Günümüz koşullarında hemen hemen her firma faaliyetlerini online ortama aktarmaya çalışıyor. Özellikle de SEO çalışmalarıyla arama motorlarında kendilerine bir yer edinmeye çalışan bu firmalar çoğu zaman farkında olmadan zararlı linklerle negatif SEO çalışmalarına zemin hazırlayabiliyor. Genellikle Backlink yöntemleriyle sitelere ulaşan bu tarz linkler marka, kurum ya da sitenin Google üzerinde olumsuz değerlendirilmesine zemin hazırlıyor.
Hali hazırda her yeni günde kendisini güncelleyen en kapsamlı arama motoru olan Google ise böyle zararlı backlinklerin sitelerin değerini düşürmesine izin vermemek adına çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar arasında dikkat çeken Google link reddetme aracı yani Google disavow tool nedir, neden önemli ve nasıl kullanılır? bir göz atalım.
Google Link Reddetme Aracı Nedir, Ne İşe Yarar?
Markasını ya da faaliyetlerini Google arama motorunda fark edilir kılmaya çalışan çoğu firma web siteleri için SEO çalışmalarına ağırlık veriyor. Ancak bu esnada karşılıklı ya da tek taraflı olarak web sitelerine zararlı linkler bulaşabiliyor. Siz farkında olmadan sitenize zarar veren bu linkler Google’da sitenizin sadece Backlink almaya odaklı, içeriği zayıf bir site algısının oluşmasına sebep oluyor. Fark edilme ve üst sıralar yerleşme hayaliyle çıkılan bu yolda hayal kırıklığı yaratan ve negatif SEO olarak adlandırılan tüm bu çalışmalar pek çok sitenin düşüşe geçmesine neden oldu. Hatta daha ciddi cezalara maruz bırakılan web siteleri şu durumları sıklıkla yaşayabiliyor:
- Zararlı linklere maruz bırakılan sayfanın arama motorlarından kaldırılması,
- Seçilen ana anahtar kelimede sıralama düşüşlerinin başlaması,
- Sahip olunan web sitesinin arama sonuçlarından tamamen silinmesi.
Web site sahiplerinin bu durumu fark edip isyan etmesiyle birlikte Google bir çalışma başlattı ve sonunda Google disavow tool ortaya çıkarıldı. Her web site sahibinin mutlaka kullanması gereken Google link reddetme aracı ya da bilinen ismiyle Google disavow tool, sitenize gelen zararlı linklerin Google’a bildirilmesini sağlar. Böylelikle Google bu zararlı linklerin sizinle bir alakası olmadığını algılar ve olası cezalandırmalardan kurtulursunuz. Belirli aralıklarla zararlı backlink analizi yaparak karşınıza çıkan bağlantıları hemen Google’a bildirebilirsiniz.
Google Link Reddetme Aracı Nasıl Kullanılır?
Web sitenizin daha sağlıklı bir şekilde arama motorlarından endekslenmesini sağlayan Google link reddetme aracı, kullanımı son derece kolay bir uygulamadır. Zararlı olarak gördüğünüz bağlantı ve URL’leri kısa sürelerde Google’a bildirebileceğiniz bu araç için Google link reddetme adresine tıklayın. Link açıldıktan sonra şu aşamaları izleyebilirsiniz:
- Karşınıza çıkan uyarı metnini dikkatlice inceleyin. Keza bu aşamada yapılacak yanlış işlemler sitenizin arama motorundaki sıralamasına olumsuz etkiler verebilir.
- Aktif e-posta adresiniz ve şifrenizi kullanarak Google Search Console’a giriş yapın.
- Uyarı metnini kabul ederek zararlı Backlinkler için hazırlanan UTF8.txt formatındaki dosyayı Google’a gönderiyorsunuz.
- “Reddedilen bağlantılar listesi gönderildi” bilgisi geldiği anda uygulamayı kapatabilirsiniz.
Kısa sürelerde siteniz için zararlı olan linkleri bildirebildiğiniz Google link reddetme aracı aldığı bilgi üzerine işlem yapmaya başlar. Lakin listeyi aktardığınız anda hemen bir sonuç alacağınızı düşünmemelisiniz. Kesin bir süre olmamakla beraber linklerin reddedilmesi genellikle 10-15 gün gibi bir süreyi kapsar. Ancak bu süre bazen 60 gün gibi uzun bir sürece de yayılabilir.
Zararlı Backlinkler Nasıl Tespit Edilir?
Google link reddetme aracı sayesinde kolayca alakanız olmadığını kanıtlayabileceğiniz zararlı backlinkler düzenli olarak kontrol edilmelidir. Farkında olmadan sitenize gelen ve site değerini düşüren bu tarz linkleri tespit etme konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Manuel olarak sürekli kontrol edilmesi zor olan kötü linkler için genellikle Google Search Console kullanılıyor. Sitenize yöneltilen bağlantıların Alexa değerine göre gruplanmasıyla ortaya çıkarılan ayrıştırma da yüksek ve kolay kalitedeki linkler dışındakileri reddedilecek listesine ekleyebilirsiniz. Google Search Console kullanarak sitenize yönlendirilen backlinkleri şu şekilde tespit edebilirsiniz:
- Google Search Console uygulamasına giriş yapın.
