Dijital pazarlama söz konusu olduğunda, göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şeylerden biri, web sayfanızın arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) nerede yer aldığıdır. En iyi içeriğe sahip olabilirsiniz ancak eğer doğru şekilde dizine eklenmemişse ve Google botları onu tarayamazsa, neredeyse işlevsiz olacaktır. Web sayfalarının dizine eklenmesi hususunda başat bir rol oynayan bir araç olan “Google Indexing API nedir, nasıl kurulur?” sorularına cevap vermeye çalışalım.
Her web yöneticisi için yeni yayınlanan veya güncellenen içeriğin arama motorları tarafından mümkün olduğunca çabuk dizine eklenmesi önemlidir. Bir URL dizine eklenmeden önce taranmalıdır. Ve tarama gerçekleşmeden önce, arama motorlarının web sitesindeki değişikliklerden haberdar edilmesi gerekir. Bu nedenle, Google Search Console veya Bing Web Yöneticisi Araçları gibi arama motoru araçlarını kullanarak gönderebileceğiniz ve güncel tutabileceğiniz bir site haritası çalıştırmalısınız.
URL’leri dizine daha hızlı almak için site haritası göndermenin yanı sıra Google Indexing API de kullanabilirsiniz.
Indexing API Nedir?
Indexing API ile, yeni bir sayfayı dizine taşımak ya da bir URL’yi dizinden kaldırmak istediğinizde Google’ı doğrudan bilgilendirebilirsiniz. Dizin güncellemesi, Indexing API ile site haritası çalıştırma işlemine göre çok daha hızlıdır. Indexing API ile yapabileceğiniz temel işlemlerden bazıları şunlardır:
- URL kaldırma,
- URL ekleme,
- İstek durumlarını kontrol etme,
- Toplu istekler gönderme.
Elbette web sitesinin tamamını kapsaması için site haritası çalıştırmak her zaman daha kesin bir yöntem olacaktır. Ancak daha detay ve küçük indeksleme işlemleri için Google Indexing API kullanabilirsiniz.
Indexing API Kullanmak İçin Neler Gereklidir?
Indexing API Google tarafında 22 Nisan 2019 itibariyle kullanıma hazır hale getirilmiştir. Yapılandırılmış bir biçimde verilere sahip olması gereken Indexing API aşağıdaki sayfa türlerini desteklemektedir:
- İş ilanları,
- Canlı yayın.
Indexing API kullanmaya başlamak için önce aşağıdaki temel gereksinimler karşılanmalıdır:
- Proje oluşturma,
- Hizmet hesabı oluşturma,
- Search Console’da web sitesinin sahipliğini onaylama.
Şimdi bu aşamaları biraz açalım.
Google İndexing Api Kurulumu [Videolu Anlatım]
Proje Oluşturma
Proje oluşturmak Indexing API kullanmaya başlamanın ilk aşamasıdır. Bu aşamada Google’ı istemciniz hakkında bilgilendirmeniz gerekmektedir. Bilgilendirme yapıldıktan sonra Indexing API etkinleştirilebilecektir. Etkinleştirmeyi gerçekleştirmek bir proje oluşturmayı zorunlu kılmaktadır. Proje oluşturmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Google İndexing Api Hesap Oluşturma
Hizmet Hesabı Oluşturma
Indexing API’yi kullanabilmek için hizmet hesabı oluşturmak sürecin ikinci aşamasıdır. Bu yapmanız gerekenler adım adım şunlardır:
- Hizmet hesapları bölümüne gidin ve gerekiyorsa bir proje seçin.
- “Hizmet hesabı oluştur” butonuna tıklayın.
- Hizmet hesabını oluştururken bir isim ve açıklama belirleyin daha sonra “Oluştur”a tıklayın.
- Hizmet hesabı izinlerini kişiselleştirin ya da bu aşamayı atlayın.
- Anahtar oluşturun.
- Anahtar biçimini JSON olarak seçin (önerilen).
- “Oluştur”a tıklayın.
Bu aşamaları gerçekleştirdikten sonra işleminiz tamamlanmış olacaktır. Daha sonra web sitesi sahipliği onaylama aşamasına geçebilirsiniz.
Search Console’da Web Sitesi Sahipliğini Onaylama
Hizmet hesabınızı Search Console’a eklemek için ilk olarak söz konusu hesabın size ait olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir. Bu kanıtlama işlemi için bir doğrulama yapmanız gerekecektir. Search Console, doğrulama için farklı birçok yöntem sunmaktadır. Size uygun olanı seçerek kanıtlama işlemini gerçekleştirip alan mülkünüzü belirleyebilirsiniz.
Daha sonra, hesabınızı “site sahibi” olarak eklemeniz gerekecektir. Bunun için:
- Web Yönetici Merkezi’ne gidin.
- Alan mülkünüze tıklayın.
- “Add owner” butonuna tıklayın.
- Owner olduğunuz e-posta adresini JSON anahtarından bulun (client_email).
Tüm bu işlemlerin sonucunda artık Indexing API’nızı kullanabilir durumda olacaksınız.
Indexing API Nasıl Kullanılır?
Indexing API’ın 3 farklı kullanım alanından yukarıda bahsetmiştik. Şimdi bu farklı işlemler için aracın nasıl kullanılacağını göreceğiz. İlk olarak URL ekleme için Indexing API’ın kullanımına göz atalım.
Indexing API’de URL Ekleme
Indexing API kullanarak Google’a URL eklemek için yapmanız gerekenler şunlardır:
- Sayfanın üst kısmından “Console” sekmesine gidin.
- Anında Dizine Ekleme bölümüne bir veya daha fazla URL girin.
- Action olarak Google: URL’yi yayınla/güncelle’yi seçin.
- “Send API” düğmesini tıklayın.
Bu işlemden sonra ekranda “Success” yazdığını göreceksiniz. Bu, yaptığınız işlemin başarılı olduğu anlamına gelmektedir.
Indexing API ile URL Kaldırma
Indexing API ile güncel olarak kullanışlı olmayan URL’nizin de Google dizininden kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler ise oldukça basittir.
- Yine aynı “Console” sekmesine gidin.
- Alana bir veya daha fazla URL girin.
- Action olarak Google: URL kaldır’ı seçin.
- “Send API” butonuna tıklayın.
İşte var olan bir URL’yi de dizinden kaldırma işlemi bu kadar basittir.
Bu işlemler ile web sayfanızı Google’a kolaylıkla indeksleyebilirsiniz. Ancak site gönderimleri yapıldıktan sonra birkaç dakika geçmesi gerekmektedir. Çünkü bu işlem biraz zaman alabilmektedir.
Google Indexing API, site haritası yahut teknik SEO bilgisi gerekmeksizin web sayfalarınız Google’ın SERP’lerde yer almak üzere dizine eklenmektedir. URL kaldırma işlemlerini eğer WordPress tabanlı bir web sitesine sahipseniz hosting servisinin ayarlarından da yapabilirsiniz.
Google Indexing API’ın canlı akış ve iş ilanları içeren web sayfaları için tasarlanmış olması sizi rahatsız etmesin. Yapılan deneme ve araştırmalarda birçok farklı yapıdaki web sayfası için de bu işlemleri başarılı olarak gerçekleştirebildiği görülmektedir. Yani Indexing API’ı herhangi bir web sayfası için de kullanabilirsiniz.