Content Delivery Network kelimelerinin kısaltılması olan CDN, Türkçe olarak İçerik Dağıtım Ağı şeklinde karşımıza çıkar. Kaynak kullanımını azaltıp yüklenme hızını optimize eder. Böylece performansı iyileştirerek sucunuzun daha hızlı yanıt vermesini sağlar. Özellikle çok fazla içerik bulunan sitelerinizin daha farklı bölgelerde yaşayan kitlelere ulaştırılmasına yardımcı olur. Peki, CDN nedir? Ne işe yarar?
CDN Nedir?
CDN, bir dağıtım altyapısı olan bir sistemdir. Sitenizde talep edilen içeriklerin bir kopyasını önbelleğinde tutarak ziyaretçilerinize hızlı bir şekilde ulaştırır. Böylece sitenizin ziyaretçi trafiğini daha iyi biçimde yönetmenize yardımcı olur. Geniş bir sunucu sistemi olan CDN, sayfa yüklenme süresini azaltır ve kısa süre içinde çoklu kullanıcı isteklerini tamamlar.
İçerik Dağıtım Ağı’nın amacı, ziyaretçilerinize karşı içeriklerinizi daha hızlı şekilde sunmaktır. HTML sayfaları, JavaScript, CSS, video gibi birçok içeriğin yüklenmesi için kodların hızlıca aktarılmasını sağlar. Ayrıca ana sunucular dışında pek çok farklı varlık noktasına sahiptir ve sitelerden gelen web trafiği içerik dağıtım aracıyla sunulmaktadır. İçeriklerinizi optimize ederek ziyaretçilerinize ulaştırır.
Sağlam ve iyi yapılandırılmış CDN, sitenizi kötü saldırılara karşı da korur. Trafiğin ani artışından dolayı oluşabilecek hataların önüne geçer ve karşı önlem alabilmenizi sağlar. Aynı zamanda, sitenizdeki sayfaların hızlı bir şekilde açılmasından dolayı Google Arama Motoru’nda sıralamanızı yükseltir. Bu durumda da sitenizdeki ürün veya hizmetin satışlarını arttırmanıza olanak tanır.
CDN Ne İşe Yarar?
CDN’nin siteniz için birçok avantajı vardır. Sitenizin boyutuna, ana trafik kaynağına, konumuna ve üretilen trafiğe göre nasıl avantajlar sağladığı değişiklik gösterir. Örneğin dar bir alana hizmet veren işletme, CDN’nin çok fazla faydasını göremeyebilir. Ancak daha geniş bir bölgeye hitap eden bir e-ticaret siteniz varsa CDN’den yarar görmemeniz imkansızdır.
Geniş kitlelere hitap eden siteniz, yüksek trafik elde ediyorsa hızlı, verimli bir CDN sistemi rekabet ortamından sıyrılmanızı sağlayacaktır. Çünkü CDN, arama motorlarında Kullanıcı Deneyimi’ni arttırarak sizin başarı yakalamanızı kolaylaştırır. Genel olarak CDN kullanmanızın 4 farklı avantajı vardır. Bunlar;
- Site hızını arttırmak,
- Güvenliği arttırmak,
- Ana sunucu yükünü azaltmak,
- Trafik yoğunluğunu yönetmek şeklinde sıralanır.
Tam olarak ne işe yaradığını anlamak için hepsini incelemek daha iyi olacaktır.
Site Hızını Arttırmak
CDN’nin en fazla tercih edilmesinin temel nedeni, site hızını arttırmaktır. Bunu, ziyaretçilerinize en yakın konumdan dosya göndererek sağlar. Böylece verinin ulaşması ve indirilmesinde bir artış gözlemlenir. Bir örnek verilmesi gerekirse; Türkiye Niğde’den Amerika’dan bir web sitesine ulaşmak istediniz. Aradaki mesafeyi göz önüne aldığınızda sunucu ve istemci arasındaki veri alışverişi biraz uzar. Ancak sitenin İstanbul’da sunucu barındıran bir CDN kullanması, siteye girişinizi hızlandırır.
Güvenliği Arttırmak
Bütün verileriniz tek bir sunucudan yürütüldüğünde denial-of-service gibi kötü niyetli etkenlere karşı korumanız azalır. Bu kötü niyetlerde bazen amaç, aşırı yüklemeler yaparak siteyi çökertmektir. Bahsi geçen saldırılar, bazen günlerce veya haftalarca sürebilir. Böylece web siteniz, ziyaretçilerinize karşı ulaşılmaz olur. CDN’yi sadece hackerlardan kurtulmak için bile kullanabilirsiniz.
CDN’yi kullanmak için DNS’lerinizi CDN hizmetinin üzerinden almanız gerekir. Bu da karşılaşabileceğiniz DDOS saldırılarına karşı korunabileceğiniz anlamına gelir. Çünkü iyi bir CDN sistemi, DDOS saldırılarına karşı üstün güvenlikler almaktadır. Ayrıca güvenliği arttırmak için iyileştirmeler yaparak geliştirmektedir.
Ana Sunucunun Yükünü Azaltmak
Bazı hosting hizmetlerinde en fazla maliyet harcamalarından biri trafiktir. Bu maliyetlerden biri de bant genişliği olarak görülür. Sitenize gelen yoğun trafikten dolayı bant genişliği yoğunluğu kaldıramayabilir. Böylece daha büyük bir bant genişliğine ihtiyaç duymanızı sağlayabilir. CDN, bu gibi sorunların da önüne geçmektedir.
Trafik Yoğunluğunu Yönetmek
Bazı günlerde özellikle e-ticaret sitelerinde trafik yoğunluğu kat kat artmaktadır. Bu gibi dönemsel artışlarda gelen trafiği CDN ile farklı sunuculara dağıtabilirsiniz. Load Balancing olarak karşımıza çıkan bu trafik dağıtma işlemi ile birçok riski de ortadan kaldırmış olursunuz. Çökme, yavaşlama, sunucuya yüklenme gibi birçok sorunun önüne geçersiniz.
CDN Nasıl Çalışır?
CDN sistemi içerisinde bulunan bir web sitesine ait veriler, sadece ana sunucuda değil CDN ağında bulunan diğer yerel sunucularda vardır. Türkiye’nin herhangi bir yerinde arama motorunda isteğinizi yazar ve enter’a basıp beklersiniz. Arattığınız her ne ise bilgisayarınıza veya mobil telefonunuza bu bilgiler ana sunucudan dağıtılır.
Yani, isteğiniz her neyse en yakın sunucudan size aktarılır. Veriyi önbelleğe atarak aynı bilgi için çoklu istekler, bir ağa yayılır. Böylece trafik yükü de dengelenmiş olur. Verilerin yakın sunucudan yüklenmesiyle birlikte web sitesine dünyanın herhangi bir yerinde hızlı şekilde ulaşılmasına neden olur. CDN sistemi, bu işlemi yaparken DNS bakarak en yakın sunucuyu tespit eder.
Hangi Siteler CDN Kullanmalıdır?
CDN, küçük veya büyük birçok web sitesi tarafından tercih edilebilir. Ancak genellikle çok fazla içeriği olan, global trafiği yüksek siteler kullanmaktadır. Her site sahibi, CDN kullanabilir ancak büyük ölçekli sitelerde daha fazla fayda görmek mümkündür. Genel olarak aşağıdaki işletmelerin CDN sistemine ihtiyacı vardır.
E-Ticaret
E-ticaret siteniz varsa dünyanın her yerine ürün veya hizmet satışı yapabilme imkanınız var demektir. Ürünleriniz çok olsa da müşterilerinizin vakti kısıtlıdır. Eğer ki, siteniz hızlı açılmazsa birçok fırsatı kaçırma ihtimaliniz yüksektir. Farklı bölgelerde bulunan müşterilerinizin isteklerine hızlıca yanıt vermek için CDN’ye ihtiyacınız olur. Verileriniz, önbelleğe depolanır ve müşterinize en yakın sunucudan aktarılır.
Reklamcılık
Dijital dünyaya uyum sağlamak istediğiniz reklamcılık işletmenizde genellikle multimedya bazlı reklamlar yaparsınız. Ancak bazen problemle karşılaşabilirsiniz. Çünkü multimedya reklamlar, daha fazla kaynağa ihtiyaç duymaktadır. Mesela, yapmış olduğunuz multimedya reklamın web sitesine yavaş yüklenmesi, en kötü ve yüksek karşılaşabileceğiniz ihtimaldir.
Web sitesiniz, ne kadar yavaşsa o kadar müşteri kaybetme ihtimaliniz de artar. Bu nedenle reklamcılık sektöründe bir işletmeniz varsa CDN’ye ihtiyacınız vardır. Bu sayede depolanan veriler, ziyaretçilerinize en yakın sunucudan aktarılır. Hızlı yüklemeden dolayı da web sitenizin performansında da bir artış gerçekleşir.
Online Oyunlar
Online oyunlarda da reklamcılık kadar kaynağa ihtiyacınız vardır. Oyun endüstrisinde hem iyi oyun sunmak hem de kötü oyun performansından kaçınmanız gerekir. CDN teknolojisi, oyunlar için “push zone” sağlar. Bu sayede bütün oyun verileri CDN sunucusunda barındırılabilir. Böylece oyun oynamak isteyenlere ana sunucudan değil yakın bir sunucudan oyunla ilgili bütün veriler aktarılır.
Bir CDN Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir CDN servisinden hizmet almaya kara verdiğiniz zaman elbette dikkat edeceğiniz birkaç nokta vardır. Bunlardan ilki, bütçeniz ve ihtiyacınızın ne olduğudur. Ayrıca hedeflerinizi de göz önüne almalısınız. Aşağıdaki durumlara da dikkat ederek hangi CDN servisinden destek almanız gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz:
- Push/Pull Fonksiyonelliği
- Origin Shield
- Önbellek Kontrolü
- Özelleştirme
- DDOS Koruması
- http/2 Desteği
- Hata Tespiti
- Analiz
- Bildirimler
- Coğrafik Filtreleme
CDN servisinde bu özelliklerin olması, birçok noktada size yardımcı olarak daha iyi hizmet vermenize olanak tanır.
En Sık Kullanılan CDN Servisleri Nelerdir?
CDN, sitenizin trafiğini yönetmenizi ve dönüşüm oranınızı iyileştirmenize katkıda bulunur. Web sayfanızı, yüklerinden kurtarır ve daha hızlı yüklenmesine vesile olur. Yapılan tüm işlemler ise CDN servisleriyle gerçekleşir. Sitenizin daha iyi hizmet sağlaması için pek çok CDN servisi bulunur. Bunlar, içeriklerinizi depolayarak çeşitli bölgelere ulaştırılmasını sağlar.
CloudFlare
Cloudflare, 75 farklı sunucuya sahip bir CDN firmasıdır. Ücretsiz sürümü olan servisin DDOS gibi saldırılara karşı koruması mevcuttur. Ayrıca WordPress Cache eklentisiyle de entegre olabilir. Ücretsiz CDN kurulumu ve SSL hizmeti de sağlar. Ömür boyu kullanabilme imkanı sağlayan servis en fazla kullanılan CDN firmaları arasında yer almaktadır.
Microsoft Azure CDN
Yüksek bant genişliğine sahip olan CDN, basit ve kullanışlı bir ara yüzüyle web sitenizdeki içerikleri önbelleğinde depolar. Yine, gerçek zamanlı veri analizi ile trafiğinizi daha yakından takip edebilmenize olanak tanır. Yaşadığınız yoğunluklar ve ağır yükler için de önlem alabilirsiniz.
MaxCDN
Farklı yerlerde bulunan sunucularıyla hız, güvenlik ve stabilite için iyi bir deneyim sunmaktadır. WordPress entegrasyonuyla web sitenizi optimize eder. Ayrıca SSL desteğiyle web sitenizin güvenli hale gelmesini sağlar. Yüklenme hızını da arttırarak ziyaretçilerinizin hızlı işlem yapmasına olanak tanır.
Amazon CouldFront
1 yıllık ücretsiz deneme imkanı sunan CDN, gelişmiş bir altyapıya sahiptir. Farklı bölgelerdeki sunucularıyla sitenizde bulunan içerikleri ve kod satırlarını bünyesinde tutan bir CDN servisidir. Önbellek kontrolü, coğrafik filtreleme ve özelleştirme gibi seçeneklerle web sayfanızı ziyaretçilerinize en kısa sürede ulaştırır.