Görsel Optimizasyonu Nasıl Yapılmalıdır?

Görsel Optimizasyonu Nasıl Yapılmalıdır?

Dijital marka hiyerarşisi, belirli kurumsallaşma adımları ile birlikte izlenmesi gereken bir yoldur. Günümüzde temel yapı taşı haline gelen bilişim, marka yapılandırmalarında da bu anlamda büyük bir çalışma yaptırmayı zorunlu kılıyor. Nitekim hedef kitleye erişim sağlayabilmenin yegâne yolu bundan geçer. Bu doğrultuda atılması gereken ilk adım, kendi imajınıza uyan bir web sitesi tasarlamaktır. Bu, her ne kadar kolay bir işlem gibi gözükse de iyi bir sayfaya sahip olabilmek için dikkat etmeniz gereken birçok detay söz konusu. Öncelikle, sitenizin rakipleriniz arasından ayrışabilmesi önemlidir. Bunun için arama motorlarında üst sıralarda konumlanmanız gerekir. Bu da ancak iyi bir SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışması yürütüldüğünde mümkün.

Görsel Optimizasyonu

Dijital alanlarda aşina olunan SEO kavramının, çoğunlukla içerik stratejisi boyutunda etkili olduğu düşünülüyor. Fakat durum bundan fazlası! SEO, sadece içerik açısından uyulması gereken teknik kuralları içermez. Aynı zamanda, site içi kullanılan görseller de bu bağlamda SEO uyumlu olmalıdır. Keza hem içeriğiniz hem de görselleriniz bir bütün halinde olduğunda arama motorları tarafından fark edilebilirsiniz. Bu sayede aramalarda üst sıralarda yer alarak, daha fazla etkileşime sahip olabilirsiniz.

Görsel optimizasyon, sadece içeriğinizi güçlendirmekle kalmamakla birlikte tam anlamıyla bir SEO uyumu yani optimize edilmiş görsel ve Google dostu bir içerik oluşturarak web sitenize daha fazla ziyaretçi getirme şansı yaratır. Buradan da görsel optimizasyonun site içi SEO yöntemlerinin ana unsurlarından bir tanesi olduğunun göstergesidir. Web sitemde içerikle ilgili her şey tamam ancak eksik olan görsel optimizasyonu diyorsanız, hazırladığım bu içerik tam da size göre.

1. Uygun Görsel Kullanımı

Görsel kullanımı, şüphesiz ki web sitenizi daha ilgi çekici kılar. Bu sayede sitenize daha fazla ziyaretçi çekebilir hatta ziyaretçilerin sitenizde daha uzun süre kalmasını da sağlayabilirsiniz. Ancak, burada görselin niteliği de önemlidir. Nitekim Google arama botları, herhangi bir uyumsuzluk saptadığında içeriğinizi öne çıkarmayı tercih etmeyecektir. Bu nedenle, doğru bir SEO ayarlaması yapmak için sayfanızdaki içeriğin ve görselin aynı konu bağlamında olmasına özen göstermelisiniz.

2. Yerleşimi Doğru Belirleyin

Uygun görsel belirlendikten sonra, site içerisinde nereye konumlandırılacağı da çok önemlidir. Fotoğrafın konumunu doğru bir şekilde belirlemeniz gerekir. Bunun için en iyi seçim, metinde görselle alakalı kısımların yakınına koymanızdır. Bu hem okuyucunun kafasını karıştırmamak hem de yazı akışını bozmamak açısından önemlidir. Aksi takdirde, yazıdan bağımsız bir görsel konunun sapmasına neden olacaktır. Bu durum ziyaretçileriniz adına sayfanızda olumsuz bir ön izlenim yaratacaktır. Akabinde de beklentilerini karşılayamadığınız ziyaretçilerinizin sitenizi terk etmesine neden olacaktır.

3. Yüksek Kaliteli Görseller Tercih Edin

Google hem içeriği hem görsel kullanımını hem de birbiriyle olan ilişkilerini önemser. Bu nedenle, iyi bir görsel optimizasyonu tek başına yeterli olmayacaktır. Sitenizi hedeflediğiniz seviyeye getirmek istiyorsanız, bunları bir bütün olarak ele alıp ikisini de geliştirmeniz gerekiyor.

