Etkili bir site içi SEO stratejisinin en önemli faktörlerinden biri olan dahili bağlantı, aynı zamanda web sitesi sahiplerinin gözünden en çok kaçan dinamiklerden biridir. Bu dinamik, web sitenizdeki sayfaların birbirine nasıl bağlandığını ifade eder. Ayrıca bu strateji eğer doğru bir şekilde uygulanabilirse, içeriklerin görünürlüklerinde etkileyici artışlar göze çarpar.
Ancak her çevrimiçi pazarlama stratejisinde olduğu gibi potansiyel olarak dahili bağlantıyı kötüye kullanmanın pek çok yolu mevcuttur. Örnek vermek gerekirse, bazı insanlar içeriklerinin her bir parçasında aşırı miktarda bağlantı bulunan siteleri ziyaret eder ve neredeyse her fırsatta diğer insanları bu sayfalara yönlendirmeye çalışır.
Bazı siteler de tıpkı bu insanlar gibi aynı ya da benzer bağlantı metnini içeren ve seçilen anahtar kelimeler olarak hizmet veren çok sayıda bağlantı içerirler. Arama motorları içeriğin bu şekilde ayarlandığını fark ettiğinde, genellikle o web sitesini spam olarak kabul eder ve sitenin üst sıralarda yer almasını engeller.
Dahili Bağlantı Nedir?
Bir web sayfasının içinde gömülü olan ve başka bir sayfaya bağlantıyı sağlayan araca dahili bağlantılar adı verilir. Genelde ana sayfalarda bulunur ve diğer sayfalar ile bir köprü oluşturur. Dahili bağlantıları özel kılan üç ana faktör bulunmaktadır:
- Bağlantı oluşturulan web sayfası için bilgi ağacı oluşturur,
- Web siteleri arası bir bağlantı eşitliği ve sıralama oluşturur,
- Site kullanıcılarının başka sayfalara yönelmesine ve web sitesi içerisinde gezmesine yardımcı olur.
Dahili bağlantılar, başka sayfalara açılan referans noktası olarak da nitelendirilebilir. Genelde kaynak gösterimleri, liste önerileri, reklam önerileri, tavsiye ve makale gibi içerikler arasında köprü oluşturmak için kullanılır. Bu köprüler hem farklı sitelere hem de aynı site içerisindeki resimlere, videolara ya da belgelere erişim sağlar. Ek olarak, sayfa içeriğindeki ilgili konuyla alakalı site linkleri, dahili bağlantı olarak metinler içine de gömülebilmektedir. Bu özellikler, site kullanıcılarının ve metin okuyucularının bilgiye kolay erişmesini sağlamaktadır. Böylece web siteleri arasında içerik paylaşımı oluşur. Bir web sitesinin SEO’sunu geliştirmek için güncel ve en iyi dahili bağlantı uygulamalarını takip etmesi bu konuda trendi yakalamak için oldukça önemlidir.
Dahili Bağlantılar Kullanmanın Avantajları
Dahili bağlantılar, bir web sitesindeki sayfalar arası gezinmeye yardımcı olan rama motorları, dahili bağlantılardan yararlanarak web sitköprüdür. Bir web sitesinin içinde gezinmede önemli bir rol oynamanın yanı sıra, sayfa görüntülenmesini ve dahili sayfa sıralamasını arttırmada da yardımcı olur. Ayrıca bunlar dışında dahili bağlantılar kullanmanın diğer avantajları şunlardır:
- Sayfa içi gezinmeyi kolaylaştırır – Kullanıcı dostu yapısı sayesinde uygun şekilde yerleştirilen dahili bağlantılar, kullanıcıların web sitesinde gezinmesini kolaylaştırır. Ayrıca dahili bağlantılar, kullanıcıların ilgili konu hakkında içerikleri ve makaleleri daha kolay bulmalarına yardımcı olur.
- Sayfa görüntülenmesini arttırır ve hemen çıkma oranını azaltır – Bir web sitesine ilgili dahili bağlantıların yerleştirilmesi, kullanıcıların web sitesinde oluşturulan farklı sayfalarda gezinmek için daha uzun süre harcamasına neden olur. Bu durum da sayfa görüntülenmesinin artmasını sağlar. Ek olarak, dahili bağlantıların en büyük avantajlarından biri, web sitesindeki hemen çıkma oranını çarpıcı bir biçimde azaltmasıdır.
- Web sitenin dizine eklenmesini ve taranmasını iyileştirir – Arama motorları, dahili bağlantılardan yararlanarak web sitesini daha kolay bir şekilde tarar ve dizine ekleme yapar. Böylece indeksleme, dahili linklerin kullanılması sayesinde daha uygun bir hale gelir.
- PageRank’i arttırır – Sitenin herhangi bir sayfasına yerleştirilen yüksek kalitedeki backlinkler, dahili linklerin iyi kurulması durumunda aynı sitedeki diğer sayfalar için de backlink görevi görür. Böylece bu durum sitenin PageRank’inin artmasına yardımcı olur.
- Arama motoru sıralamasını iyileştirir – Sayfa sıralamasını iyileştirmek için backlinklerden ve dahili bağlantılardan yararlanmak bir web sitesinin arama motoru sıralamasını da iyileştirmeye yardımcı olur.
Tüm bu avantajlar sayesinde dahili bağlantılar kullanmak siteniz için en iyi görünürlük yollarından biridir.
Dahili Bağlantılar Kullanmak için Pratik İpuçları
Dahili bağlantılar, SEO’nun en önemli ve kapsamlı parçalarından biridir. Web sitenizin SEO potansiyelinden yararlanmak ve bu potansiyeli arttırmak için dikkate alınması gereken pek çok önemli nokta vardır. Bu nedenle, web sitenizde dahili bağlantılar kullanmadan önce bilmeniz gereken birkaç pratik ipucunu sizin için derledik:
- Mevcut içeriği kontrol etmek: Blog yazısı gibi yeni bir SEO içeriği yayınladığınızda, yeni yazıya bağlantı verme olasılıkları için her zaman mevcut içeriğinizi kontrol etmeniz gerekir. Böylece sayfanız için yüksek bir sıralama elde ederek kolayca alaka düzeyi oluşturabilirsiniz.
- HTML site haritalarından yararlanmak: HTML site haritalarından yararlanmak, her bir alt sayfanın, ana sayfanızdan yalnızca iki tıklama uzakta olmasını sağlayarak SEO dostu bir web mimarisi oluşmasını sağlar. Örnek vermek gerekirse, çevrimiçi bir iş portalı için alfabenin bütün harflerini içeren bir arama barı olduğunu düşünün. Herhangi bir şehrin ilk harfini yazdığınızda yalnızca birkaç tıklamayla şehri bulmanıza olanak sağlayan HTML site haritalarıdır.
- Web sitenizi test etmek: Sitenize aşina olmayan birinden belirli bilgileri aramasını talep ederek dahili bağlantılarınızın kalitesini kontrol edebilirsiniz. Böylece sitenizi hiç bilmeyen biri, sitenizde bir şey ararken, aradığı şeye ne kadar zor ya da kolay erişiyor öğrenmiş olursunuz. Ayrıca bu bilgi sayesinde web sitenizin optimizasyona ihtiyaç duyup duymadığını anlayabilirsiniz. Sitenizi bilmeyen biri ile test etme yöntemi sayesinde, kendi başınıza fark edemeyeceğiniz zayıf noktaları keşfedebilirsiniz.
Verilen bu üç ipucu sayesinde sitenizin görünürlüğü ve arama motorlarındaki sıralaması artar. Böylece web siteniz için SEO’yu verimli kullanmış olursunuz.
Dahili Bağlantıların Optimizasyonu
Dahili bağlantınızı optimize etmek, sitenizin kullanıcı dostu bir siteye dönüşmesine yarar. Kullanıcı dostu bir sitenin hem trafiği daha çok olur hem de arama motorlarındaki görünürlüğü artar. Ek olarak, günümüzde Google web sitelerinin kullanıcı dostu olmasına önem verir. Google tarafından kullanıcı dostu olarak sınıflandırılarak önemli sayfalar arasına girebilmeniz için dahili bağlantılarınızın aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:
- Bir sayfanın altbilgi ya da kenar çubuğuna değil, ana alanına yerleştirmek.
- Metnin başına yerleştirmek.
- Renk ve alt çizgi gibi ögeler kullanarak görsel vurgulama yapmak.
- Siteye gelen ziyaretçi sayısını yükseltmek.
- Bir sayfada sınırlı sayıda bağlantı kullanmak.
- Bağlantının ayarlandığı sayfa için bağlantı hedefinin alaka düzeyini ölçmek.
Tüm bu özelliklere sahip olan siteler, Google’da daha da öne çıkar. Bu nedenle, SEO ile ilgileniyorsanız dahili bağlantı optimizasyonunu ihmal etmemelisiniz.
Bağlantı yapısı, yerleşimi ve dahili bağlantıların sayısı
Web sitenizin bağlantı yapısı, kullanıcıların sitenizde kolay bir şekilde gezinebilmesi için olabildiğince organik ve kullanıcı dostu olmalıdır. Bunun yanı sıra tek bir sayfaya çok fazla dahili bağlantı yerleştirmekten kaçınmalısınız. Bir sayfa 400’den fazla bağlantı içerdiğinde, arama motorları o sayfada belirtilen tüm bağlantıları takip etmekte zorlanabilir. Dahası, eklenen her bağlantıyla beraber alt sayfalara bağlantı başına daha az bağlantı değeri aktarılır. Çok fazla bağlantı, kullanıcıların kafasını karıştırabileceğinden dolayı, sitenizin kullanıcı dostu olması için dahili bağlantıların sayısını sınırlandırmanız gerekir.
Ayrıca aynı hedef sayfaya bir sayfada birden fazla kez bağlantı verdiyseniz, Google yalnızca ilk bağlantıyı dikkate alır. Google, sonraki bağlantıları görmezden görme eğiliminde olduğu için anahtar kelime optimizasyonunun odak noktası olmalıdır. Ek olarak, dahili bağlantıları her bir alt sayfanın ana sayfanızdan sadece birkaç tık uzakta olduğu SEO dostu bir site mimarisini garanti edecek şekilde kullanmanız gerekir. Her sayfa, tematik olarak alakalı sayfalara ya da web sitenizin en önemli ana alanlarına atıfta bulunmalıdır. Bunun nedeni, ana sayfaların daha yüksek dahili bağlantı popülaritesine yol açmasıdır. Tematik olarak alakalı bir metinde, doğrudan bağlantı vererek belirli sayfaların alaka düzeyini arttırmanız mümkündür. Böylece, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar daha fazla bilgi aramak zorunda kalmayacakları için kullanıcı dostu bir site haline gelirsiniz.
Bağlantı metni
SEO ile ilgilenen insanlar için unutmaması gereken önemli bir dahili bağlantı unsuru olan bağlantı metinleri, bağlantılı sayfadaki içeriğin kısa ama anlamlı bir açıklamasını sunmalıdır. Nadiren tıklandığı için hedef sayfadaki içeriğin ne olduğu hakkında bilgi vermeyen anlamsız bağlantı metinlerinden kaçınmanız gerekir. Ayrıca bağlantı metinleriniz, bağlantı verilen sayfa için en önemli anahtar kelimeleri mümkünse başlangıçta içermelidir. Çünkü Google, bağlantı verilen sayfanın tematik olarak sınıflandırılabilmesi için bağlantı metinlerinden yararlanır. Ancak, kullanıcılara herhangi bir getirisi olmadığından ve onlar tarafından olumsuz olarak değerlendirilebildiğinden ötürü aşırı anahtar kelime kullanımından kaçınmanız gerekir.
Google, çapa metinlerin sık tekrarlanmasını cezalandırdığı için bağlantı metinleri çok uzun olmamalı ve çok fazla tekrarlanmamalıdır. Farklı hedef sayfalar için aynı bağlantı metinlerini kullanmaktan da kaçınmalısınız çünkü sayfalar arasında tematik örtüşmeler oluşur ve sonuç olarak düzgün bir şekilde indekslenemezler. Yani bu durum, Google’ın bir web sitesinin birkaç sayfasını birbiriyle rekabet etmesi için belli bir anahtar kelimeye hangi sayfanın bağlanması gerektiğini bilmediği anlamına gelir. Bu da kullanılmayan dahili bağlantıların SEO potansiyelini aşağıya çekmesine neden olur. Web sitenizi planlarken bu nedenle her bir alt sayfa için bağlantı metinlerini tanımlamanız gerekir. Genel olarak, arama motorları anahtar kelime bağlantı metinleri kadar alt sayfalara dikkat etmediğinden “daha fazlasını göster” ya da “daha fazlasını oku” gibi önemsiz bağlantı metinlerinden kaçınmalısınız.
Diğer optimizasyon seçenekleri
Eğer resim bağlantılarından yararlanmak istiyorsanız, dahili bağlantılar arama motorlarının bağlantı hedefini indekslemek için değerlendirebileceği hiçbir bağlantı metnine sahip değildir. Bu nedenden ötürü, resim bağlantılarından yararlanmak için alt özniteliğini ve resim başlığını dikkatli bir şekilde seçmelisiniz. Ek olarak ikincil gezinme, SEO için dahili bağlantılar ve bağlantı eşitliği oluşturmak için kullanılabilecek basit bir araçtır. Ayrıca, eğer sitenizi SEO’ya göre optimize ediyorsanız dahili nofollow linkler kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Aksi takdirde link verilen sayfalara link değeri aktarılırken hata oluşur.
Dahili Bağlantılar Neden Önemlidir?
Google’ın, web sitenizi daha iyi anlamasına ve sitenizin sıralamasını arttırmaya yardımcı olabileceği için dahili bağlantılar kullanmak önemlidir. Açıklayıcı bağlantı metni ile birlikte takip etmesi için Google’a bağlantılar vererek, sitenizin hangi sayfalarının daha önemli olduğunu ve bu sayfaların ne ile ilgili olduğunu belirtebilirsiniz. Ayrıca dahili bağlantılar, kullanıcı deneyimi için de iyi olduğundan sayfanızın etkileşimini arttırmanıza yarar.
Dahili Bağlantı Yapısı Nedir?
Web siteleri temel olarak bir ana sayfadan oluşur ve bu ana sayfa da diğer sekmelere erişmek için alt menülere ayrılır. En basit site şeması bile bu temel üzerine kuruludur. Bu basit kuruluma rağmen bazı web siteleri karmaşık bir düzene sahiptir. Web sitesi yöneticileri de site kategorilerini iyileştirmek ve görünürlüğü arttırmak için silo tekniği adı verilen sistemi uygular. Silo tekniğini kısaca özetlemek gerekirse, anahtar kelimelerin tek bir sistem altında etiketlenmesidir.
Fakat dahili bağlantı oluşturmak, anahtar kelimeleri istiflemekten daha kolay olduğu için, web sitesi yöneticileri bu uygulamaya yönelmeye başladılar. Karmaşık işlemler yerine, web sayfasındaki konu ile ilgili bağlantılara köprü oluşturmak, akışı da hızlandırdığından web sayfası yöneticilerin daha çok tercih ettikleri bir yöntemdir. Google, web aramalarında anahtar kelimelerden öte siteler içindeki uygun bağlantı yollarını takip ettiği için, dahili bağlantılar daha çok ön plana çıkar.
Yönetici olunan web sayfaları dizine eklenmiyor ve daha az ilgili sayfalar dizinde ön plana çıkıyorsa, web sitesi yöneticilerinin dahili bağlantı strateji ve planlarını gözden geçirmesi gerekir. Kaynak menüler içeren ve başka sayfalara köprü oluşturan sitelerin kullanıcılar tarafından keşfi kolaylaşacağı için dizinde ön plana çıkmaları oldukça kolay olacaktır. Bu sebeple web sitesi sahipleri, menüleri ile web sayfasının gezinme alanlarını geliştirip, özelleştirerek web sitesinin dahili bağlantı yapısını bir üst kademeye çıkartabilirler.
Dahili Bağlantılar WordPress için Zorunlu mudur?
Buraya kadar dahili bağlantılar hakkında anlatılanların ışığında, bir WordPress web sitesinin başarısı için dahili bağlantılar çok büyük bir önem teşkil eder. Anahtar bağlantı görevi gören dahili bağlantılar, içeriğinizin arama motorlarında üst sıralara yerleşmesine yardımcı olur ve bir kullanıcıyı web siteniz aracılığı ile yönlendirmeye çalışır. Ek olarak dahili bağlantılar, herhangi bir SEO ve web stratejisinin de belkemiğidir.
Neden Dahili Bağlantılar Kullanılmalıdır?
Web sitelerinin hayatlarını devam ettirmesi ve site trafiğinin güçlü olması için, benzeri kaynak siteler ve bilgilere köprü oluşturması gerekmektedir. Dahili bağlantılar, bu siteler arası köprüyü oluşturur ve akışı sağlar. Akış içerisinde olan siteler Google tarafından daha kolay taranır ve dizine eklenir. Bu durum da web sitelerinin Google tarafından ön plana çıkarılmasını sağlar ve site için trafiği güçlendirir.
Web sitesi içerikleri arasında ilişki kurar
Google, Yandex ve Yahoo gibi popüler arama motorları, web sitenizi taradığında ana sayfanızdan başlayarak sitenizin tüm bağlantılarını inceler. Bu bağlantılar, arama motorlarının hem web sitenizin akışını hem de içerikleriniz arasındaki ilişkilerin belirlenmesine yardımcı olur. Arama motorları da bu içerik bağlantılarını web sitenizin içeriğini belirlemek ve sitenizi buna göre sıralamak için kullanır.
Web sitenizdeki çeşitli sayfalara bağlantı değeri yayar
SEO ile ilgilenen insanların aşina olduğu bağlantı inşası terimi, arama motorlarının bir web sitesindeki bağlantılara atadığı değeri ifade etmek için kullanılır. Tahmin edilebileceği üzere, bir web sitesinin ana sayfası en yüksek değere sahiptir. Böylece, bağlantı inşası sitenin iç bağlantılarına kadar iner ve onları inceler. Bu nedenle, çok az bağlantısı olan ya da hiç bağlantısı olmayan içerikler, arama motorları tarafından daha az değerli olarak görülür.
Google gibi arama motorları, içerikler arasındaki ilişkilere göre bir bağlantıya ne kadar değer atanacağını belirler. Diğer sayfalara, gönderilere, kategorilere ve içeriğe bağlantı vermeye devam ettikçe, bağlantı inşası sitenize yayılır. Böylece, bağlantı inşası birden fazla bağlantıya sahip içeriğin sıralama şansının artmasına neden olur.
Arama motorlarında sıralamayı arttırır
Dahili bağlantılar, bir arama motoru pazarlama stratejisinin yalnızca bir yönü olsa da, bu yapıyı oluşturabilmek önemli bir ilk adımdır. Sağlam bir bağlantı temeliniz olmadan, Google’ın botları web sitenizi nasıl daha düzgün bir şekilde indeksleyeceğini ve sıralayacağını anlamakta güçlük çeker.
Kullanıcılar için kılavuz oluşturur
Bir kullanıcı olarak, herhangi bir web sitesine ilk kez girdiğinizde nereye tıklayacağınızı bilmiyorsanız bu kötü kullanıcı deneyimine sebep olur. Dahili bağlantılar kullanmak, bir kullanıcıyı web sitenizde mantıklı bir şekilde yönlendirmenize yardımcı olur. Ayrıca dahili bağlantılar, kullanıcıların içeriğiniz ve sayfalarınız arasındaki ilişkileri daha iyi anlamasına sebep olur.
Unutmamalısınız ki web sitenizle etkileşime girecek olanlar arama motorları değil kullanıcılardır. Bu nedenle dahili bağlantı yapınız üzerinde çalışırken önce kullanıcıları düşünmek her zaman daha iyidir. SEO stratejilerine katkısı yadsınamaz olan dahili bağlantılar, kullanıcılara web sitenizde gezinme kolaylığı sağlar. Kullanıcıları öncelik sırasındaki ilk basamağa koyduğunuzda, dahili bağlantı akışınız doğal olarak arama motorlarına içerikler arasındaki ilişkileri gösterir.
Dahili Bağlantılar Hiyerarşisi Neden Önemlidir?
Dahili bağlantıların, web sitenizin yapısını oluşturmak ve kullanıcıların sitede kolay gezinmesine yardımcı olmak için bir bilgi hiyerarşisi oluşturmaktadır. Sitenizdeki gezinme kolaylığı sayesinde kullanıcılar sitenizde daha uzun zaman geçirebilir ve böylece göz atmak için yeni konular keşfedebilir.
İyi bir dahili bağlantı stratejisi sayesinde, kullanıcılarınızı yüksek dönüşüm sağlayan sayfalara yönlendirerek işletmeniz için daha fazla gelir elde edebilirsiniz. Kullanıcıların web sitenizde daha uzun zaman geçirmesi ve sayfa görüntülenmelerinin hızla artmasıyla Google, sitenizin performansı hakkında olumlu bir kanıya vararak sıralamanızı yükseltebilir. Son olarak dahili bağlantı, Google’da daha iyi sıralama için site iç SEO’nun bir parçasıdır ve kullanıcıların sitenizde gezinmesi için faydalıdır.
Neden Dahili Bağlantı Otomasyonundan Kaçınmalısınız?
Dahili bağlantıları kolaylaştırma yönünde kullanılan eklenti ve uygulamalar web sitesi yöneticilerine tavsiye edilmemektedir. Kullanılan otomasyon programları içerisinde kurulan algoritma gerekli bilgiye sahip sitelere yönlendirmek için yetersiz kalır. Çünkü bu programların içerisine hangi yönlendirme sistemi eklenirse o sisteme göre yönlendirme gerçekleştirir. Bu da bilginin eksik kalmasına sebebiyet vermektedir. Ek olarak, bu durumun yanında kullanılan büyük otomasyon sistemleri, site içi 1000 üstü bağlantı metni oluşmasına yol açar. Bu durum da Google’ın siteleri spam kategorisine almasına sebep olur. Site için uygunsuz trafiği işaretler ve Google siteleri kara listesine alır. Otomasyon sistemleri, kullanıcıya göre bir bağlantı oluşturmadığı için bir SEO uzmanı gibi anlamlı dahili bağlantı oluşturamaz, tutarsızlığa sebep olur.
Dahili Bağlantıların Uygulanmasının Önemi
Google, web sitelerini taramak için kendi botunu etkin bir şekilde kullanarak dahili bağlantıları izler ve takip eder. Ayrıca, Google bu botları sitelerin ana sayfasına girmesi için programlar ve botlar karşılaştığı bağlantıları takip ederek site haritalarını çıkarır ve bağlantıları izlemeye başlar. Bu sayede siteler arasındaki ilişkileri çözümler ve dizine ekler. Sitelerin en fazla değer gören sayfaları ana sayfalardır ve dahili bağlantıların çoğu ana sayfalara gömülür. Bunun sebebi ana sayfaların, siteler için en fazla bağlantı değeri taşıyan sayfalar olmasıdır.
Web siteleri içerisine gömülen dahili bağlantılar, Google’a web sitelerinin yapısı hakkında bilgi verir ve siteye olan akışı kuvvetlendirir. Web sitesi içerisindeki blog ve web sayfalarına olan yönlendirmeler, site içi bağlantılara değer kazandırır ve web sitelerine dizin için avantaj sağlar. Avantaj sağlayan bağlantılara sahip olan siteler, SEO sıralamalarında ön plana çıkar. Çünkü Google, dahili bağlantılara daha fazla sahip olan siteleri, diğer sitelere göre daha değerli görür ve sayfa görünürlüğünü arttırır.
Dahili Bağlantılardan Yararlanırken Yapılmaması Gerekenler
Dahili bağlantıları otomasyon programlarına bağlamak site akışını bozup siteleri spam’e atar ve Google dizinlerinde siteler çıkmaz. Otomasyon iptal edilse bile, spam’e alınan sitenin tekrar dizine girmesi için uzun bir süre geçmesi gerekir. Diğer yandan da sadece site akışı oluşturmak için rastgele dahili bağlantı yerleştirmek akışı bozar. Web sitesinin ana hedefi olan dizin yerine başka dizinlerde çıkar ve hedef kitleye ulaşamaz.
Genel bağlantı metnine güvenmek
Bahsi geçen genel bağlantı türleri genellikle “buraya tıklayın” ya da “şimdi deneyin” gibi genel bağlantı metinlerine sahiptir. Bu ifadeler, yerinde kullanıldığı zaman yardımcı olmakla beraber, sayfalarınız arasındaki ilişkileri göstermekte yetersiz oldukları için çok sık kullanıldıklarında bir sorun haline dönüşebilir.
Bağlantı metnini aşırı optimize etmek
Bağlantı metinlerinde neredeyse her zaman aynı anahtar kelime grubu içeren yeterli sayıda dahili bağlantıya sahip siteler bulursunuz. Hedef anahtar kelimelerinize ve onların varyasyonlarına odaklanmak iyi gibi görünse de aşırı optimizasyon yapmak sıralamanıza zarar verebilir. Bu nedenle anahtar kelime bağlantı metni kullanmayı minimumda tutmanız gerekir.
Web sayfanızın derinlerine bağlantı eklemek
Bir web sitesine sahip olarak, arama motorlarının ya da kullanıcıların web sitenizi bulmak için gerekenden fazla çaba harcamasını istemezsiniz. Çünkü eğer arama motorları ya da kullanıcılar çok çaba göstermek zorunda kalırsa bu durum SEO açısından sitenize kötü yansır. Arama motoru pazarlamacılığı ile uğraşan uzmanların pek çoğu, web sitenizin derinliklerinde üç tıklamadan daha fazla sayfaya bağlantı vermekten kaçınmanız gerektiğini önerir. Bu nedenle, dahili bağlantılar eklerken bunun seçtiğiniz hedef için geçerli olup olmadığını kontrol edin.
Sayfa başına çok fazla ya da çok az dahili bağlantı eklemek
Sitenizdeki sayfalara eklemeniz için önerilen belli başlı bir bağlantı sayısı yoktur. Ancak belli başlı yönergeleri izlemeniz zorunludur. Bir kullanıcı sitenizdeki bir sayfada yüzlerce bağlantı görürse, büyük olasılıkla sayfanızın spam sayfa olduğunu düşünür. Nitekim, arama motorları da kullanıcılarla aynı tutuma sahiptir. Dahası bu tarayıcılar, sayfanızın bir sürü bağlantıyla dolu olması durumunda bu bağlantılarının her birine daha az yetki verir. Bu nedenle kullanıcılar ve arama motorları için anlamlı olabilecek makul bir sayıda bağlantı eklemeye çalışın.
Hiçbir yere bağlanmayan sayfalar oluşturmak
Bazı web siteleri, kullanıcıların ve arama motorlarının siteyi bulmasını sağlamadan yeni içerik yayınlama eğilimi gösterir. Bunu yapmadan önce, sıralama akışını ve görünürlüğü arttırarak eski sayfalarınızdan bu yeni sayfalara birden fazla bağlantı sağlayarak kullanıcılarınızı yönlendirin.
Dahili Bağlantılardan Yararlanırken Yapılması Gerekenler
Web sitesinin uygun dizine yerleşebilmesi için doğru ve anlamlı bağlantılar oluşturmak oldukça önemlidir. Dahili bağlantılar, siteler arası etkileşim oluşturacağı için ilgili web sitelerinin dizine girmesini kolaylaştırır. Çünkü dahili bağlantılar hem site içi hem de site dışı akışı güçlendirir. Ek olarak, dahili bağlantıların yönlendirildiği konular ön plana çıkar ve web bağlantıları dizine eklenir. Akışı çok olan bağlantı, site trafiğinin de artmasına neden olur.
Önemli site sayfalarınızla bağlantı oluşturmak
Dahili bağlantı kurmanın temel amacı, sitenizin en önemli sayfalarına kullanıcı trafiği çekmektir. Bu sayfalar, okuyuculara isterlerse bir ürün isterlerse de bir hizmet olsun, onlara hangi içerikleri sunabileceğinizi gösterir. Sayfalardan bazılarını kullanıcıların sitenizde bulması zor olabilir. Özellikle de sitenizdeki sayfalar için çok derin bağlantı kurma durumunda kullanıcılar daha da zorlanır. Kullanıcıları ve arama motorlarını dahili bağlantılar aracılığıyla sitenizdeki önemli sayfalara yönlendirmek, içeriğinizi arama motorlarının radarına sokar.
Arama motoru tarama bütçesini karşılayabilmek için daha sığ bağlantılar oluşturmak
Arama motorlarının karşılaştıkları her bir web sitesi için belirlediği bir tarama bütçesi vardır. Bu da sayfalarınızın mümkün olduğunca erişilebilir bir hale getirmenin çok önemli olduğu anlamına gelir. Dijital pazarlama uzmanlarının pek çoğu, tarayıcı bütçelerine uymayabileceğinden, ana sayfanızdan üç tıklama uzaktaki herhangi bir sayfayı çok daha derin bir şekilde değerlendirir. Daha da önemlisi, kullanıcıların üç tıklama uzaklıktaki sayfaları bulma olasılığı daha düşük olur.
Dahili bağlantı analiz aracı kullanmak
Günümüz dijital pazarlama dünyasındaki site sahipleri, aralarından seçim yapabilecekleri çok sayıda nitelikli bağlantı analizi araçlarına sahiptir. Sitenizdeki sayfaların bir listesini hazırlayan ve hangi dahili bağlantıların onlarla eşleştiğini gösteren Google Arama Konsolu (GSC) dahili bağlantı analizi için en iyi araçlardan biridir.
Sitenizin hiyerarşisini güçlendirmek
Dahili bağlantı, sitenizi yapılandırmak için en mükemmel stratejilerin başında gelir. Arama motorları, siteleri bir sayfa hiyerarşisi şeklinde görür. Ana sayfa en önemli sayfa olarak kabul edilir ve her alt dizinin değeri gittikçe düşer. Ana sayfanızdan önemli sayfalara bağlantı vererek, ikincil sayfalardan daha az önemli sayfalara ilerleyerek tarayıcılara sitenizin yapısı hakkında çok dahi iyi bir fikir verebilirsiniz.
Daha yüksek otoriteye sahip sayfalardan daha düşük olanlara bağlantı oluşturmak
Sitenizde en yüksek otoriteye sahip olan sayfalar, genellikle ana sayfadan en az kaldırılan sayfalardır. Ana sayfaların genellikle en yüksek otoriteye sahip olduğu SEO ile ilgilenen herkes tarafından bilinir. Çünkü genellikle en fazla backlink’i onlar alır ve arama motorları tarafından öncelikli sayfalar olarak görünür. Böylece, sıralama kontrolleri yoluyla daha yüksek yetkiye sahip olduğunu bildiğiniz sayfalardan bağlantı vererek daha düşük performans gösteren sayfalara bağlantı inşası gönderebilirsiniz. Bu şekilde bir aksiyon almanız, özellikle sitenizin önemli sayfalarından biri ilgi çekmediğinde daha çok işe yarar.
SEO için Dahili Bağlantılar Neden Önemlidir?
Google başta olmak üzere arama motorlarındaki SEO sıralamanızı iyileştirmek için en iyi stratejilerden biri öncelikle içerik oluşturmaktır. Daha fazla içerik, Google’ın sıralaması için daha fazla sayfa anlamı taşır. Ancak Google gibi arama motorları, bir sitede derinlik de görmek ister. Yani, sizi bir sayfadan diğerine kolayca götüren bağlantıları görmeyi ve insanların sitenizdeki farklı yerlere gidebilmek için bu bağlantılardan yararlandığını görmeyi sever.
Pek çok şirket, sizi diğer web sitelerine bağlayan bağlantılar olan backlinklere odaklanır. Ancak dahili bağlantı da eşit derecede önemlidir. Örneğin, ana sayfanız hakkında biraz düşünün. İnsanların sizin sitenizi ziyaret ettiklerinde harekete geçmesini nasıl sağlarsınız? Tıklamalarına ve gitmek istedikleri yere ulaşmalarına yardımcı olmak için dahili bağlantıları kullanırsanız. Böylece insanlara hareke geçer ve sitede bir trafik oluşur. Dahili bağlantılar, kullanıcıların sayfanızı rahatça takip edebileceği bir hiyerarşi sağlar. Sitenize gelen herkes için daha derin ve daha zengin bir deneyim yaratır. Böylece, kullanıcı deneyiminiz iyileşir ve arama motorlarındaki görünürlüğünüz artar. Bu da arama motorlarındaki sıralamanızın hızlıca artmasına sebep olur.