Artık neredeyse tüm ihtiyaçlarımızı ve geçimimizi evden çıkmadan internet üzerinden sağlayabilmemiz internetin ne denli önemli bir araç olduğunun göstergesi. İnternetin sağladığı en önemli imkanlardan biri de verimliliğimizi büyük ölçüde arttırmasıdır. Bu yazımın konusu ise internet sitelerinizi ve hatta uygulamalarınızı yönetirken işinizi oldukça kolaylaştıracak Google Tag Manager yani Etiket Yöneticisi.
Bilginin doğru ve verimli bir şekilde aktarılması, insanlığın geçmişinde olduğu gibi şu anda da büyük önem arz etmektedir. İşini geliştirmek isteyen ve büyümeyi hedefleyen herkes internet aracılığıyla elde edilen bilgileri yani verileri doğru şekilde analiz etmelidir. Google Tag Manager, bu verileri analiz ederken kolaylık ve verim sağlayan son zamanlarda hayatımıza girmiş en etkili yardımcı araçlardan biri. Google Tag Manager sayesinde kodlama ile uğraşmadan ve teknik ekibe ihtiyaç duymadan web sitenizle ilgili tüm verileri analiz etmeniz mümkün hale geliyor.
Google Tag Manager Nedir?
Google’ın sunduğu Search Console ve Analytics gibi araçlar arasında yer alan Tag Manager, ziyaretçi hareketlerine göre eylemde bulunmayı sağlayan ücretsiz bir araçtır. Tag Manager aracını kullanarak ziyaretçi hareketlerini internet sitenizdeki kodlara müdahale etmeden izleyebilir ve hangi durumlarda belirlenen etiketlerin tetikleneceğini kontrol edebilirsiniz. Google Tag Manager’ın çalışma prensibine girmeden önce etiket ve tetikleyici kavramlarına daha yakından bakalım.
Google Tag Manager Etiket
GTM’ye ne yapması gerektiğini söyleyen etiketler, sitenizin her sayfasına eklenmesi gereken kod parçacıklarıdır. GTM üzerinden sitenize özel olarak oluşturulan etiketler, sitenin her sayfasındaki html veya java script kodlarının <head> ve <body> bölümüne yapıştırılır. Ve böylece Analytics veya başka bir araç kullanmadan etiketler ile toplanan her veriyi GTM üzerinden görüntüleyebilir ve belirli eylemleri planlayabilirsiniz. Web sitenizde bulunan etiketler, toplanan verileri Google Tag Manager’a gönderirler ve burada tetikleyiciler devreye girer.
Google Tag Manager Tetikleyici (Trigger)
GTM’de tetikleyiciler, belirlediğiniz eylemin ne zaman veya nasıl yapılması gerektiğini bildirmek için kullanılmaktadır. Tetikleyici, bir etiketin hangi şartlar altında çalışması gerektiğini belirleyen önemli bir yapıtaşıdır. Web sitesinde bir olayın gerçekleşme koşulları çok sayıda farklı şekilde ele alınabilir. Site üzerinde butona tıklanması, girdi girilmesi, bir görselin görüntülenmesi ve hatta sayfanın yüklenmeye başlanması internet sitesi üzerinde gerçekleşen olaylara örnektir. Bu olayların her biri ihtiyaç duyulması halinde tetikleyici olarak kullanılabilir.
Google Tag Manager Değişken
Değişkenler, tetikleyicilerin çalışması için GTM’nin ihtiyaç duyacağı ek bilgileri içermektedirler. GTM hesabınızda birçok değişken varsayılan olarak bulunur. İhtiyacınız olması durumunda yeni değişkenler tanımlamanız mümkündür.
Google Tag Manager Nasıl Kurulur?
“Hesap Kurulumu Resim”
Google Tag Manager kullanmaya başlamadan önce kurulum yapmanız gerekmektedir. Tamamen ücretsiz olarak kullanıma sunulan GTM kurulumu oldukça kolaydır. Kurulumla ilgili detaylı bilgi almak için bu sayfayı ziyaret edebilir veya aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Öncelikle sitenizi yönetmek istediğiniz Google hesabına giriş yapın. Eğer daha önce Google Analytics ve Search Console kullandıysanız, Google Tag Manager kurulumu yapacağınız hesabın aynı hesap olmasına dikkat edin.
- Daha sonra “Hesap Oluştur” butonuna tıklayın.
- Açılan sayfada istenilen web site bilgilerini eksiksiz bir şekilde girin.
- Kapsayıcı seçiminde hangi ürünü yönetmek istiyorsanız onu seçin. Yöneteceğiniz ürün iOS ve Android uygulaması, bir web sitesi veya AMP olabilir.
- Hizmet şartlarını kabul ettiğinizde karşınıza Etiket Yöneticisi Çalışma Alanı gelecek ve site sayfalarına eklemeniz gereken kodlar gözükecektir.
- Sitenizin yönetim panelinden verilen kodları her sayfaya eklemeniz gerekmekte.
- Eğer bir WordPress sitesi kullanıyorsanız bunu Google Tag Manager for WordPress eklentisini kullanarak kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
- Ardından eğer daha önce yapmadıysanız Google Analytics kurulumunu gerçekleştirin ve izleme kimliğinizi alın.
- Kurulumu tamamladıktan sonra Yeni Etiket Ekle bölümünden GTM’yi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Google Tag Manager’ın Avantajları
Google Tag Manager’ı kullanabileceğiniz birçok alan bulunmaktadır ve oldukça faydalı özelliklere sahiptir. Google Etiket Yöneticisi ile Google Analytics’e gönderilen verileri özelleştirebilir, giden bağlantı tıklamalarını ayarlayabilir ve izleyebilirsiniz. Ayrıca E-Ticaret ürünlerinizin ve kampanyalarınızın takibini de yapabilirsiniz.
Google Tag Manager sayesinde sitenize eklemek istediğiniz yeni bir aracı kolaylıkla test edebilirsiniz. Tek bir platformdan yönetim imkanı vermesi sebebiyle araç kodlarını etiket yöneticisine ekleyebilir ve teknik ekibe ihtiyaç duymadan yeni araçları test edebilirsiniz. Google Tag Manager başka birçok özellik ve fayda sağlamaktadır. Hepsini tek bir yazıya sığdırmak mümkün olmasa da GTM’nin en önemli avantajları şunlardır:
- Sitede birçok etiket kullanmak yerine yalnızca GTM etiketi kullanmanızı sağlar. Bu sayede site performansı iyileştirilerek sitenin daha hızlı yüklenmesi sağlanır.
- Google dışı 3. parti uygulama ve araçları kolayca sitenize entegre etmenizi sağlar.
- Denemek istediğiniz yeni bir aracı kısa sürede test etme imkanı sunar.
- Tüm 3. parti kodları tek bir yerde depolanır ve bu sayede karışıklığı engeller.
- Önizleme ve hata ayıklama modu sayesinde kullanmak istediğiniz etiketi aktif hale getirmeden önce işe yarayıp yaramayacağını görmeniz mümkün olur.
- Sürümler özelliği ile bir hata yaşamanız durumunda önceki sürümlere kolayca geri dönebilirsiniz.
- Bir kere öğrendikten sonra kullanımının kolay olması sebebiyle personel ihtiyacını azaltır ve büyük bir web sitesinin bile tek kişi tarafından yönetilmesini sağlar.
- Aynı zamanda büyük ölçüde zaman kazandırarak hızla ilerlemenize katkı sağlar.
Google Tag Manager Nasıl Kullanılır?
Tüm kurulumları sağladıktan sonra Google Tag Manager hesabınızda etiket oluşturmaya başlayabiliriz. Google Etiket Yöneticisi hesabınızın ana ekranından “Yeni Etiket Ekle” butonuna tıklayın. Açılan ekranda etiketleri ve tetikleyicileri seçebilirsiniz.
Etiketi belirlemek için “Etiket Yapılandırması” alanına tıklayın. Sağ tarafta açılan menüden “Google Analytics: Universal Analytics” seçeneğine tıklayın. Ardından “Google Analytics Ayarları”ndan yeni değişkene tıklayın. Burada izleme kimliğin girmeniz istenecek. Google Analytics hesabınızın izleme kimliğini buraya ekleyin.
Etiketinizi seçtikten sonra bir tetikleyici belirlemeniz gerekir. Tetikleyici belirleyerek Google Analytics’in hangi şartlarda etkin olacağını seçmelisiniz. Google Analytics etiketini tüm sayfalarda aktif etmek için “Tetikleyici” alanına tıklayıp “All Pages”i seçin. En son olarak oluşturduğunuz etiketi kaydederek etikete bir isim verin. Kaydettiğiniz etiketi yayınlayarak Google Analytics hesabınızın verileri toplamasını sağlayabilirsiniz.
Google Tag Manager’ın ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve sağladığı avantajları öğrendiniz. Web yönetimi için harika bir verimlilik ve kontrol aracı olan GTM ile ilgili daha fazla bilgi almak için Google’ın ücretsiz olarak yayınladığı bu kursa kaydolabilirsiniz. Tüm web araçları ve SEO teknikleri ile ilgili bilgi almak için sitemi takipte kalın. Okuduğunuz için teşekkürler.