Web sitelerini geliştirebilmek için uygulanan pek çok işlem var. Tüm bu işlemlerin ardından ise site sahipleri, emeklerinin karşılığını ne zaman alabileceklerini merak ederler. “Google’da ne zaman yükseleceğim?” sorusu bu merakın bir neticesidir.
Her şeyden önce Google’da sıralamanın yükselmesinin bir süreç olduğunu bilmek gerekir. Bu sürecin ardından doğru adımları atan herkes mutlaka sonuç almaktadır. 2022’de Google sıralamalarında daha yüksekte yer almak istiyorsanız, bu yazıda yer alan yönlendirmeleri hemen uygulayabilirsiniz.
10 Adımda Google Sıralamasını Yükseltmek
Google arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almak web sitelerinin potansiyel müşterilere ve daha fazla kazanca ulaşmasının en iyi yoludur. Google’a reklam vermeden doğal yollarla sıralamanın üstünde yer almak ise başlı başına bir süreçtir. Bu süreci iyi yönetebilmek ise güncelliği yakalamaktan geçiyor.
10 adımda Google sıralamasında üst sıralara taşınma yönergesi ile 2022’de arama motorunda ciddi başarılar elde etmenizi sağlayacak. Tamamı güncel bilgilerden oluşan bu yönergeyi takip ederek sıralamanızı yükseltebilirsiniz.
1. Adım: İç SEO Güncellemeleri
SEO’nun en önemli adımlarından biri iç SEO olarak adlandırılan site içi optimizasyonudur. İç SEO, Google sıralamasını yükseltmenin ilk ve en önemli aşamasıdır. Bu işlemler, hızlı bir biçimde cevap vermesiyle de site sahiplerini memnun edecek optimizasyon işlemleridir.
Web sitesini anahtar kelimeleri dikkate alarak ve stratejik yöntemler kullanarak düzenlemek birkaç gün içinde Google’dan sonuç almanızı sağlayacaktır. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı işlemler ise şunlardır:
- Anahtar kelimelerin, başlık etiketlerine doğru biçimde uyarlanması,
- İçeriklerin kelime sayısının optimize edilmesi,
- Yeterli miktarda anahtar kelime kullanımı.
Tüm bu işlemler, iç SEO ile ilgili en kritik işlemlerdir. Nasıl uygulayacağınız konusunda daha net fikirlere sahip olmanız için bu işlemlere daha yakından bakalım.
Anahtar Kelimelerin Başlık Etiketlerinde Kullanımı
Google arama sonuçlarını inceleyen uzmanlar, ilk sıralarda yer alan sonuçların doğrudan arama terimiyle ilişkili başlıklar içerdiğini tespit etmektedir. Örneğin, mobil SEO hakkında bir Google araması yapıldığında ilk sıralarda yer alan sonuç başlıklarının “mobil SEO” terimiyle başladığı görülmektedir.
Başlık etiketinin anahtar kelimeyi içermesi yeterli değildir. Eğer mümkünse başlık etiketi, anahtar kelime ile başlamalıdır. Bu hem kullanıcılar tarafından hem de Google botları tarafından başlığın ilgi çekici olacağını garanti eden bir işlemdir.
İçeriklerin Kelime Sayısı
Web içeriklerinin kelime sayısı da oldukça önemli olan bir SEO düzenlemesidir. Bir web içeriğinin en az 1800 kelimeden oluşması, içeriğin Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda görüntülenmesini sağlayacaktır. Yeterli uzunlukta olan içerikler, Google’a “Bu içerik, yapılan arama ile alakalı tüm bilgileri içermektedir.” sinyalini verecektir. Daha kısa içerikler ile ilgili Google, yeterli bilginin içerikte yer almadığını düşünebilir.
Web içeriği, anahtar kelimelerle ilişkili kullanıcıların görmek isteyeceği her şeyi içermelidir. Bu süreçte içeriğin kelime sayısı daha da artabilir ancak bu sorun değildir. Önemli olan tüm içeriğin, kaliteli ve alakalı bilgileri sunmasıdır.
Tabii uzun içeriklerin işe yaramadığı durumlardan da bahsedebiliriz. Örneğin bir e-ticaret sayfasında 3000-4000 kelimelik içerikler gereksiz olacaktır. Çünkü bu sayfalarda önemli olan kullanıcıyı bilgilendirmek değil aradığı ürüne yönlendirmektir. Bunun dışında farklı bir hizmet tanıtımı sunan ya da bilgi verme amacı güden web içerikleri için ise yeterli ölçüde bilgi sunmak oldukça önemlidir.
Yeterli Miktarda Anahtar Kelime Kullanımı
Artık SEO işlemlerinde, web içeriklerinin anahtar kelimelerle doldurulmadığını biliyoruz. Bunun yerine anahtar kelimeler yeteri kadar ve yerinde kullanılmaktadır. En azından SEO işlemini doğru uygulayan web sitelerinde böyle olduğu söylenebilir. Anahtar kelime kullanımı, hem web kullanıcılarına hem de Google robotlarına, “bu içerik, aramayla alakalı” sinyalini vermektedir. Bu sebeple, anahtar kelimeyi içerikte yeterli miktarda ve doğru yerde kullanmak önemlidir.
Anahtar kelimeyi, bir web içeriğinde 2 veya 3 kez kullanmak yeterli olacaktır. Tüm içeriğe anahtar kelimeyi dağıttığınıza da emin olmalısınız. Böylece, “yalnızca ilk paragraf değil tüm içerik Google aramasıyla ilişkili” sinyalini yollamış olursunuz.
2. Adım: LSI Anahtar Kelime Kullanımı
İkinci adım LSI anahtar kelimelerin web içeriğinde kullanımına ilişkindir. LSI ya da tam ismiyle Latent Semantic Indexing, gizli anlamsal dizinleme anlamına gelmektedir. Bu işlem, anahtar kelimeyle ilişkili olduğu düşünülen terimlerin içeriğe eklenmesiyle yapılan bir işlemdir. Google, bir içeriği incelerken yalnızca basit anahtar kelime kullanımına dikkat etmiyor. Bununla birlikte içeriğin aramayla doğrudan ilişkili olup olmadığını tespit etmeye çalışıyor. Peki bu yapmanın en iyi yolu nedir? LSI yönteminde bu yol, anahtar kelimeyle ilişkili olabilecek terimleri, içerikte aratmaktır.
Örneğin SEO anahtar kelimesiyle alakalı bir içerikte, Google, sayfa içi düzenleme, kullanıcı deneyimi gibi ilişkili terimlerin yer alması LSI anahtar kelimeleri kullanmak anlamına gelecektir. Eğer bir web içeriği LSI anahtar kelimeleri stratejik biçimde içeriğe uyarlarsa kısa sürede sıralamada başarılı sonuçlar elde edecektir. Site içeriği ile alakalı LSI anahtar kelimeleri bulmak için ise yardımcı uygulamalardan yardım alınabilir. Örneğin LSIGraph adlı ücretsiz uygulama, alakalı LSI anahtar kelimeler hakkında kullanıcılara yardımcı olmaktadır.
3. Adım Teknik SEO İşlemlerini Uygulamak
SEO hakkında az çok bilgi sahibi olan herkes, SEO işleminin anahtar kelimelerle alakalı olmanın çok ötesinde olduğunu bilir. SEO işlemi, pek çok farklı yöntemi birleştiren bir geliştirme işlemidir.
Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmek için SEO’nun farklı işlemlerini bütünlüklü biçimde uygulayabilmek gerekmektedir. İlk sıralarda yer alan web sitelerinin tüm işlemleri stratejik biçimde uyguladığı gözlemlenebilir.
Teknik SEO da SEO işleminin önemli bir parçasıdır. Arama sonuçlarında üst sıralarda yer alan web sitelerinin teknik SEO eksikliklerine sahip olması beklenemez. Teknik SEO’yu web sitesine uygularken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar:
- Mobil cihaz optimizasyonu,
- Site hızı optimizasyonu gibi önemli teknik işlemlerdir.
Mobil Cihaz Optimizasyonu
Mobil Cihaz optimizasyonu oldukça önemli ve de neyse ki uygulaması kolaydır. Sitenin mobile uyumlu olup olmadığını öğrenmek için Google’ın “mobil uyumluluk” testini kullanmaktır. Bunun için araç, web sitesinin URL’sini arama butonuna yapıştırmanızı isteyecektir.
Bir iki dakikalık incelemenin ardından ise sonuç verecektir. Eğer sonucu tamamen yeşil görürseniz, web sitesi mobile uyumlu bir yapıya sahip anlamına gelmektedir. Eğer web sitesi mobile uyumlu değilse de endişe etmeye gerek yok birkaç basit işlemle web sitesi mobile uyumlu hale getirilebilir.
Site Hızı Optimizasyonu
Diğer bir teknik SEO işlemi ise site hızı optimizasyonudur. Bunun için de öncelikle site hızını test etmek akıllıca olacaktır. WebPageTest.org gibi site hızını ölçmeye yarayan araçlar, bu konuda web site sahiplerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bu araç, sitenin nasıl hızlandırılabileceğine dair de ipuçları vermektedir.
Google Search Console da teknik SEO sorunlarını tespit edebilmek için kullanılabilecek bir diğer araçtır. WordPress uzantılı web siteleri ise bu anlamda Yoast SEO uygulamasını kullanabilir.
4. Adım: Arama Amacına Uygun İçerik Üretmek
Google, web kullanıcılarına, arama sonuçlarında arama amacına tam olarak uyum sağlayan içerikler sunmayı hedeflemektedir. Bu nedenle web site içerikleri bu bağlamda yeniden değerlendirilmektedir. Kullanıcı deneyimi ile doğrudan ilişkili olan “arama amacı” veya teknik adıyla “search intent”, 2022’de daha sık karşımıza çıkacak bir SEO terimidir. Arama amacının anlamı, Google araması yapan kullanıcıların ulaştıkları web sitelerinin içeriğiyle arama amacının uyumudur.
- Eğer web siteleri arama amacına uyumlu içerikleri web kullanıcılarına sunabilirse karşılığında organik trafik hızlı biçimde yükselecektir. Bu doğrudan veya dolaylı yoldan, arama sonuçlarında web sitesinin üst sıralarında yer almasını sağlar.
- Eğer web site içeriği arama amacına uyumlu içerik sunamazsa bu hem kullanıcı deneyimi açısından hem de Google sıralaması açısından olumsuz bir durumdur. Bu sebeple site içeriği anahtar kelimelere ve arama amacına uyumlu bir biçimde düzenlenmelidir.
5. Adım: Hemen Çıkma Oranını Azaltmak
Bir web kullanıcısı Google aramasının ardından bir web sitesine giriş yaptıktan sonra saniyeler içinde aradığının o içerikte olup olmadığına karar vermektedir. Web sitesine hızlı bir şekilde göz gezdirmek, web kullanıcısına içerik hakkında bilgi vermektedir. Google, kullanıcı deneyimine giderek daha fazla önem vermektedir. Bu da arama sonuçlarında üst sıralarda yer verdiği sitelerde hemen çıkma oranının düşük olmasını beklemesine neden olur. Sonuçta aradığını bulamayan bir web kullanıcısının o sonuçtan memnun olmadığı söylenebilir.
Hemen çıkma oranını düşürmenin en iyi yolu kullanıcılara istediğini vermekten geçer. Aradığını web site içeriğinde bulan kullanıcının siteyi hemen terk etmesi beklenemez. Bunun için de yapılabilecek en iyi şey kullanıcının aradığı şeye içeriğin en üstünde yer vermektir.
Bir web sitesi içeriğinde ilk göze çarpan şeyin başlangıç olduğu düşünülürse en başlarda kullanıcıların ilgisini çekmek oldukça önemlidir. Ayrıca içeriklerin kullanıcıların aradığı şeyle alakalı olduğu imajını vermenin en iyi yollarından biri de “İçindekiler” bölümüne yer vererek kullanıcıyı içeriğe çekmektir. İçindekiler kısmına hızlıca göz atan kullanıcı “Evet bu benim aramamla alakalı bir içerik” izlenimini edinebilir.
Aynı şekilde görseller de hemen çıkma oranını azaltan öğelerdir. Grafikler, resimler, videolar aracılığıyla basit hale getirilmiş bir içerik kullanıcıyı etkileyecektir. Tüm bunlar içeriğin, hızlı ve pratik bir biçimde sonuca ulaştırdığı izlenimini vermektedir.
6. Adım: Hedef Anahtar Kelimeleri Çeşitlendirmek
Web sitelerinin içerikleri genellikle belli konularla ve dolayısıyla belirli anahtar kelimeler etrafında şekillenmiştir. Google Search Console, bu konuda da yardımcı olmaktadır. Bu aracı kullanarak web sitesinin en çok hangi anahtar kelimelerle ilişkili trafik aldığı gözlemlenebilir. Bu sonuçlar genellikle web site sahiplerinin tahmin edebileceği anahtar kelimeleri içerir.
Ancak kimi zaman Google Search Console’un arama sonuçları performansı sayfası, tahmin etmediğiniz anahtar kelimelere yer verir. Bilinçli olarak kullanılmayan bir anahtar kelime, web sitesinin trafik almasına yardımcı olmuş olabilir.
Bilinçli olarak kullanılmamış anahtar kelimelerin ne olduğunu bilmek ve içeriklerde daha sık ve bilinçli olarak yer vermek stratejik bir hamle olacaktır. Böylece web sitesinin aldığı organik trafik daha da arttırılabilir.
7. Adım: İçerik Kalitesini Yüksek Tutmak
Kaliteli içerik üretmek, Google arama sonuçlarının üst sıralarında yer almak için daima önem arz eden bir işlemdir. Ancak kaliteli içeriğin ne olduğu her zaman net değildir. Kaliteli içerik konusunda net sınırlar olmasa da web kullanıcıların paylaştığı içeriklerin kaliteli izlenimi verdiği kesindir. Yani web sitesi, ne kadar çok geri bağlantı alırsa o kadar kaliteli içerik üretiyor izlenimi çizecektir.
Geri bağlantıları, doğal bir biçimde edinmenin yolu ise web kullanıcılarının gerçekten paylaşmak isteyeceği içeriği üretmekten geçiyor. Örneğin içeriği, diğerlerinin bir blog içeriğinde atıf yapabileceği veri kaynağı haline getirebilirsiniz.
Veriler, istatistikler ve rakamlarla dolu olan içerikler bloglar veya haber yazıları gibi içeriklerde en çok başvurulan içerik biçimleridir. Buna ek olarak daha fazla görsele yer veren veya daha uzun içerikler de geri bağlantı alma ihtimali daha fazla olan içeriklerdir.
Web sitesi içeriği, bu stratejilere göre düzenlenirse geri bağlantı alma şansı o kadar artacaktır. Kısaca diğer içerikler için kaynak oluşturabilecek içerikler üretmek oldukça mantıklı bir SEO hamlesidir.
8. Adım: Geri Bağlantıları Arttırmak
Yukarıda yer alan yönteme ek olarak geri bağlantıları organik olarak arttırmanın başka yolları da vardır. İçeriği hazırladıktan sonra insanların onu keşfetmesini bekleyemezsiniz. İçerik ne kadar kaliteli olursa olsun organik trafiği arttırmak için daha fazla çaba gösterebilirsiniz. Bunun için interaktif işlemlerden yardım alabilirsiniz. Bunun için birkaç farklı yol bulunuyor.
Birincisi, diğer site sahipleriyle içeriğinizle alakalı iletişime geçmek olabilir. İçeriği tanıtmak için bazı stratejilerden yardım alabilirsiniz. Bu yazıyla alakalı bir örnek düşünecek olursak konu daha net anlaşılabilir. SEO işlemleri ile ilgili bu yazıyı tanıtabilmek için örneğin kırık/bozuk linkleri bulunan bir bloğa yorum girebilirsiniz. Bloğun bozuk linkinin teknik SEO ile ilgili olumsuz bir durum olduğu ve bunun detaylarını da bu yazıda görebileceğine dair bir yorum, stratejik bir reklam çalışması olabilir. Bunun için en mantıklı bulduğunuz içeriklerle irtibat halinde olmak önemlidir. Diğer bir yöntem de iletişimde olabileceğiniz başka bir web sitesi belirlemektir. İki web sitesi arasındaki geri bağlantılar, her iki içeriğin de organik trafik kazanmasına neden olabilir.
9. Adım: Sonuçları Takip Etmek
Bahsedilen tüm işlemleri doğru biçimde uyguladıktan hemen sonra Google arama sonuçlarında sıralamanızın yükseldiğini göreceksiniz. Bunu manuel olarak yapmak yerine Google araçlarını kullanarak arama sonuçlarındaki sıralamanızı takip edebilirsiniz.
Arama sonuçlarında üst sıralara yerleşmek organik trafiği arttırmak için talep edilen bir durumdur. Bu süreci de Google araçlarını kullanarak takip etmeniz mümkündür. Google Analytics aracını kullanarak sitenin aldığını organik trafiği takip edebilirsiniz.
Google Search Console da kullanabileceğiniz bir diğer Google aracıdır. Bu araçta, “Gösterimler” ve “Tıklamalar” bölümünü kullanarak kullanıcılarla etkileşiminizi takip edebilirsiniz. Arama sonuçlarında web sitesini kaç kişi görmüş ve kaç kişi web sitesine tıklamış bu yöntemle takip edilebilir.
Google Analytics aracının “hedefler” özelliğine de sıralama sonuçlarının ve trafiğin web sitesini nasıl etkilediğini görmeye yardımcı olur. Tüm bunları kullanarak web sitesi üzerinde stratejik planlamalar yapabilir ve arama sonuçları ile organik trafik arasında doğrusal bağlantılar kurabilirsiniz.
10. Adım: Kullanıcıyı Etkileyin!
Google arama sonuçlarında üst sıralarda nasıl yer alacağınızı artık biliyorsunuz. Ancak her şey arama sonuçlarında üst sıralarda yer almakla sınırlı değildir. Daha önemlisi kullanıcılarla güçlü iletişimler ve ilişkiler kurabilmektir. Böylece organik trafik ve kazanç, doğrusal biçimde artmaya devam eder. Bu sürecin sürekliliğini sağlamak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır.
İlk olarak Google arama sonuçlarında ilk sıralara yükselmiş olsanız bile web kullanıcısını siteye çekmeniz gerektiğini unutmayın. Bunun için başlıklarda kullanıcı etkileyecek kelimelere, kısa ve net etiketlere, yıldızlar ve oylamalar gibi ekstra verilere yer verebilirsiniz. Kısaca web sitesini kullanıcılar için ilgi çekici hale getirmeyi araştırmalısınız.
Diğer bir işlem de web sitesine çektiğiniz kullanıcıları sitede daha uzun süre tutmanın yollarını araştırmaktır. Bunun en iyi yolu da dahili bağlantıları kullanmaktır. Web kullanıcı henüz bir içeriği okumuşken hemen bir başkasının ilgisini çekmesine izin vermelisiniz. Bu süreçte dahili bağlantılara en doğru yer ve zamanda yer vermek oldukça önemlidir.
Dahili bağlantıları kullanırken dikkat edilmesi gereken bir başka şey de içeriklerin birbirleriyle olan ilişkisidir. Bir içeriğe göz gezdiren web kullanıcısının site içerisinde bir başka içeriğe gitmesinin yolu içeriklerin birbirleriyle ilişkili olmasıyla doğrudan alakalıdır.
Eğer tüm bu stratejileri eksiksiz ve doğal bir şekilde uygulayabilirseniz web sitesinin hem sıralamasını hem trafiğini hem de kazancını kısa süre içerisinde yükseltebilirsiniz.