Bir web siteniz varsa sitenizde bulunan bütün sayfaların birbirleriyle bağlantılı olması, çok önemli bir durumdur. Eğer ki, bağlantılı olmayan bir sayfanız bulunuyorsa Google, o sayfayı bulmakta güçlük yaşar. Böyle bir durumda yetim sayfaları bularak iç linkleme yapmalısınız. Peki, Orphan pages (yetim sayfalar) nedir? Nasıl bulunur?
Orphan Pages (Yetim Sayfalar) Nedir?
Yetim Sayfalar (Orphan pages ), site içi bağlantıları içermeyen sayfalar için kullanılan bir kavramdır. Sitenizin daha görünür olması açısından yetim sayfaların bulunarak çalışmaların yapılması gerekir. Çünkü görünürlüğünüz açısından yapılan iki tür çalışma vardır. Bunlar, site içi ve dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Özellikle site içindeki çalışmaları kaliteli bir şekilde yapmak ve düzenlemek, başarılı sonuçlar almanıza neden olur.
Yetim sayfaların site içinde SEO çalışmalarına zararları vardır. Bu nedenle yetim sayfaların tespit edilmesi önemlilik arz eder. Sitenizin daha başarılı olabilmesi için yetim sayfaları belirli araçları kullanarak bulabilirsiniz. Ancak bundan önce, yetim sayfaların sitenize SEO açısından ne gibi zararları olduğunu inceleyelim.
Yetim Sayfaların SEO Açısından Zararları Nelerdir?
Orphan pages olarak adlandırılan yetim sayfalar, Google algoritmaları tarafından kolayca algılanamazlar. Böylece Google sıralamalarında da gözükmezler. Görünürlüğün olmaması, site ziyaretçi sayısında büyük bir düşüşe yol açabilir. Bu durumda vermiş olduğunuz hizmetten veya sattığınız ürünlerden kazancınızın düşmesine neden olan bir durumdur.
Eğer ki, ortalama oturum süresini uzatmak istiyorsanız internet kullanıcılarını uzun süre, sitenizde tutmanız gerekir. Bunu da sayfanızın dizine eklendiği bir web sayfasına yer alan sayfaların birbiriyle bağlantılı olmasıyla başarabilirsiniz. Ancak yetim sayfalara iç linklemeler yapılmadığından dolayı kullanıcılar siteye erişmekte sorun yaşar. Peki, bahsi geçen orphan pages (yetim sayfalar) için neler yapabilirsiniz?
Yetim Sayfalar için Neler Yapılır?
Sitenizde bulunan yetim sayfalar için temel de yapılacak 2 tür uygulama vardır. Bunlardan ilki, yetim sayfaları tespit ettikten sonra sitemap.xml dosyasına eklemenizdir. Diğeri ise, web sayfanız için iç linkleme yapmanızdır. Ancak yetim sayfalar, SEO açısından oldukça zararlıdır. Bu nedenle hem sayfaları bulup hem de iç linkleme yapmanız, çok daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Yetim Sayfalar Nasıl Bulunur?
Sitenizin görünürlüğünü etkileyen yetim sayfaları bulmak için çok fazla seçenek vardır. Ancak biz, burada size iki aracı kullanarak nasıl yetim sayfaları bulabileceğinizi açıklayacağız. Bunlardan birincisi Screaming Frog aracıdır. Diğeri ise Ahrefs aracı olarak karşınıza çıkar. Bu iki araçla sitenizdeki yetim sayfaları rahatça bulabilirsiniz.
Screaming Frog ile Yetim Sayfalar Nasıl Bulunur?
Screaming Frog ile sitenizdeki yetim sayfaları bulabilirsiniz. Screaming Frog, yetim sayfaları bulmak için en fazla tercih edilen araçlardan biridir. Ancak ilk olarak birkaç ayar yapmanız gerekmektedir. Bunları adım adım görsellerle size anlatacağım.
- Screamin Frog aracını açtıktan sonra ”Configuration” yazan sekmeye ulaşın. Burada “Spider” seçeneğine tıklayın.
- Açılan ekranda Crawl sekmesinin altında yer alan “XML Sitemaps” kısmında bulunan ve görselde gösterilen boxları işaretleyin. Kutucuklara işaret koyduktan sonra ”Crawl These Sitemaps” bölümünde sitemaps adresinizi girmeniz gereken bir alan açılır. Bu alana web sitenizin sitemap adresini ekleyin.
- Bu işlemden sonra web sitenizin adresini ”Enter URL to spider” bölümüne yazıp tıklamanız ve analiz etmeniz gerekir. Bunun ardından ise “Crawl Analysis” sekmesinde bulunan start alanına tıklayın.
- Tarama işleminizi tamamladıktan sonra ise “Sitemap” sekmesindeki “Orphan Urls” kısmını görürsünüz. “Orphan URLs” bölümüne tıkladığınızda sitenizde bulunan yetim sayfaların neler olduğunu görebilirsiniz.
Ahrefs ile Yetim Sayfalar Nasıl Bulunur?
Screamin Frog aracıyla kıyaslandığında Ahrefs ile daha kolay bir şekilde yetim sayfaları bulabilirsiniz. Eğer siz de web sitenizdeki yetim sayfaları bulmak için Ahrefsi tercih ederseniz aşağıdaki aşamaları izleyebilirsiniz. Böylece sitenizdeki yetim sayfaları bularak üzerine yapmak istediğiniz çalışmaları yapmaya başlayabilirsiniz.
- İlk olarak sayfada bulunan “Site Audit” bölümüne tıklamanız gerekir. Eğer ki, sitenizi proje olarak eklemediyseniz proje olarak eklemelisiniz. Projeyi ekledikten sonra ise “New Crawl” butonuna tıklayarak tarama başlatabilirsiniz. Tarama bittikten sonra ise sol menüdeki “Bulk export” alanına tıklamanız gerekir.
- Ardından Orphan Pages kısmından “view” bölümüne tıkladığınız da yetim sayfalarınıza hemen ulaşabilirsiniz. View butonuna tıklamanızdan sonra çıkan sonuçları dışa aktar seçeneğiyle Excel formatına indirebilirsiniz. Böylece yapmanız gereken analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yetim Sayfalar Bulunduktan Sonra Ne Yapılmalı?
Yetim sayfaları tespit ettikten sonra yapmanız gereken bazı aşamalar olabilir. Bunlar; sayfaları silmek, düzenlemek veya olduğu gibi bırakmaktır. Burada ilk olarak sayfayı düzeltmek önceliğiniz olabilir. Ancak sayfayı düzenleyemediğiniz zamanlar da silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak sayfayı sitenizden kaldırmayı seçtiğinizde dış bağlantı oluşturup oluşturmadığını kontrol etmeniz gerekir.
- Silinen Sayfaların URL’sini Search Console’da bulunan “URL Kaldırma” aracılığıyla Google’dan kaldırmayı unutmayın.
Kontrol etmediğiniz zaman silinen sayfaya başka bir ziyaretçi yönlendirilebilir. Böyle bir durum karşısında ise ziyaretçi sayfaya ulaşamaz. Bu da sitenizi ziyaret eden bir kişi karşısında prestijinizin düşmesine neden olabilir. Bir diğeri, sayfanızı düzenlemeye karar verdiğinizde ise uygun görünen alanlara bağlantılar ekleyebilirsiniz. Bunun için bir sınırlama yoktur. Farklı sayfalara geçilebilecek bağlantıları eklemeniz yeterli olacaktır.
Yani, teknik olarak yetim sayfalar, sitenizin erişilmesi noktasında olumsuz bir duruma sebebiyet verir. Bunun için de belirli çalışmalar yapmanız gerekir. Aksi takdirde hedeflemiş olduğunuz site ziyaretçisi sayısına ulaşamayabilirsiniz. Ancak yapacağınız ufak çalışmalar ile bu durumun önüne geçerek Google arama motorunda sıralamanızı öne çıkarabilirsiniz.