- Girişinizi sağladıktan sonra uygulama menüsünden “Arama Trafiği” sekmesine tıklayın.
- “Sitenize Bağlantılar” seçeneğine tıklayın.
- Bu alanda karşınıza çıkan “En Çok Bağlantı Verenler” sekmesine tıklayarak “Diğer” seçeneğine geçiş yapın.
- “Daha Fazla Örnek Bağlantı İndir” seçeneğine tıklayarak sitenize gelen tüm bağlantıları indirebilirsiniz.
- İndirdiğiniz bağlantılar arasından zararlı olduğunu tespit ettiklerinizi UFT8.txt formatında kaydedebilirsiniz.
Google Search Console aracılığıyla tespit edilmeye çalışılan zararlı Backlinkler yeterli gelmediğinde internet üzerinden kolayca edinebileceğiniz diğer backlink analiz araçlarından faydalanabilirsiniz. Sık tercih edilen popüler backlink analiz araçlarından bazıları şunlardır:
- Ahrefs
- Majestic SEO
- Open Site Explorer
- Cognitive SEO
- Rank Signals
- SEO Spyglass
- Monitör Backlinks
- SearchMetrics
- Web SEO Analytics
- Link Research Tools
Hangi Backlinkler Google Disavow Tool’a Gönderilmeli?
Yerinde ve doğru kullanılan Backlinkler SEO çalışmalarına fayda sağlayan yöntemlerdendir. Ancak gerek rakip sitelerinizden gelen gerekse de farkında olmadan sitenize yönlendirilen eksik, yanlış ya da zararlı linkler Google tarafından eksi puan almanıza neden olabilir. Bir an önce müdahale edilmeyen zararlı linkler bir süre sonra sitenizin arama motorlarından kaldırılması gibi ciddi sonuçlara da sebep olabilir. Sitenize yöneltilen backlinklerin kaliteli olduğunu şu kriterlerle belirleyebilirsiniz:
- Size backlink yapan sitelerin ilk olarak yaşı oldukça önemlidir. Faaliyetlerini sürdürdüğü alanda belli bir otoritesi olan, köklü bir geçmişe sahip sitelerin backlinkleri her zaman daha değerlidir. Ancak yeni kurulmuş ve henüz bir otoritesi bulunmayan sitelerden gelen linkler reddedilebilir.
- Genellikle yasa dışı web sitelerinden yönlendirilen, genellikle de anti SEO çalışmalarında kullanılan tüm linkler reddedilmelidir.
- PR değeri olarak 3 ve 3’ün altında olan tüm sitelerden gelen linkler direkt reddedilmelidir.
- Sitelerin domain değeri oldukça önemli bir kriterdir. Size yönlendirme yapan sitelerin domain değeri 100 üzerinden 50 ve altında ise direkt reddedilebilir. Eğer 50’nin üzerinde domain değeri bulunan bir siteden yönlendirme alıyorsanız bağlantıları tutabilirsiniz.
- Whois site olarak anılan sitelerin eğer değeri diğer sitelere oranla daha düşük ise reddedilebilir.
Google Link Reddetme Aracı Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Google Search Console aracılığıyla kolayca kullanabildiğiniz Google disavow tool kullanımına dikkat edilmesi gereken bir araçtır. Yanlış kullanımla var olan sitenizin arama motoru üzerindeki performansını etkileyebileceği için emin olmadan kullanılmaması gerekir. Aşağıda listeleyeceğimiz kriterlerle karşılaştığınız anda Google link reddetme aracından destek almalısınız:
- Web siteniz çok sayıda spama ve düşük kalitedeki bağlantılara maruz kalıyorsa,
- Sitenize Google manuel işlem uygulanmış ise,
- Anti SEO çalışmalarına sürekli maruz kalıyorsanız,
- Algoritmik cezaya düşmeye başladıysanız.
Listelediğimiz sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, direkt Google link reddetme aracına başvuruda bulunabilirsiniz. Aynı şekilde sitenize zarar verebilecek Google bağlantıları için de bu reddetme aracı kullanılabilir. Böylece sitenizin performansı düşmeden kısa sürelerde zararlı bağlantılardan kurtulabilirsiniz. Google bağlantılarını reddedebilmek için şu kriterlere sahip olan linkleri değerlendirmeye alabilirsiniz:
- Düşük kaliteli, spam amaçlı ve sahte olan bağlantılarla karşılaşıyorsanız direkt reddedebilirsiniz. Bu tarz kötü amaçlı bağlantılar web sitenizin arama sonuçları sıralamasında düşüş yaşamasına neden olur.
- Sitenize yönlendirilen bağlantının Google tarafından manuel işleme maruz kalma riski varsa ya da böyle bir işleme maruz kaldıysanız hemen Google link reddetme aracını kullanabilirsiniz.