En İyi Chrome SEO Eklentileri

En İyi Chrome SEO Eklentileri

En iyi Chrome SEO eklentileri ile anahtar kelime araştırması gibi birçok araştırma konusu için yardım alabilirsiniz. Tarayıcınıza rahatlıkla ekleyebileceğiniz bu SEO eklentileri bilgi ve verileri anında elde etmenize olanak tanımaktadırlar.  Meta verilerden, yönlendirmelerden ve anahtar kelimelerden temel web bilgilerine ve arşivlenmiş web sitelerine kadar birçok hazır veriye ulaşmanızı sağlayan bu eklentiler SEO sürecinizi kolaylaştırmak için de oldukça önemlidirler. Uygun ve kaliteli SEO eklentileriyle, pahalı araçlar satın almak zorunda kalmadan anında bilgi ve verileri görüntüleyebilirsiniz.

Tabii ki, en iyi SEO tarayıcı eklentileri bile söz konusu pahalı araçlardaki ayrıntılı analizin yerini tutmaz. Bununla birlikte bu eklentiler, başlangıç çalışması için iyi bir seçimdir ve optimizasyon için genel bilgi edinmenizi sağlarlar. Tarayıcıda veya anahtar kelime araştırma eklentilerinde toplanan tüm veriler Google SERP’lerde (Arama Motoru Sonuç Sayfası) doğrudan görünür olmaktadır.

SEO Eklentisi Nedir?

SEO eklentileri Chrome gibi tarayıcılar veya WordPress gibi içerik yönetim sistemleri (CMS) için yüklenebilir uzantılardır. Ancak burada sorulması gereken en temel soru şudur: “Hangi SEO eklentileri diğerlerinden daha iyidir?” Her şeyden önce, bunlar bir SEO araştırma sürecini kolaylaştıran ve kestirme yollar sağlayan eklentilerdir. Bir alan adına ilk genel bakışı gösterirler ve faydalı veriler sağlarlar. Geneli ücretsizdir veya ücretsiz sürümlerindeki hizmetler de oldukça kullanışlıdır.

Bu yazımda en iyi Chrome SEO eklentileri karışık olarak sıraladım.

GrowthBar

GrowthBar, herhangi bir web sitesiyle ilgili kritik SEO verilere anında erişim sağlar ve anahtar kelime araştırmasında yardımcı olur. Eklenti, size her web sitesinden en iyi performans alınabilecek anahtar kelimeleri, anahtar kelime sıralama zorluğunu, etki alanı otoritesini, backlink verilerini, sayfa kelime sayısını ve diğer önemli verileri sağlamaktadır. Bu yüzden GrowthBar ile Google tarayıcınız üzerinden kolaylıkla SEO ve anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz. Sadece Google’da bir arama sorgusu girmeniz yeterli olacaktır. GrowthBar size arama sıralamalarınızı iyileştirmenize yardımcı olacak SEO bilgileri ve ölçümlerinden oluşan bir veri topluluğunu anında sunacaktır.

GrowthBar’ın ücretli versiyonu aylık 29 USD’dir. Ancak 5 gün boyunca ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Deneme sürümü sona erdikten sonra, ücretli sürüme geçebileceğiniz gibi ücretsiz planı kullanmaya devam da edebilirsiniz. GrowthBar’ın ücretsiz sürümü; sıralama zorluğu, alan adı otoritesi ve organik trafik gibi temel SEO ölçümlerini görüntülemenize olanak tanır, ancak diğer araştırmaları görüntülemek mümkün olmayacaktır.

MozBar

Bu Chrome uzantısı, internetteki en eski ve en popüler SEO eklentilerinden biridir. İnternette gezinirken SEO stratejinizi anında optimize etmek için bu aracı kullanabilirsiniz. Birçok SEO danışmanı bu eklentiyi çok faydalı bulmaktadır.

Programın iki ana alanı vardır:

  • Doğrudan arama sonuçlarında önemli istatistiklerin bulunduğu bir alan,
  • Belirli web sitelerini araştırırken kullanılan araç çubuğu.

Google’da bir arama sorgusu yaptığınızda ve bir anahtar kelime girdiğinizde, MozBar oluşturulan her bir arama sonucuyla ilgili ayrıntılı istatistikleri gösterir. İstatistikler, bu arama terimi için arama sonuçlarında yer almanın ne kadar zor olduğunu daha iyi değerlendirebilmeniz için alan adı ve sayfa yetkilisi hakkında bilgiler içerir. Sonuçları bir CSV dosyası olarak indirebilirsiniz.

Belirli bir web sitesini ziyaret ettiğinizde Mozbar, yükleme hızı, alternatif metin, SEO meta etiketleri, başlıklar, işaretleme ve diğer önemli istatistikler dahil olmak üzere web sitesinin ayrıntılı bir analiz raporunu oluşturur.

Ücretli premium sürümle, SERP’lerin anahtar kelime zorluk seviyesine bile erişebilirsiniz.

SEO Quake

SEO Quake genellikle Mozbar’a rakip olarak anılmaktadır. Önemli SERP ölçümlerini gösteren ve SEO çalışmaları için oldukça popüler bir tarayıcı eklentisi olan SEO Quake, Alexa Rank ve Page Rank (PR) verilerini kullanır. Bu da demektir ki diğer SEO parametrelerini oluşturamaz. Yani verileri kendiniz kaydetmeniz gerekecektir.

SEO Quake sonuçlar, backlinkler, Whois girişleri, sayfa sıralaması, trafik, dizine eklenen sayfaların sayısı, etki alanının yaşı ve Alexa sıralaması hakkında bilgiler dahil olmak üzere SERP’lerde yer alan farklı verileri gösterebilmektedir. Bu eklenti ile verileri kaydedebilir veya CSV dosyası biçiminde bir rapor da indirebilirsiniz.

SEO Quake’i, ziyaret ettiğiniz web sitelerinin ayrıntılı bir kontrolünü yapmak ve anahtar kelime yoğunluğu, bağlantılar, sosyal paylaşımlar ve SEO meta verileri hakkında bilgi toplamak için de kullanabilirsiniz.  Aracın geri bağlantı verileri, herkese açık Google ve Bing / Yahoo bağlantılarından gelir. Ancak son yapılan araştırmalara göre bu veriler sık sık güncellenmemektedir. Bu nedenle SEO verileriniz için yalnızca SEO Quake’e güvenmemeniz daha doğru olacaktır.

SEO Search Simulator

SEO Search Simulator, Google’ın herhangi bir yerinden arama motoru sorgularını simüle eden bir SEO performans izleyicisi olan Nightwatch’ın ücretsiz bir SEO Chrome uzantısıdır. Web sitenizin farklı yerlerdeki sıralamasını takip etmek için oldukça kullanışlı bir araçtır.

Google Sayfa Analizi

Ziyaretçilerinizin web sitenizde ne yaptığını da bilmek istemez misiniz? Sayfa Analizi ile web sitenizde ziyaretçilerin nasıl davrandığını ve içeriğinizle nasıl etkileşime girdiğini öğrenebilirsiniz. Araç, yararlı veriler üretir ve ziyaretçilerin hangi öğelere tıkladığını ve belirli bir zaman diliminde web sitenizin kaç ziyaretçisi olduğunu gösterir. Bağlantılar ve düğmeler gibi tıklanabilir öğeler için her öğeye tıklayan ziyaretçilerin yüzdesini gösteren küçük baloncuklar görüntülenir. Baloncuklar, tıklama sayısına bağlı olarak farklı renkler (kırmızı, yeşil, mavi veya turuncu) almaktadır. Sonuçları yüzdelik değerlere göre bile filtreleyebilirsiniz.

Uzantılar; sayfa görüntülemeleri, ortalama sayfada kalma süresi ve hemen çıkma oranı gibi Google Analytics verilerini gösterir ancak bu verilere erişmek için oturum açmanız gerekir.

Dörde kadar segment seçebilir ve bunları birbirleriyle karşılaştırabilirsiniz.

Ziyaretçilerinizin nereye tıkladığını ve içeriğinizle nasıl etkileşime girdiğini biliyorsanız, web sitenizin tasarımını buna göre optimize edebilir ve uyarlayabilirsiniz.