4. Görsellerin Telif Hakları

Görsel içerikler ziyaretçileri web sitenize çekebilmenizin de en etkili yoludur. Bu nedenle, sayfanızı konu ile bağlantılı görsellerle sunmanız oldukça önemlidir. Ancak, kullanacağınız görsellerden telifsiz bir şekilde yararlanmanız oldukça zor. Yine de bunun için yardım alabileceğiniz belirli siteler var. Bu sitelerden bazıları şu şekilde listelenebilir:

  • Freerange

Freerange, yüksek çözünürlüklü binlerce telifsiz görseli sizlere ücretsiz bir şekilde sunar. Kişisel veya ticari projeleriniz için burada beğendiğiniz herhangi bir görseli rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, Freerange’de ücretsiz bir üyelik oluşturmak.

  • Unsplash

Unsplash, büyük bir fotoğraf paylaşım platformudur. Burada fotoğrafçılar çektikleri görselleri yayınlar. Fotoğrafın yanı sıra tasarımcılar da burada eserlerini paylaşırlar. Böylece, sizler de telif derdiyle uğraşmadan, birçok yerde rastlayamayacağınız kaliteli görsellere ulaşabileceksiniz. Üstelik, tamamen ücretsiz!

  • Pexels

Pexels, oldukça geniş bir görsel havuza sahiptir. Bu web sitesi sayesinde birçok konu için aradığınız kaliteli stok fotoğraflara ücretsiz bir şekilde erişebilirsiniz.

  • StockSnap

StockSnap, kapsamlı bir telifsiz görsel kitaplığıdır. Kullanıcılarına yüksek kaliteli yüzlerce fotoğrafı ücretsiz bir şekilde sunar.

5. Responsive Web Tasarımı Kullanın

Ziyaretçileriniz mobil cihazları, tabletleri veya bilgisayarları aracılığıyla sitenize giriş yapabilir. Bu nedenle, sitenizin hepsiyle uyumlu bir tasarıma sahip olması gerekir. Görsellerin her cihazda uygun bir şekilde görüntülenebiliyor olması ve yazıların belli bir düzende gözükmesi önemlidir.

Bu nedenle sitenizin responsive tasarıma uygun kodlanması gerekir. Bu da CSS (Cascading Style Sheets) yoluyla web sitenizde tek HTML kullanarak tüm ekranlara uyum sağlanması ile gerçekleştirilebilir. Böylece, her kullanıcı, kullandığı cihaz fark etmeksizin sitenizi etkili bir biçimde kullanabilecek. Siz de bu sayede daha fazla etkileşim alacaksınız.

6. Görsellerin URL Yapıları Doğru Yapılandırılmalıdır

Google, görselleri daha iyi anlamak için görsel dosya adlarını ve URL’leri kullanır. Bu nedenle kullanılan görsellerin web sitesine yüklenmeden önce dosya adının içeriğe uygun bir şekilde düzeltilmesi gerekir. Bunu yaparken kritik nokta, kelimeler arasında boşluk bırakmadan (-) işareti kullanarak dosya adını oluşturmanızdır.

Çektiğiniz bir fotoğraf otomatik olarak karmaşık harf ve sayılardan oluşabilir. Fakat, arama motorunun bunu içerikle uyumlu bir şekilde algılaması için düzenlemeniz gerekir. Ayrıca, yazının içerisinde yabancı harf kullanılmaması da önemlidir.

Örnek dosya adı: gorsel-optimizasyonu.jpg şeklinde olmalıdır.

7. Görselleri Sitenizin Hızını Düşürmeyecek Şekilde Düzenleyin

Görseller, site içerisinde en fazla yer kaplayan yapılardır. Optimize edilmediğinde sitenizi yavaşlatır. Bu da kimi zaman ziyaretçilerinizin sıkılıp sayfanızdan çıkış yapmasına yol açar. Bunu engellemek için görsellerin dosya boyutlarını düşürebilirsiniz. Bu noktada, görselleri yeniden boyutlandırabilen uygulamalardan yardım almak işinize yarayacaktır. Yine de bu işlemi yaparken, kullandığınız uygulamanın görsel kalitesini düşürmediğinden emin olun.

Web sitenize koymak istediğiniz fotoğrafın boyutlarını küçültebilirsiniz. Bu, sitenizin yavaşlamasını engelleyecektir. Ancak, burada kimsenin pikseli ve kalitesiz görselleri bulunan bir siteyi ziyaret etmek istemeyeceğini dikkate alarak hareket etmelisiniz. Bunun için Adobe Photoshop uygulamasından yardım alabilirsiniz.

