Arama motoru optimizasyonu, çeşitli amaçlarla dijital alanda faaliyet gösteren web siteleri için en önemli yapılardan birisidir. Site tasarımı, görsel, içerik, video ve kullanıcı deneyimi oluşturulurken bu yapılandırmalara uygun olarak hazırlanmaktadır. Bu çalışmalara kısaca SEO çalışması adı da verilmektedir. SEO çalışmalarında, doğru optimizasyonu yakalamak ve arama motorlarının siteniz ile ilgili bütün sayfaları doğru şekilde algılayabilmesini sağlamak için çeşitli yapılandırmalar mevcuttur. Bu terimlerden biri olan Tarama Bütçesi bugün ki konu başlığımızı oluşturuyor.
Tarama Bütçesi yani İngilizcesi ile “Crawl Budget”, Google botlarının bir web sitesini taraması sonucu belirli bir zaman süresince dizine eklediği sayfa sayısı olarak tanımlanır. Web üzerinde çok sayıda internet sitesi bulunduğu için Google botları, var olan tüm sitelerin taramasını her an gerçekleştiremez. Bunun yerine örümcek olarak da isimlendirilen Google botları belli aralıklarla dizine eklenen sitelerin sayfaları üzerinde gezinerek yeni dizine eklenme işlemlerini gerçekleştirirler.
Tarama işlemi maliyetli bir işlem olduğundan dolayı bunu verimli kılmak adına Tarama Bütçesi kavramı geliştirilmiştir. Bu kavrama aşina olmak ve Tarama Bütçesi SEO çalışmalarında bulunmak, sitenizin bir adım öne çıkarılması ve daha hızlı dizine eklenmesi için gereklidir. Bu yazımda Crawl Budget nedir? ve nasıl optimize edilir? sorularının cevaplarını bulacaksınız.
Tarama Bütçesi SEO için Neden Önemlidir?
Sitelerinin popülerlik puanının belirlenmesi için öncelikle o sitenin sayfalarının dizine eklenmesi gerekir. Eğer sayfa sayısı, sitenin tarama bütçesini aşıyorsa, dizine alınma işlemi sekteye uğrar ve siteniz yeterli popülerlik puanına ulaşamaz. Web sitenizin dizine eklenmesi Google tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmektedir ve bu konuda endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü Google algoritmaları ve mimarisi, dizine ekleme konusunda oldukça başarılı bir iş çıkarır. Fakat yine de tarama bütçesi ile ilgili dikkat etmeniz gereken birkaç olası durum bulunur:
- Büyük bir site sahibi olmak: Diyelim ki binlerce veya on binlerce sayfadan oluşan bir internet sitesine sahipsiniz, sitenin tarama bütçesi yeterli olmayabilir ve Google tüm sayfaları bulmakta zorlanabilir. Yazının devamında bu durumla ilgili uygulanabilecek yöntemlerden bahsedeceğim.
- Yeni sayfalar eklemek: Eğer sitenize kısa bir sürede çok fazla sayıda sayfa eklerseniz, hepsine yetecek bir tarama bütçenizin olup olmadığı önemlidir. Tüm sayfaların hızlı bir şekilde dizine eklenmesi için yeterli tarama bütçesine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Buna en doğru örnek şu olabilir: “Web sitenize düzenli içerik girin” cümlesini neredeyse SEO ile ilgilenen web sitelerinin tümünde görebilirsiniz. Bu tamamen tarama bütçesi ile alakalı bir durumdur. Bir anda girilen onlarca içerik, ertesi gün kesiliyor ise tarama bütçenize direk olarak zarar veriyorsunuz demektir.
- Çok sayıda yönlendirme bulundurmak: Site içi veya dışı gereğinden fazla yönlendirme kullanmak, tarama bütçenizin hızla tükenmesine sebep olabilir. Yönlendirmeleri aşırıya kaçmadan kullanmak iyi bir SEO için temel bir kuraldır.
7 Adımda Tarama Bütçesi Arttırma Yolları
Genellikle tarama bütçesi için çabalamanıza gerek yoktur, tüm işi Google botları en iyi şekilde gerçekleştirir. Fakat yine de tarama bütçesini her site değişikliğinde kontrol etmek oldukça önemlidir. Gerektiği durumlarda tarama bütçesini verimli kullanmak ve bütçeyi arttırmak SEO açısından oldukça yararlı olabilmektedir. İşte, internet sitenizin tarama bütçesini en üst seviyeye çıkarmak için izleyebileceğiniz bazı yollar:
1. Site Hızını Arttırmak
Google botları tıpkı bir insan kullanıcı gibi web sitesinin kurallarına ve limitlerine tabidir. Bu demek oluyor ki kullanıcı deneyimini ne kadar iyi hale getirirseniz botların siteniz üzerindeki deneyimleri de aynı şekilde iyi olacaktır. Bu sebeple kullanıcı deneyimi açısından en önemli unsur olan site hızını arttırarak Google botlarına daha bir deneyim sunarsınız ve botlar daha kısa sürede sitenizi indekse ekleyebilir. Böylece Tarama Bütçesi verimli bir şekilde kullanılmış olur.
2. İç Bağlantılar Kullanmak
Google botları, dış ve iç bağlantı içeren sayfalara öncelik vermektedir. Bu bağlantılar, sayfaların birbirlerine kapı açmasını sağlar. Ve böylece her sayfa Google botları tarafından kolayca bulunabilir hale gelir. Aynı şekilde başka bir siteden gelen Backlink’ler de tarama işlemini hızlandırmakta ve verimli hale getirmektedir. Genel anlamda SEO’nun da önemli bir parçası olan bağlantılara mutlaka önem vermelisiniz. Backlinkler ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.
3. Yetim Sayfalar
Herhangi bir link ile ulaşılamayan sayfalara yetim sayfalar denmektedir. Bu sayfalara herhangi bir yönlendirme yapan iç veya dış bağlantılar bulunmamaktadır. Google botları, yetim sayfaları bulmakta zorluk çeker. Bu yüzden, sitenizdeki her sayfaya işaret eden en az bir bağlantı olmasını sağlayın. Bu sayede tarama bütçenizi en iyi şekilde değerlendirmiş olursunuz. Siteniz dahili linklere sahip olmazsa sayfalarınız Google tarafından indekslenemez ve bu sitedeki ilgili sayfanın arama sonuçlarında yer almasının önünde büyük bir engel olur.
4. Tekrarlayan İçeriği Sınırlamak
Eğer sitenizde aynı içeriğe sahip birden fazla sayfa olursa bunların ayrı ayrı indeklenmesi, tarama bütçenizi gereksiz yere işgal eder. Bu yüzden tekrarlayan içeriği sınırlamak oldukça mantıklı bir yaklaşımdır. Google, aynı veya büyük oranda benzer içeriklere sahip sayfaları indeksleyerek kaynaklarını israf etmek istemez. Bu yüzden internet sitenizde bulunan sayfaların her birinin benzersiz ve özgün olmasını sağlamalısınız.
5. Nofollow Link Düzenlenmesi
Sitenizde bulunan her türlü bağlantı ayrı türlerde etiketlenmektedir. Bu etiketleme Google botları tarafından yapılan taramanın kalitesini arttırmaktadır. Ayrıca farklı amaçlara uygun linklerin etiketlenmesi linklerin daha elverişli kullanılmasını sağlar. Nofollow link etiketlemesi yöntemi sayesinde bağlantılar tarama bütçesinde daha az yer işgal eder ve optimizasyon sağlanır.
6. Noindex Düzenlemesi
Google tarafından indekslenmesine gerek duymadığınız sayfaları, bu meta tag ile etiketlemeniz durumunda söz konusu sayfanın tarama bütçesine etki etmesi engellenir. Zayıf içerikli, kalitesiz veya benzer içerikli sayfalar için bu özelliği kullanabilirsiniz. Bu sayede web sitenizin indekslenmesi daha doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Ayrıca noindex etiketi kullanımın birçok faydası daha bulunmaktadır.
7. Performans
Son olarak, sitenizin performansına yönelik yapacağınız tüm iyileştirmeler tarama bütçenize katkı sağlayacaktır. İnternet sitesini hızlandırmanın yanında iyi bir hosting firması seçmek, gerekli güvenlik güncellemelerini almak gibi yapabileceğiniz çok sayıda performans iyileştirmeleri bulunmaktadır. Performansın tarama bütçesi üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Google botlarının bir sayfayı ne kadar hızlı tararsa, tarama bütçesi o kadar az kullanılmış olur. Ve bu sayede daha çok sayfanın indekslenmesi mümkün hale gelir.