Serpstat

Serpstat; anahtar kelime araştırması, sıralama takibi, backlink analizi, site denetimi ve kapsamlı rekabet analizi için kullanılabilecek bir SEO eklentisidir. Serpstat, web sitesi analizini tek tıklamayla erişilebilir hale getiren ücretsiz bir eklenti sunmaktadır. Uzantı üç bölümden oluşur:

  • Sayfa İçi SEO Parametreleri,
  • Sayfa Analizi ve
  • Etki Alanı Analizi.

Burada alan görünürlüğünüz, trafiğiniz, web sitenizin sıraladığı ilk 10 anahtar kelime, meta etiketler ve çok daha fazlası hakkında veriler bulabilirsiniz.

LinkMiner

Her SEO çalışması yapmak için, web sitenizde otorite oluşturmak için son derece etkili bir strateji olan Broken Link Building (BLB) mutlaka yapmalısınız. Ne yazık ki bu yöntem çok zahmetlidir çünkü önce uygun web sitelerini bulmanız, ardından bozuk bağlantıları aramanız ve ardından web sitesi operatörüyle iletişime geçmeniz gerekir. LinkMiner eklentisi, web sitelerini bozuk linkler bulmak için arar. Bu durum sürecin daha pratik bir şekilde işlemesini sağlar ve size oldukça zaman kazandırır. Tek yapmanız gereken, web sitesini taramak ve bozuk bağlantıları bulmak için bir düğmeye tıklamaktır. Sonrasında bozuk bağlantılar işaretlenir ve renkli olarak vurgulanır.

Ayrıca LinkMiner ile ilgili URL hakkında, yönlendiren alan sayısı, toplam bağlantı sayısı, sosyal paylaşımlar ve en güçlü beş bağlantı gibi verileri de alabilirsiniz.

Google PageSpeed ​​​​Insights

Web sitenizi yüklemekte sadece bir saniye gecikme, dönüşümlerinizi %7, sayfa görüntülemelerinizi %16 ve müşteri memnuniyetini %23 azaltır. Google uzun süredir web sitelerinin yükleme hızını bir sıralama faktörü olarak kullanmaktadır, bu nedenle web sitenizin hızına ve sunucunuzun yanıt süresine her zaman dikkat etmelisiniz. Sitenize mobil cihazlardan erişen çok sayıda kullanıcınız varsa, bu çok daha önemlidir çünkü mobil kullanıcıların %40’ı site üç saniye içinde yüklenmezse siteyi hemen terk eder.

Google PageSpeed ​​Insights ile web sitenizin hızını kontrol edebilir ve hangi unsurların sitenizi yavaşlattığını ve dolayısıyla mobil kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediğini öğrenebilirsiniz. Eklentiyi yükleyin ve hatalarınıza genel bir bakış atın. Daha sonra bunları düzeltmek için çözüm yolları geliştirin.

Bit.ly

Piyasada tonlarca URL kısaltıcı var, ancak Bit.ly tartışmasız en iyisidir. Bit.ly uzantısı, URL’leri hızla kısaltmanıza ve hatta bir bağlantıya yapılan tıklama sayısı gibi istatistikleri takip etmenize olanak tanır.

Bu uzantı simgesine tıklamak size otomatik olarak kısaltılmış bir URL verir. Daha sonra doğrudan açılır pencereden bu URL’leri paylaşabilirsiniz.

Pocket

Pocket, makaleleri ve videoları depolamak için kullanılan bir SEO eklentisidir. Kurulumdan sonra program, Chrome tarayıcının sağ üst köşesindeki simge aracılığıyla açılabilir. Pocket, daha sonra daha kolay bulabilmeniz için kaydettiğiniz içeriği işaretleyip atayabileceğiniz etiketler oluşturmanıza olanak tanır.

Kayıtlı video ve makalelerinize tüm cihazlardan ulaşabilir, mobil uygulama üzerinden okuyabilir veya izleyebilirsiniz. Kaydedilen içerik dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmek için basitleştirilmiş bir biçimde sunulur. Bu durum, internetten makale okumakla karşılaştırıldığında kolay ve hızlı bilgi elde etmeyi sağlar. Ayrıca her gün güncellenen ve tercihlerinize ve kayıtlı içeriklere göre yeni makaleler öneren, vurgulanmış içeriğe sahip bir özellik de vardır. Dilerseniz bu yazıları kaydedebilir ve daha sonra okumak için tek tıkla listenize de ekleyebilirsiniz.

Redirect Path

Birçok kullanıcı teknik uygulamalardan korkmaktadır. Ancak kodları düzenleme hususunda uzman olmanız gerekmediği için en azından yönlendirmelerin temelini öğrenmeniz gerekmektedir. Yönlendirmeler, eski bağlantı artık mevcut değilse, ziyaretçileri yeni içeriğe ve sayfalara yönlendirdikleri için gereklidir.

Redirect Path, 301, 302, 304, 404 ve 500 HTTP durum kodlarına sahip URL’leri bulur, böylece artık bozuk sayfaları manuel olarak aramanız gerekmez. Araç ayrıca ayarlanmış olan tüm yönlendirmeleri gösterir.

SEOInfo

Bu Chrome eklentisi, çok sayıda veri içeren gerçek bir SEO yardımcısıdır. Bir sayfanın performansını, AMP durumunu, HTML hatalarını, hreflang, AMP sürümlerini görüntülemek ve yapılandırılmış verileri analiz etmek için SEOInfo’yu kullanabilirsiniz. Kurulumdan sonra eklenti, tarayıcı çubuğunda bir kamera sembolü olarak görünür.

Web sitesini kontrol etmek ve kontrol panelini açmak için simgeye tıklamalısınız. Burada yükleme hızı, indeksleme, mobil uyumluluk, AMP durumu, dil ve daha fazlasıyla ilgili önemli verilere erişebilirsiniz. Ayrıca yapılandırılmış veriler, backlinkler ve kullanılan kaynaklar hakkında daha fazla bilgi edinebilir veya gerekirse tam bir inceleme yapabilirsiniz. Bu şekilde, web sitenizin genel durumu hakkında değerli bilgiler toplayabilirsiniz, ancak bunu yapmak için eklentiyi PageSpeed ​​Insights’a bağlamanız gerekmektedir.

Ubersuggest

Ubersuggest genel olarak anahtar kelime araştırmaları için kullanılan bir Chrome SEO eklentisidir. Anahtar kelimeler, anahtar kelime fikirleri, içerik ve rekabet avantajı elde etmenize yardımcı olabilecek diğer bilgiler hakkında zengin bilgiler içeren Ubersuggest, Chrome uzantısı sayesinde oldukça kolay bir şekilde kullanılabilmektedir.  Kurulumdan sonra, tarayıcı çubuğunda küçük bir turuncu “U” belirir ve bu sembol aylık trafiğe, backlinklere ve arama sorgusu ile ilgili sorulara erişmenizi sağlar.

Ayrıca ilgili arama terimi için aylık arama sayısı hakkında bilgi alırsınız. Daha sonra bu bilgileri makaleleriniz ve SEO stratejiniz için temel olarak kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra, eklentinin web sitesinde daha fazla bilgiye erişebilmek için kenar çubuğundaki “Daha fazla bilgi edinin” seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Örneğin, rakiplerinizi gözetlemek için uzantıyı kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için rakibin web sitesini açın ve ardından trafik, en iyi anahtar kelimeler, geri bağlantılar ve SEO sıralamaları gibi verileri kontrol etmek için simgeye tıklayın.

Web Developer

Firefox Developer Tools’un Chrome karşılığı, Google’ın “Web Developer” eklentisidir. Bu SEO eklentisi çok daha geniş bir işlev yelpazesine sahiptir ve SEO çalışması yapan kişiye bir web sitesinin tüm alanlarında veri sağlar. Sadece bir tıklamayla çağrılan sayfaların çok sayıda işlevini etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Bunlardan bazıları: önbellek işlevi, JavaScript, meta yönlendirmeler veya renk bilgileridir. Eklenti ayrıca silinebilen ve değiştirilebilen kullanılmış çerezlerin görüntülenmesini sağlar. CSS araçları, web sitesindeki her stil sayfasını düzenlemenize olanak tanır. Diğer birçok işlev ile Web Developer, yalnızca bir SEO eklentisinden çok daha fazlasıdır.