Kullanmak istediğiniz görsellerin kalitelerini manuel olarak test ederek, görselinizi sizin için en uygun boyut ve kaliteye göre şekillendirebilirsiniz. Photoshop uygulamasında bulunan “Görsel Kalite Ayarı” menüsünden Dosya’yı seçin. Dosyanızı dışa aktarırken “Farklı Dışa Aktar” seçeneğine tıklayın. Bu sayede fotoğrafın boyutları üzerinde oynama yaparak kalitelerini test edebilirsiniz. Sizin için en uygun olanı seçtikten sonra web sitenizin hızını etkilemeyecek bu görselleri artık kullanabilirsiniz.

8. Alt Metin Etiketleri Kullanın

Alt metin etiketleri, alternatif metin etiketi olarak da bilinmektedir. Bu etiketler, görme engelliler ve okuyucu kullananlar için uygulanır. Kullanılan görsellerin betimlendiği metinlerdir. Görselin açık bir şekilde karşı tarafa aktarılması açısından kıymetli bir alandır.

Alt metinler sadece insanlar için değil, aynı zamanda arama motorları için de düzenlenmesi gereken bir alandır. Web sitenizde paylaştığınız bir görselin alt metni yoksa, içeriğiniz boş bir resim şeklinde gösterilecektir. Bu iyi bir şey değildir çünkü arama motorları görüntüleri anlamlandıramadığında alt metne odaklanır.

9. ⟨picture⟩ Özelliğini Kullanın

Görsel dosyalarınızı kullanabileceğiniz birçok format bulunur. Bunlar görsellerin içeriği ile alakalı seçilebilir. Genellikle büyük görseller JPEG, arka planını görmediklerimiz PNG, hareketli görseller GİF, logo ve ikon şeklinde kullanmak istediklerimizi de SVG formatı olarak kullanırız. Bunun yanında, görselleriniz için ⟨picture⟩ özelliğinden de yararlanabilirsiniz. Bu, aynı görselin farklı ekranlarda en iyi şekilde gösterilmesini sağlar. Yani, okuyucunun kullandığı cihaza en uygun sürüm hangisiyse o seçilir ve kullanıcının önüne o format ile görsel çıkar.

10. Görsel ile Alakalı Alt Etiket Oluşturun

Web sitenizde kullandığınız görsel, kullanacağınız alt etiketler ile bağlantılı olmalıdır. Ancak, kimi zaman seçtiğiniz fotoğrafı en iyi anlatacak olan etiketlerin ne olduğunu bilemeyebilirsiniz. Fakat korkmayın. Bunun için düzenlenmiş uygulamalar mevcut. Bu noktada, Google Vision API gibi uygulamalar sizlere yardımcı olacaktır. Örneğin, bu uygulama yapay zekâ aracılığıyla yüklediğiniz görseli anlamlandırmaya çalışır. Ardından, sizlere fotoğrafa en uygun alt etiketleri sunar. Böylece, içeriğinize en uygun etiketleri kullanabilir ve aramalarda üst sırada yer almak için bir koşulu daha yerine getirmiş olursunuz.

11. Görsellere Özel Site Haritası Oluşturun

Resmi site haritası oluşturmanız, arama motorlarının site içinde kullandığınız görselleri daha rahat algılanmasını sağlar. Böylece, arama motorlarının ulaşamayacakları -sitenizin JavaScript koduyla eriştiği- görselleri fark etmeleri daha kolay olacaktır.

Site haritalarınızın otomatik bir şekilde hazırlanması için kullanabileceğiniz birkaç eklenti bulunuyor. WordPress alt yapısında bir site kullanıyorsanız; WordPress SEO, Yoast SEO, Rank Mark SEO ve All In One SEO Pack gibi eklentilerden yararlanabilirsiniz.

12. Konum Bilgisinden Yararlanın

Görüntü optimizasyonu sırasında konum bilginizi de içeren etiketler yazın. Bu durum, yerel SEO çalışmalarınız için faydalı olacaktır. Böylece, faaliyette olduğunuz bölgelerde aynı konu için bir arama yapıldığında üst sıralarda çıkma olasılığınız daha yüksek olacaktır.

Unutmayın ki başarılı bir web sitesi için sadece içerik değil, aynı zamanda görsellerin de doğru seçilmesi ve optimize edilmesi gerekir. Bu yazıda, sizler için bu noktada dikkat etmeniz gereken unsurları derledim. Böylece, sizler de sitenizin görsel optimizasyonu için ek bir bütçe ayırmadan başarılı olabilirsiniz.

Görsellerinizi optimize ederken kullanabileceğiniz Lazy Loading içeriğimize mutlaka göz atın.

Furkan DANACI
Furkan DANACI
www.furkandanaci.com

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

Benzer İçerikler
Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar *