Google, kısa bir süre önce birincil arama dizini tarayıcısı olan Googlebot’a gerekli yardımı sunabilmek adına, yeni tarayıcısını piyasaya sürdü. Özellikleri oldukça gelişmiş bu web tarayıcısının ismi ise GoogleOther.
Google analisti Gary Illyes, tanıtılan yeni sürümün araştırma ve geliştirme taramaları başta olmak üzere birçok görevi yerine getireceğini belirtti. Bununla birlikte Googlebot’un esas işi olan web sitelerini dizine ekleme çalışmalarına odaklanabilmesi için yeni sistemin son derece yardımcı olması bekleniyor.
Illyes, ayrıca tarayıcının siteleri önemli seviyede etkilemeyeceğine yönelik güvence verdi. Fakat SEO çalışmaları için ne ifade ettiği merak ediliyor. Bu sebeple hazırladığımız yazımızda GoogleOther’ın arama motoru sıralamalarının üzerindeki etkilerini ve sınırlarını yakından inceliyoruz.
Web Tarayıcıları ile Googlebot Arasındaki İlişki
GoogleOther güncellemelerinin web taramalarında nasıl bir etken olacağını anlamak için öncelikle tarayıcıların temellerini incelemek gerekir. Aynı zamanda kullanıcı araçlarını ve Googlebot’un işlem sürecindeki rolünü tespit etmek önemlidir.
Google Web Tarayıcıları ve Site Metin Dizisi
Arama motoru botları olarak bilinen tarayıcılar, sayfalar arası bağlantıları takip ederek hem keşif hem de tarama yapar. Bu botlar, siteler hakkında bilgi toplamak ve arama sonuçlarını düzenlemek için özel bir sistem kullanır.
Google tarayıcıları, kendilerini sunuculara tanıtmak için yollanan istek başlıklarındaki metin dizinlerini tercih eder. Bu dizinler, sunucuya hangi botun sayfaları taramak istediğini iletir. Böylelikle arama motoru botlarının izlenmesi ve gerekmesi halinde erişim sınırlandırılmasına fırsat verilir. Son olarak sunucu, web sitesinin taranmasına izin verilip verilmediğini botlara bildirir.
Googlebot ve Sıralamalar
Tarama yapmasına müsaade edilen Googlebot, tüm fotoğraf, metin ve bağlantıları analiz etmeye başlar. Alaka seviyesine göre sayfalar sıralanır ve en üst sıradaki sorguların en ilgili sonuçlar olduğu kabul edilir.
Arama sonuçları sıralaması; içerik, anahtar kelime ve kaliteli sitelerden alınan geri bildirimlere bağlı bir algoritmaya dayanmaktadır. Bununla beraber web sitesinin sahip olduğu sıralamanın değiştirilmesi ve gerekli optimizasyonların yapılması için teknik SEO uzmanından yardım alınması gerekir.
GoogleOther Nerede Devreye Girer?
Web tarama süreçleri, Googlebot’un arama dizininde yer alan son bilgilerin güncel olmasını sağlamak için tekrar tekrar ziyaret eder. Fakat dizinlere eklenecek olan sonsuz sayıda sayfa, bu işlemin yoğun kaynak tüketimi yapacağını size gösterir. Bu yüzden web tarayıcıları, sürekli olarak artan veriyi verimli bir şekilde işlemeye uygun hale gelmelidir.
GoogleOther yerleşik duruma geldiği zaman Google, gerekli olmayan görevleri, yeni tarayıcılara aktararak arama motoru botlarının yükünü hafifletebilir.
Googlebot ve GoogleOther Arasındaki Sorumlulukların Bölünmesi
Google analistleri tarafından yapılan bir diğer açıklamada, Googlebot üzerindeki yükün azalması için yeni bir tarayıcı olan GoogleOther’ı devreye aldıkları belirtildi. Ar-Ge uygulamaları gibi diğer işlerden bazılarını ve geçmişte Googlebot’a ait olan çeşitli görevleri de GoogleOther devralacak.
GoogleOther’ın Sınırlamaları ve Özellikleri
GoogleOther devraldığı altyapı sayesinde Googlebot’un sınırlamalarına ve özelliklerine sahiptir. İçerdiği özelliklerden bazıları ise şunlardır:
- Ana Bilgisayar Yükü Sınırlamaları: Sunucularda oluşacak yük konusunda, aynı sınırlara tabi olduğu için site kaynaklarının aşılmasını veya taramanın kesintiye uğramasını engeller.
- txt Kısıtlamaları: Googlebot’ları ile aynı robots.txt kurallarına uymaktadır. Ancak yeni bir özellik olarak site sahiplerinin hangi kısımların taranıp taranmayacağına karar vermelerine olanak tanır.
- HTTP Protokol Sürümü: Googlebot ile aynı HTTP sürümünü kullanır.
- Sayfa Boyutu Sınırı: 10 MB olan Googlebot ile aynı sayfa boyutu sınırına sahiptir. Bu sayede yavaşlamaya neden olacak aşırı kaynak tüketimi önlenir.
Görüldüğü üzere GoogleOther ve Googlebot temelde aynı özelliklere sahiptir ve bu doğrultuda çalışmaya devam ederler.
GoogleOther’ın SEO İçin Önemi Uzmanlar Tarafından İnceleniyor
Google, web sitesi yöneticilerine, yeni tarayıcının siteler üzerinde önemli bir etkisi olmayacağına dair güvence vermiştir. Ancak birçok SEO uzmanı, GoogleOther’ın site sıralamalarındaki etkilerini merak ediyor. SEO danışmanları, çalışmaları nasıl etkileyeceğini belirlemek için çok erken olduğunu söylüyor. Yeni tarayıcının geçmişte sıralamaları ve trafiği ne yönde değiştirdiğini gösteren örnek olay olmaması, durumu belirsizleştiriyor.
Uzmanlardan bazıları ise bu yeni güncellemeyi takip ederken mevcut sistemlere bağlı kalmanın önemini belirtti. Google SERP’lerinde üst sıralarda yer almak ve daha fazla kitle çekmek için en iyi seçeneğin, hala yüksek kaliteli içerik paylaşmaya devam edilmesi olduğu öne sürülüyor. Kaliteli içeriklerle birlikte; başlık, meta etiket optimizasyonu, anahtar kelime araştırması, görseller ve bağlantılar da SEO performansı için çok değerlidir.
GoogleOther Nasıl İzlenir?
GoogleOther hakkında endişeli hissediyorsanız, tarama etkinliklerini izlemek için SEO stratejinizi devam ettirirken, aşağıdaki bazı adımları uygulamalarınıza dahil edebilirsiniz:
- Sunucu Günlüklerini İnceleyin: GoogleOther isteklerini kavramak için sunucu günlüklerini düzenli olarak izleyerek tarama davranışlarını ve ziyaret ettiği sayfaları görebilirsiniz.
- txt Dosyasını Güncel Tutun: Sayfalarınızın nasıl taranacağını kontrol edebilmek için robots.txt dosyanızın GoogleOther’a yönelik özel talimatlarla güncellendiğinden emin olun.
- Google Arama Konsolu (GSC) Tarama İstatistiklerini İzleyin: GoogleOther uygulamaya geçtiğinden bu yana; tarama sıklığı, miktarı, bütçesi veya dizine eklenmiş sayfa sayısını görmek adına GSC’yi kullanabilirsiniz.
- Web Sitesi Performansını İzleyin: Gerçekleştirilen tarama sonucunda ortaya çıkabilecek sorunları belirleme aşamasında, yükleme süreleri ve kullanıcı davranışları gibi performansı gösteren durumlara bakın.
Yapacağınız izlemeler sayesinde tarayıcının ne düzeyde bir fayda sağladığını rahatlıkla görebilir ve gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Değişiklikleri Kolayca GoogleOther’a Uyarlayın
GoogleOther’ın SEO üzerindeki potansiyel etkileri tam olarak bilinmediği için bu süreçte özellikle web sitesi sahipleri ve işletmeler, adımlarını dikkatle atmalıdır. Risk almamak için bir SEO uzmanıyla çalışmak daha uygun olacaktır. Gerekli işlemlerin titizlikle takip edilmesi adına furkandanaci.com sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yeni değişikliklere uyum sağlamak, sıralamalarınızı iyileştirmek ve sitenizi kapsamlı olarak optimize etmek için uzmanlarımız tüm süreçte size destek olacaktır. Ayrıca sayfa dışı optimizasyon ve teknik SEO işlemleri için de bizi her zaman tercih edebilirsiniz.