Yurt dışı SEO çalışmaları, web sitenizin trafiğini arttırmak için oldukça önemli çalışmalardır. Gerekli düzenlemelerle birlikte yalnızca bir ülkeyle sınırlı kalmazsınız. Ürün veya hizmetlerinizi geniş kitlelere duyurabilir ve doğal olarak kâr oranlarınızı da arttırabilirsiniz. Yurt dışı SEO çalışmalarında dikkat etmeniz gereken püf noktalara bu içeriğimizde değinmeye çalıştık.
Yurt Dışı SEO Nedir?
Web sitesi sayfalarının, farklı ülke ve dillerde, arama motoru sonuç sayfalarında listelenme seviyesini yükselten çalışmalara; yurt dışı SEO denir. Böylece çeşitli coğrafyalarda sitenizin trafiği organik biçimde artar. Aynı zamanda uluslararası hedef kitlenize ulaşmanız kolaylaşır. Özellikle blog, hizmet sektörü veyahut ihraç ettiğiniz bir ürününüz var ise Yurt dışı SEO çalışmaları tam projenize göre.
Yurt Dışı SEO’nun İşletmelere Faydaları
İşletmelerin çevrim içi varlıklarını sürdürmesi ve yeni pazarlara girebilmesi için uluslararası SEO’ya yatırım yapması gerekir. Bu sayede marka değerine de katkıda bulunularak çok sayıda kişiye ulaşılabilir. Yapılacak çalışmaların avantajlarını ise alt başlıklarda inceleyebilirsiniz.
Küresel Ölçekte Yükselen Görünürlük
İçerikleriniz çeşitli bölgeler için optimize edilir ve arama motoru botlarının detayları anlaması sağlanır. İlgili konumlarda bulunan kullanıcılara, alakalı içerikleriniz gösterilir. Bu sayede SERP listelerinde üst sıralarda yer alarak adınızı / hizmetinizi kolayca duyurabilirsiniz.
Farklı bir ülkede yeni bir pazara girmek adına öncelikle popüler arama terimleri belirlenmelidir. Bunun içinse bölgeye özgü anahtar kelimeler araştırılır. Diğer yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Anahtar kelimelerin yerleştirildiği versiyonlar oluşturulmalıdır.
- Bölgelere has sözcükler içeriğe, meta verilerine, URL’lere ve diğer alanlara yerleştirilmelidir.
- Tercih edilecek ülkenin markalarından geri bağlantılar alınmalıdır.
Kullanacağınız bu ana taktikler sayesinde yurt dışı SEO çalışmalarına başlamış olursunuz. E-Ticaret siteleri içinde aynı durum geçerlidir. Genel mantık itibari ile mevcut projeniz üzerinde yaptığınız SEO çalışmalarından ziyade sadece proje içerisinde kullandığınız terimler değişmektedir.
Semrush Kullanarak Yurt Dışı SEO Optimizasyonu
Mevcut projelerimizde kullandığımız en popüler araçlardan birisi Semrush aracıdır. Semrush aracını kullanarak gerek teknik anlamda, gerekse de içerik anlamında projenizi yurt dışı SEO çalışmalarında aktif hale getirebilirsiniz. Bunun için işinize yarayacak en popüler başlıkları içeriğimizin devamında sizlere aktarmaya çalıştık.
- Genişletilmiş Ziyaretçi Tabanı ile Anahtar Kelime Fikirleri?
- Etkili Bir Yurt Dışı SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
– Farklı Bölgeler İçin Kapsamlı Bir Pazar Araştırması Yapılmalıdır
– Yurt Dışı SEO Optimizasyonu İçin Hedef Anahtar Kelimeleri Belirleyin
– İçeriklerinizi Bölgesel ve Kültürel Tercihlere Göre Uyarlayın
– İlgili Bağlantılar Oluşturun - Yurt Dışı SEO İçin Teknik Hususlar
– Bölgelere Özel URL’lerden Faydalanın
– Hreflang Etiketlerini Kullanın
– Yinelenen İçerik ve Canonical Sorunlarını Çözün
– Web Sitesi Hızı ve Performansını Optimize Edin - Teknik SEO Sorunlarını Belirlemek İçin Web Sitenizi Düzenli Olarak Denetleyin
- Yurt Dışı SEO Performansını Ölçerek Analiz Edin
- Yurt Dışı SEO ile Küresel Potansiyelinizi Ortaya Çıkarın
Uygulamaların doğru biçimde yapılmasıyla markanızı, dünya genelinde birçok kullanıcının önüne çıkarabilirsiniz. Genişleyen erişim ağı, rakipleriniz karşısında avantajlarınızı da yükseltir. Anahtar kelimeler aracılığıyla veri tabanının ayarlanması, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Ayrıca “Konumlar” raporu üzerinde ilgili ülkede kullanılan anahtar kelimelerin sıralamasını görebilirsiniz.
Erişimin genişletilmesiyle beraber sektörünüzün yurt dışı simülasyonu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Etkili Bir Yurt Dışı SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Yurt dışı pazarında web sitenizi geliştirmek istiyorsanız, stratejik bir yaklaşım gerektiğini bilmelisiniz. Yurt dışı SEO stratejisi için yapılması gerekenleri şimdi birlikte inceleyelim.
1. Farklı Bölgeler İçin Kapsamlı Bir Pazar Araştırması Yapılmalıdır
SEO stratejilerinizi, yeni hedef kitlenizin davranışlarını anlamaya yönelik şekilde uyarlamalısınız. Pazar araştırması bu noktada çok önemlidir. Aynı zamanda rekabetçi ortam araştırmasından da faydalanmalısınız. Daha hızlı sonuç almak içinse Furkan Danacı SEO hizmetlerimizi kullanabilirsiniz.
Semrush aracı üzerinden “Rakipleri Bul” sekmesini öncelikle seçmelisiniz.
Konum ve alan bilgilerini girerek “Pazar Araştır” seçeneğine tıklamalısınız.
Yeni hedef pazarınızla alakalı tüm detayları göreceğiniz kontrol paneline böylece ulaşırsınız. Bu noktada “Genel Bakış” sekmesi aracılığıyla önemli rakiplerinizi, trend olan anahtar kelimeleri, coğrafi dağılım ve trafiği görmeniz mümkündür. Ekstra veriler içinse “Kitle” seçeneğine bakmalısınız. Böylelikle yaş grupları, ilgi alanları, site ziyaretleri, sosyal medya kullanımı gibi verileri bulabilirsiniz.
2. Yurt Dışı SEO Optimizasyonu İçin Hedef Anahtar Kelimeleri Belirleyin
Dil farklılıkları, kültürel özellikler ve küresel pazarlara göre arama davranışlarını incelemelisiniz. Bu sayede özellikle rakiplerin kullandığı anahtar kelimeleri mutlaka analiz etmeniz gerekiyor. Böylece trafik ve dönüşüm oranlarını zorlanmadan görebilirsiniz. Anahtar kelime aracından destek alarak karşılaştırma yapabilirsiniz. Maksimum üç rakibinizi seçerek “Karşılaştır” butonuna basın.
Açılacak yeni ekran üzerinde zayıf veya eksik kullanımlar için etkili fırsatları tespit etme şansına sahip olursunuz.
Sayfanın alt tarafına doğru önde veya geri olduğunuz anahtar kelime verilerini görerek yurt dışı SEO için düzenleme yapmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca filtreleri kullanarak istediğiniz bilgilere yakından bakabilirsiniz.
Tablo sayesinde fikir edindikten hemen sonra anahtar kelime aracından alakalı sözcüklere ulaşmak için konumu da seçtikten sonra “Ara” butonuna tıklamalısınız.
Kontrol paneline yönlendirilerek tüm ayrıntıları görmeniz sağlanacaktır. Bu aşamada farklı varyasyonlara “İlgili” ve soru terimlerine “Sorular” sekmesiyle ulaşabilirsiniz.
Açılacak sayfanın sol tarafında alt ve önerilen grupları kullanarak etkileyici kelimeleri keşfedebilirsiniz.
Arama Davranışlarını ve Yerel Arama Motorlarını Anlayın
Anahtar kelime incelemesinden sonra hedeflediğiniz ülkelerdeki arama davranışlarını ve arama motorlarının nasıl kullanıldığına da bakmalısınız. En çok kullanılan dil ve tercih edilen tarayıcıların farklı olabileceğini bilmelisiniz. Örneğin, Rusya’da Baidu, Japonya’da ise Yahoo oldukça yoğun şekilde kullanılır.
Talep görme oranı en yüksek arama motoruna göre farklı yurt dışı SEO çalışmalarının yapılması gerektiğini unutmamalısınız. Belirlediğiniz ülkenin özelliklerini öğrenerek rahatlıkla işlemleri tamamlayabilirsiniz.
3. İçeriklerinizi Bölgesel ve Kültürel Tercihlere Göre Uyarlayın
Bölgelere göre özel olarak hazırlanacak içerikler, hedef kitlenizin iletişim tarzı, değerleri ve kültürel normlarına uyum göstermelidir. Bu sayede yalnızca çevrilebilir değil, aynı zamanda yerelleştirilmiş sayfalara sahip olursunuz. Böylelikle potansiyel alıcılarınızla etkileşim kurma şansınızı direkt olarak arttırırsınız. Girdiğiniz pazardaki etkili sitelere bağlantılar eklemeniz avantaj sağlar.
İlgi çekici ve yerel görselleri kullanmayı da ihmal etmemelisiniz. Gelenek ve inançlara göre sembol, renk ve görsel kullanımı çok önemlidir. Ayrıca şu hususlara dikkat edilmelidir:
- Kıta veya ülkeye göre farklılık gösterebilecek uyum ve boyut
- Çeşitli tarih kullanma biçimleri
- Ülkeler arasındaki mevsim farklılıkları
- Fiyatlandırma ve para birimi
- Ülkelerin yasal şartlarına uyum
Ülke seçimi noktasında birden fazla tercih yapacaksanız, tamamı için gerekli düzenlemeleri mutlaka yapmalısınız.
4. İlgili Bağlantılar Oluşturun
Girilecek pazarda bulunan önemli web siteleri aracılığıyla geri bağlantılar almak, sayfalarınızın hızlı bir şekilde sıralamaya girmesini kolaylaştırır. Böylece bölgesel trafiği sitenize çekebilirsiniz. Özellikle görsel ve tüm içeriklerin kitleyle alakalı olmaması, amacınıza ulaşmanızı engeller. Kullanacağınız formatla birlikte yurt dışı SEO için özen göstermeniz gereken noktalar şunlardır:
- Orijinal veriler ve araştırma
- Uzmanlığınızı net biçimde gösteren detaylı kılavuzlar
- Öğretici bilgiler
- Hesap makinesi ve test gibi etkileşimli içerikler
- Grafik ve veri görselleri
Yukarıdaki bilgilerle birlikte Bağlantı Oluşturma Aracı sayesinde backlink potansiyellerini de bulabilirsiniz. Aracı açtıktan sonra “+Proje Oluştur” tuşunu tıklamanız yeterlidir.
Alanı seçtikten sonra ise “Proje Oluştur” seçeneğine basmalısınız.
Yerel anahtar kelimeleri ekleyerek hedef pazarınızı ayarlamalısınız. Önceden tanımladığınız rakipleri de seçerek “Bağlantı Oluşturmayı Başlat” tuşuyla devam etmelisiniz.
İşlemin tamamlanmasıyla beraber kullanabileceğiniz web sitelerinin listesini “Potansiyel Beklentiler” sekmesinde görebilirsiniz.
Sol tarafta yer alan buton yardımıyla potansiyel müşterileri “Devam Ediyor” listenize eklemeniz mümkündür. Bu alandan sosyal yardım mesajları hazırlayarak gönderebilirsiniz.
Yurt Dışı SEO İçin Teknik Hususlar
Teknik SEO uygulamaları, arama motorlarının yurt dışına yönelik içeriklerinizi doğru şekilde taramasıyla birlikte dizine eklemesini kolaylaştırır. Böylelikle web sitenizin seçtiğiniz alanda sıralaması ve görünürlüğü doğrudan artar.
1. Bölgelere Özel URL’lerden Faydalanın
Yerel hale getirilmiş URL, ziyaretçilerin ulaştıkları içeriklerin kendileriyle ilgili olduğunu anlamalarını sağlar. Aynı zamanda arama motoru botlarının hata yapmasının önüne geçilir. Diğer yapmanız gerekenler ise şu şekilde sıralanır:
- Ülkelere özgü bir alan adı kullanılmalıdır.
- Genel bir üst düzey alana yani gTLD’ye sahip alt alan adı tercih edilmelidir.
- GTLD yardımıyla bir alt dizininden yararlanılmalıdır.
Yurt dışı SEO çalışmalarında tüm bu işlemlerinin kusursuz şekilde yapılması içinse furkandanaci.com üzerinden her zaman iletişime geçebilirsiniz.
2. Hreflang Etiketlerini Kullanın
Hreflang etiketleri, bölge ve dil seçeneklerinin fazla olduğu siteler tarafından kullanılır. Özel içerikler hakkında arama motorlarının bilgilendirilmesi noktasında yardımcıdır. HTML sayesinde bölgesel hedeflerle birlikte sayfaların dili uygun biçimde gösterilir.
Hreflang etiketleri aracılığıyla kullanıcı dili ve konumu doğrultusunda hangi sayfanın en ilgili versiyon olduğu bildirilir. Bir başka deyişle yeni bir pazardaki potansiyel alıcıların doğru dil sürümüne ulaşması sağlanır.
Yararlanacağınız etiketlerle etkili bir kullanıcı deneyimi oluşturabilirsiniz. Özellikle Google başta olmak üzere arama motorlarının algılama sürecini pratikleştirerek başarılı sonuçlara imza atabilirsiniz.
3. Yinelenen İçerik ve Canonical Sorunlarını Çözün
Yinelenen içerikler, sitenizdeki birden çok yerde görünen içeriği ifade eder. Aynı zamanda içeriklerin tekrar etmesi, anahtar kelime kullanımını gereğinden fazla arttırarak sıralamanıza zarar verebilir. Kurallı etiketler ise bu noktada size destek verir. HTML ile sayfalarınızın birincil sürümünü belirtebilirsiniz.
Hreflang ve canonical etiketlerini aynı anda kullanacaksanız, ekstra dikkatli olmalısınız. Bu etiketler arama motorlarına çelişki içeren mesajlar gönderebilir. Bu da ikisinin birden göz ardı edilmesine yol açabilir. Etiket kullanım sürecinde Google, aynı dile sahip standart sayfa veya en iyi dil seçeneğini belirtmenizi önerir.
4. Web Sitesi Hızı ve Performansını Optimize Edin
Sayfa hızının kalitesi, web sitesi aracılığıyla kullanıcı deneyimini geliştirmek adına oldukça önemlidir. Sitenizin yüklenme süresi uzarsa, ziyaretçilerin sayfadan ayrılma olasılığı çok yükselir. Bu da doğal olarak sıralamanızı düşürür. Google PageSpeed Insights aracı üzerinden sayfalarınızın hızını tek tek kontrol edebilirsiniz.
Web sayfalarınızın hızını dünyadaki tüm kullanıcılar için optimize etmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:
- Dünya çapında birden fazla sunucuya ulaşmak için İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanmalısınız.
- Sitenizi mutlaka mobil uyumlu hale getirmelisiniz.
- Sayfa boyutu küçültmek adına dosya ve görselleri sıkıştırmalısınız.
- Ziyaretçilerin sitenizde gezinmesini kolaylaştırmak ve statik HTML sürümlerini depolamak için uyumlu önbellek politikası uygulamalısınız.
Alacağınız bu önlemlerle birlikte yurt dışı SEO çalışmalarınızı son derece rahat biçimde sürdürebilirsiniz.
Teknik SEO Sorunlarını Belirlemek İçin Web Sitenizi Düzenli Olarak Denetleyin
Site denetim araçlarından yardım alarak sayfalarınızın tamamını taramalısınız. Böylece teknik SEO problemlerini ortaya çıkarabilirsiniz. Site haritasındaki hatalı sayfalar, eksik olan başlıklar ve tekrarlanan etiket gibi sorunları bu sayede tespit edebilirsiniz. Denetime başlamak içinse aracı açıp alan adınızı girdikten sonra “Denetimi Başlat” seçeneğine tıklamanız gerekir.
Açılacak sayfa üzerinde işaretlenen sayfaların sınırı, tarama kapsamı ve kaynağı seçilerek “Site Denetimi Başlat” sekmesiyle devam edilmelidir.
Kontrol panelinde bulunan “Genel Bakış” bölümü, çeşitli ölçümleri görmenizi kolaylaştırır şekildedir.
“Hatalar” sekmesi ise muhtemel hreflang uygulama sorunlarını gösterir.
Ortaya çıkan tüm sorunların profesyonel destek sonucunda çok daha kolay çözülebileceğini bir kez daha hatırlatmamızda fayda var.
Yurt Dışı SEO Performansını Ölçerek Analiz Edin
Yurt dışı SEO performansını ölçmek ve bunun sonucunda analiz etmek, başarıya ulaşma noktasında en önemli adımlardan biridir. Yapacağınız işlemler sayesinde kullanılan taktiklerin işe yarayıp yaramadığını görebilirsiniz. Analiz sürecine geçmeden önceyse öncelikli hedefleriniz konusunda emin olmalısınız.
Google Analytics 4 kullanarak, ziyaretçilerin davranışlarını izleyebilir ve optimizasyon fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Tüm verileri görüntülemek içinse “Raporlar” sekmesinin altına bakmalısınız.
İhtiyaç duyduğunuz bilgilere göre web sitenizin analizleriyle alakalı üst düzey raporlara erişmeniz mümkündür. “Trafik Edinimi Raporu” aracılığıyla SEO performansını detaylıca inceleyebilirsiniz.
“Açılış Sayfası Raporu” ise genel olarak ziyaretçilerin sitenize giriş noktası olarak kullandıkları alanları gösterir.
İlgili anahtar kelimeler eklemek ve sıralamalarını görmek için “Konum İzleme” aracından yararlanabilirsiniz. Alan adınızı yazdıktan hemen sonra “İzlemeyi Ayarla” butonuna basmalısınız.
Tercih ettiğiniz arama motoruyla birlikte cihaz türü ve konumu seçmelisiniz. Daha sonra ise “Anahtar Kelimelere Devam Et” seçeneğini tıklamalısınız.
Açılan sayfada hedef anahtar kelimelerinizi eklemeniz gerekir. Manuel olarak veya sözcükleri içeren dosyanızı içe aktararak devam edebilirsiniz.
İşlemlerin bu aşamasında “Takibi Başlat” butonuna basmalısınız.
İlgili adımları tamamlamanızla birlikte eklenen tüm anahtar kelimelerinizi “Genel Bakış” panelinde görebileceksiniz.
Yurt dışı SEO çalışmalarınızın karşılığını alıp almadığınızı bu şekilde öğrenmiş olursunuz. Aynı zamanda gerekli düzenlemelere de hemen başlayabilirsiniz.
Yurt Dışı SEO ile Küresel Potansiyelinizi Ortaya Çıkarın
Yeni pazarlara açılmak, satış oranlarınızı ciddi oranda arttırabilir. Geniş kitlelerle iletişim kurmanızla birlikte sayfa trafiğinizi organik olarak yükseltmeniz de mümkündür. Ancak öncelikle Yurt dışı SEO uygulamalarını doğru şekilde tamamlamalısınız. Böylelikle markanızın adını duyurmak ve dikkat çekmek noktasında herhangi bir sorun yaşamazsınız.
Yapılacak çalışmaların etkisi, aşamaların tamamında büyük öneme sahiptir. Bunun yanı sıra düzenlemeler sonrasında etkin bir takip yapılması gerekir. Aşamalarda bir sorun yaşarsanız Furkan Danacı ile iletişime geçebilirsiniz.