SEO çalışmanız sırasında link oluşturmaya ve birbiri ile bağlantılı linkler vermeye dikkat etmiş olabilirsiniz. Fakat bu sırada Google’ın zekasını küçümsediyseniz, başarısız bir link stratejisi izlemişsiniz demektir. Google pek çok basit link taktiğini algılayabilecek düzeydedir. Bu noktada kaçınmanız gereken birtakım hamleler bulunmaktadır. Link oluştururken:

  • NoFollow linkleri
  • Etkisiz sitelere verilen fazla sayıda linkler
  • Alakasız alanlarda verilen linklerden ve benzeri uygulamalardan kaçınmanız gerekir.

Ayrıca karşılıklı linkler ne kadar etkileşimi arttırsa da Google yönergesine aykırıdır ve tespit edildiği durumda web sitenizi olumsuz etkileyebilir.

12- Sabırsız Davranıyor Olabilirsiniz

SEO çalışması geldiği noktada ciddi bir uzmanlık bilgisine ve deneyime sahip olmayı gerektirmektedir. Hal böyle olunca 2 günlük çalışma ile yapılan web sitesinden 2 günde beklenen karşılığı almak neredeyse imkansızdır. Bu noktada sabırsız davranmamak, emek vermeye devam etmek gerekir. Eğer başarılı bir SEO çalışması gerçekleştirdiğinizi, elinizden geleni yaptığınızı düşünüyorsanız bu listeyi tekrar gözden geçirerek ekleme ve çıkarmalar yapabilirsiniz.

Furkan DANACI
Furkan DANACI
www.furkandanaci.com

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

Benzer İçerikler
Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar *