Facebook Pixel Nedir? Nasıl Oluşturulur? Tarihler boyunca dönemin getirdiği şartlarla yoğrulan pazarlama, günümüzde yönünü tamamen dijitale çevirmiştir. Bu değişiklikte kuşkusuz teknolojinin durdurulamayan etkisi sebep olsa da insanların hayat koşullarındaki değişiklikleri de es geçilmemelidir. Bir yerden başka bir yöne doğru akan hayat akışında çoğu zaman 24 saat bile yeterli gelmeyebiliyor. Bu zaman yetersizliğinden sebep ortaya çıkan “daha kolay ulaşım” fikirleri çoğu sektörde olduğu gibi pazarlama alanında da değişime neden oldu.
Gıda sektöründen tutun da tekstile, otomotive kadar birçok sektörün bir ucundan yakalamaya çalıştığı dijital pazarlama karşımıza “online satış” fikirlerini sundu. İlk dönemlerinde beklenen etkiyi yaratmayan ancak yıllar içinde büyük bir patlama yaşayan bu pazarlama çeşidinde her yeni güne farklı yeniliklerle uyanıyoruz. Bildiğiniz gibi dijital pazarlamanın en büyük destekçisi reklamlardır. Klasik yöntemlerin hem etkili olamaması hem de ciddi mali sonuçlar doğurması, reklamcılığın da dijital kaynaklardan beslenmesiyle sonuçlandı. İşte bu noktada karşımıza çıkan Facebook Pixel, belki de arayışlarınıza bir son verecek çalışmalardan biridir.
Daha fazla kitleye en düşük bütçeyle ulaşmayı hedefleyen her işletmenin dijital yöntemlerle kazanç sağlaması Facebook Pixel aracılığıyla desteklenmektedir. Facebook Pixel, Facebook reklamlarından dönüt alabilmenizi sağlayan özel bir kod çalışmasıdır. Facebook Manager aracılığıyla kullanılabilen bu kod çalışması, müşteri kitlesine reklam aracılığı ile ulaşmak isteyennalerin faydalandığı bir kaynaktır. Böylelikle hedef kitlenize sunulan reklamlardan gerçek veri dönütleri edinebiliyorsunuz. Her ölçekteki işletmenin kullanımına sunulan Facebook Pixel hakkında merak edilen tüm detayları bir araya topladık. Hatta Facebook Pixel’in SEO için neden önemli olduğunu da kendi bilgilerimiz ışığında bir araya derledik. Dilerseniz işletmelere bir yol haritası çizen Facebook Pixel’in detaylarına geçebiliriz.
Facebook Pixel Nedir, Ne İşe Yarar?
Facebook Pixel Nedir? Dijital pazarlamayla bütünleşip, faaliyetlerini bu alana çeviren her firmanın Facebook Pixel ile bir an önce tanışması gerekir. Keza bu sayede dijital reklamların getireceği verimden en iyi şekilde fayda sağlayabilirler. Çoğu firmanın göz ardı ettiği, diğerlerinin de tam olarak faydalanamadığı Facebook Pixel’i genel olarak tanımlamaya çalışalım.
Facebook Pixel, özel olarak üzerinde çalışılmış bir kod sistemidir. Facebook Manager ile birlikte desteklenen bu kodu sayesinde hedef kitleye ürün ya da hizmetleriniz hakkında reklam çalışmaları sunabilirsiniz. Şimdi bu noktada diğer kaynaklardan ne farkı var diye düşünebilirsiniz. Çok yerinde bir soru olmakla beraber reklamlarınızı bu özel kod ile sunmak size şu faydaları sağlayacaktır:
- Tek bir ayarlama sonrasında tüm reklam çalışmalarından detaylı veriler alabilmek,
- Pazarlama yönteminizi yeniden ele almak ve eksikleri gidermek için çalışmalar yürütebilirsiniz,
- Sitenize veya sitenizin belirli bir kısmına giren ziyaretçilere reklamı göstermek,
- Hedef kitlenizin reklamlar karşısında gösterdiği tepkiler sonucunda reklam yöntemlerinizi daha da ilerletebilir ya da kökten değişiklikler yapabilirsiniz.
Facebook Pixel Nasıl Oluşturulur?
Facebook Pixel kurulumu ve kullanımı oldukça basit olan bir kod sistemidir. Ancak bu kodu kullanabilmek için ilk olarak kullanmayı hedeflediğiniz Pixel’i oluşturmanız gerekiyor. Facebook üzerinden oluşturabileceğiniz bu kod sistemi için şu aşamaları izleyebilirsiniz:
- İşletmenize ait olan Facebook hesabını açın.
- “Facebook Business Suite” bölümüne geçiş yapın ve burada yer alan “Etkinlik Yöneticisi” sekmesine tıklayınız.
- Karşınıza yeşil renkte bir artı işareti çıkacaktır. Bu işaret “Veri Kaynağını Bağla” seçeneğine yönlendirme yapıyor. Kaynak seçeneği için mutlaka “Web” opsiyonunu seçmelisiniz.
- Bu aşamadan sonra karşınıza gelen alandan “Facebook Pixel” seçeneğini seçmeyi unutmamalısınız.
- Seçim yaptığınızda otomatik olarak Pixel için bir isim vermeniz istenecektir. İsim verme işleminden sonra işletmenize ait URL adresini ekleyerek ilerliyorsunuz.
- Tüm bu aşamaları doğru ve eksiksiz bir şekilde yerine getirdikten sonra “Devam” seçeneği ile kurulumu tamamlayabilirsiniz.
- Pixel kurumunu tamamlandıktan sonra Facebook Manager’in size sunduğu hangi Pixel’i kullanmayı hedefliyorsanız onu seçerek aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Facebook Pixel Kullanımında Dikkat Edilecek Özel ve Standart Eylemler
İşletme ölçeği fark etmeksizin, reklamlarınızdan büyük fayda sağlayabilmek için Facebook Pixel kullanmaya başlamanız çok önemlidir. Ancak kullanım anında aldığınız verimi artırmak ilk hedefiniz olmalıdır. Bu aşamada da karşınıza standart ve özel eylemler gelecektir. Bahsi geçen eylemleri kullanarak alabileceğiniz verimi 2 katına çıkarabilirsiniz. Verim açısından dikkat edilmesi gereken standart eylemler şunlardır:
- Başvuru formu doldurma özelliği ve bu formadan faydalanma,
- Herhangi bir ücret ödemeden deneme sürümünü keşfetme özelliği,
- Konum bulma özelliği,
- İçerik, ürün ya da hizmet özelliklerini inceleyebilme özelliği,
- Özellikle ürünlerde renk ve boyut özelliklerinde farklılıklar yaratabilme,
- Firma için abonelik işlemlerini tamamlayabilme,
- Sepete ürün ekleme ve satın alma işlemlerinde kolaylıklar,
- Ürün, hizmet ya da hazırlanan içerikleri detaylı inceleyebilme kolaylığı,
- Ödeme işlemlerinde sağlanan kolaylıklar,
- Ürün talep ve isteğinde bulunabilme,
- Aktif ürün arama seçeneklerinde kolaylıklar.
Standart eylemlere göre daha detaylı işlem yapılmayı hedefleyen özel eylemlerde mevcuttur. Bu eylemler genellikle URL adresleri sayesinde edinilebilir. Dilediğiniz eylemler için bu kategorideki URL’ler mutlaka Pixel üzerinden tanımlanmalıdır. Örneğin işletmenizdeki ürünleri alan ya da kullanan kişilerin sizi değerlendirmesini istiyorsanız; bu özel eylemler ile müşterilerinizi değerlendirme sayfasına aktarabiliyorsunuz.
Facebook Pixel Kullanımında İşlevsellik
Facebook Pixel kullanmaya başladığınız andan itibaren size sistem üzerinden bazı ipuçları verilecektir. Bu noktalara dikkat ederek ürün ya da hizmetlerinizi çok daha iyi pazarlayabilirsiniz. Eğer Pixel kullanımından daha işlevsel faydalar sağlamak istiyorsanız göz ardı edilmemesi gerekenler şunlardır:
- Hedef kitle belirlemenizi iyi analiz etmeli ve bu kitlenin beklentilerini göz önünde bulundurmalısınız.
- O güne kadar uyguladığınız pazarlama stratejilerini yeniden ele almalı ve gerekirse hepsini baştan sona değiştirmelisiniz.
- Kitle amacınızı URL adresinize göre yeniden düzenlemeyi ihmal etmemelisiniz.
- Hangi Pixel’i seçerseniz seçin kullanmadığınız zamanlarda kapatmayı ihmal etmeyin.
- “Gelişmiş Eşleştirme” seçeneğini es geçmeyin. Mutlaka kullanmaya çalışın.
- Kitlenizin reklam dönütlerine göre analizi yapın ve onların gösterdiği davranışları bir sınıflandırmaya alın.
- Hedef kitlenizi size sürekli ilgi gösteren ve ne olursa olsun terk etmeyen kişiler olarak belirlemeyi ihmal etmeyin.
- Kullandığınız diğer platformlar ile Facebook arasındaki analizlerinizi dikkate alın ve ona göre konumlanın.
Facebook Pixel Kullanmanın Sağladığı Avantajlar
Ürün ya da hizmetlerini sanal ortamlardan pazarlayan çoğu işletme Facebook Pixel’i aktif etmelidir. Bu özel kod çalışması sayesinde elde edeceğiniz faydalar, düzenli bir çalışma sonucunda etkilerini göstermeye başlar. Reklam politikalarınıza ve doğrudan pazarlama seçeneklerinize etki edecek özel kod çalışmasını kullanmak size şu avantajları sağlar:
- İlk olarak bu kod sistemine bir ödeme yapmadığınızı hemen belirtelim. Yani bir ücret ödemeden bu kodu kullanabiliyorsunuz.
- Hazırlanan reklam içeriklerinden maksimum verimi almayı hedefler.
- Reklamlar ile oluşturulan kampanyalarda var olan eksiklerin tespitinde oldukça etkilidir.
- Hedef kitleyi tanımayı sağlar. Bu nedenle de hedef kitlenize uygun reklam seçeneklerine yoğunlaşmanızı kolaylaştırır.
- Az maliyetle çok kişiye ulaşmanın önünü aralar.
- İnternet kullanan ve bu yolla alışveriş yapan kitleye çok daha kolay yollardan ulaşmanıza imkan tanır.
- Hangi reklamın daha fazla dönüt aldığına bakarak bu yönde reklamlar hazırlamanıza zemin hazırlar.
- Online alışveriş imkanı tanıyan mağazanıza bu reklamlar aracılığı ile müşteri çekebilir, bu sayede de beklenilenin üzerinde satış gerçekleştirebilirsiniz.
Facebook Pixel ve SEO İçin Önemi
Facebook Pixel’in sağladığı kolaylık ve avantajları bu noktaya kadar dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. Genel olarak reklam üzerinde durduk fakat bir de işin SEO kısmı var. Bildiğiniz gibi arama motoru optimizasyonu yani SEO, online ortamda her türlü ürün ya da hizmeti pazarlayan firmalar için olmazsa olmazlardan biridir. Hele ki günümüzde şahıs ya da firmaları SEO çalışmaları için ayırdıkları bütçelerin yükselmeye başladığını düşünürsek, elimizdeki Facebook Pixel’in bu alanda ne gibi faydalar sağlayabileceğini de araştırabiliriz.
Facebook Pixel ismiyle kullanıcılara sunulan kod çalışması sadece reklam dönütlerine erişmenizi sağlamaz. Bir diğer önemli fonksiyonu da Facebook Analytcs’e bağlanabilmenizdir. Bir bakıma Google Analytcs gibi işlev gören bu uygulama da size SEO çalışmalarınızda büyük katkılar sağlayacaktır. Her ne kadar tek başına yeterli olmasa da diğer site analiz araçlarıyla birlikte kullanımlarda arama motorlarındaki hacminizi artırabilirsiniz. Özetle, Facebook Pixel SEO destekli çalışmalarda şu kolaylıklara erişmenizi sağlar:
- Reklamlar aracılığı ile gelen kullanıcılarınızın web sitenizi nasıl kullandığını gözlemleyebilmek,
- Gelen kişilerin oluşturduğu trafiğin kaynağını tespit edebilme,
- Hedef kitlenize ait demografik verilere ulaşabilme,
- Gelen kullanıcıları belli kayıtlar altında tutabilmek,
- Yüksek performans verileri sunan içerikleri netleştirmek,
- Satın alınan ürün veya hizmetlerin hareket sürecini takip edebilmek.
Özellikle de hedef kitlenin gösterdiği hareket değişimlerine göre çoğu işletme artık bu kod sistemine dayalı olarak içerik metinleri de üretiyor. İster bir ajansa bağlı olarak isterseniz de bu alanda uzmanlaşan kişiler sayesinde farklı SEO içerikleri oluşturabilirsiniz. Facebook Pixel Kod sayesinde yakın markaja alabileceğiniz hedef kitlenin daha net profilini çıkarma olanağınız var. Hem bu kitleyi hem de çalışmalarınıza kayıtsız kalan kitleyi daha da hareketlendirmek için elinizdeki verileri SEO çalışmalarında yan kaynak olarak değerlendirebilir. Böylelikle de normalde uyguladığınız reklam politikalarına yepyeni bir soluk getirebilir ve yeni kitlenize de açık davranışlar sergileyebilirsiniz.