Seerobots

Seerobots SEO eklentisi, bir web sitesinin “robots” meta etiketlerini kontrol etmektedir. Bunun anlamı şudur: Bir web sitesi halen yapım aşamasındaysa, direkt Google tarafından dizine eklenemez, ancak tamamen bittiğinde ve tüm yönergeleri karşıladığında süreç tamamlanmış olur. Bunu yapmak için, “noindex” veya “nofollow” nitelikleriyle “robots” meta etiketini kullanmak gerekmektedir. Bu etiketler, arama motorlarının sayfanın dizine eklenmemesi gerektiğini anlamasını sağlar.

Majestic

Majestic Chrome SEO eklentisi, backlinklere odaklanmaktadır. Backlinklerin sayısı, değeri, gücü ve güven faktörü gibi ilgili tüm istatistikler bu uzantıda veri olarak sağlanmaktadır. Bunu yapmak için araç, büyük bir backlink veri tabanına erişir. Kullanıcı için özellikle pratiktir çünkü tüm önemli değerler görselleştirilir ve yalnızca bir tıkla net bir şekilde görüntülenir.

Linkparser

Linkparser, bağlantı yapısını analiz etmek için küçük bir araçtır. Eklenti, dokuz farklı bağlantı türünü ayırt eder (dahili, harici, follow, nofollow…). Bağlantıların sayısı, tarayıcıdaki hızlı görünümde bulunabilir. Kullanıcı, aracın hangi bağlantı türlerini görüntüleyeceğini belirler. Tarayıcı simgesine tıklandığında, ilgili bağlantılar renkli olarak vurgulanır ve kullanıcı atamayı kendisi belirler.

Buzzsumo

Her SEO çalışması yapan kişi rakibin ne kadar trafik aldığıyla ilgilenmek zorundadır. Buzzsumo Chrome uzantısının yardımıyla bir web sayfasına kaç tane backlink ile atıfta bulunulduğunu görebilirsiniz. Burada, URL’lerin sosyal paylaşımlarına ve backlinklerine göre rastgele sayfalardan en popüler içeriği görüntüleyebilirsiniz. Bu şekilde, iyi trafik çeken kaliteli web sitelerin ilham almanız işinize yarayacaktır.

Keywords Everywhere

Keywords Everywhere, anahtar kelime araştırması için ideal bir Chrome SEO eklentisidir. Keywords Everywhere, Google’a bir anahtar kelime girdikten sonra, aynı derecede uygun olacak ilgili arama terimlerini içeren bir liste çıkarabilmektedir. Bu listeyi indirip web siteniz için yeni anahtar kelimeler içeren bir ana liste oluşturmak SEO stratejileriniz için oldukça faydalı olacaktır. Bu araçla, tüm verilerin doğrudan Google’da görüntülenmesini sağlayabilirsiniz, böylece sayfalar arasında geçiş yapmanız gerekmez.

Check My Links

Bu SEO eklentisi, esas olarak bağlantı verilerini topladığı için, rekabetçi analiz ve teknik arama motoru optimizasyonu için çok uygundur. Veri toplamak sadece backlinkler için önemli değildir. Dahili bağlantılar da değerlendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Check My Links, size harici ve dahili bağlantılardan gelen verilerle ve önemli istatistiklerle güzel bir genel bakış sunar.

Sonuç

Seçim yapmakta zorlanıyorsanız, yapılacak en iyi şey bir eklentiyi deneyerek işe başlamaktır. Özellikle de ücretsiz olan Chrome SEO eklentilerinden başlamak en iyi tercih olacaktır. İlk aşamada web sitenizin SEO için ne kadar iyi optimize edildiğini görmek gerekecektir. Bu bağlamda birkaç aracı birleştirmeniz daha doğru olacaktır. Eklentileri beğendiyseniz o eklentiler ile yaptığınız ayarların sitenizdeki trafiği nasıl etkilediğini izleyebilirsiniz.

Furkan DANACI
Furkan DANACI
www.furkandanaci.com

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

Benzer İçerikler
Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar *