Günümüz toplumu, günün çoğunu internet ortamında geçirmeyi gerektirmektedir. İş teslimleri, toplantılar, satış işlemleri ve hatta alışverişler neredeyse tamamıyla online bir hal almıştır. Dolayısıyla online ortamda blog, e-satış ve site kurumlarının kalitesi de orantılı olarak artmaktadır. Tıklamalar birçok yenilikçi fikrin kapısını aralarken tüm bu sistem linkler üzerinden gerçekleşir. Müzik, site ve ürün linkleri ayrıntıları ile görüntülemek ve öğrenmek için linkleri kullanmaktayız. İngilizce ‘broken link’ olarak adlandırılan ve bir web terimi olan kırık link, uzantıların çalışmamasına sebep olmaktadır.
Linklerin önem teşkil ettiği bir diğer durum da SEO’dur. Sitelerin ziyaretçi trafiğini artıran, Google aramalarında öne çıkmasını sağlayan ve başarıya giden yoldaki büyüme aşamasını doğrudan etkileyen SEO’nun etkin şekilde yapılmasında, kırık linklerin düzeltilmesi yer almaktadır. Herhangi bir tıklama sonrasında ortaya çıkan 404 Not Found (Bulunamadı) yazısı, ilgili linkin çalışamaz olmasından kaynaklanmaktadır.
404 (Kırık) Nedir?
İnternet dünyasındaki her şey, bir zincir görevi gören linkler aracılığı ile birbirine bağlıdır. Sitenizde ortaya çıkan 404 hatası, yönlendirmedeki başarısızlığından ötürü kullanıcıların deneyimini kötü etkilemektedir. Kırık linklerin sebebi, genellikle yönlendirme zincirindeki bir halkanın eksik olmasından, yani link ile bağlantı konusunda aracı görevi gören bir sayfanın kaldırılmasından kaynaklanır. 404 (kırık) hatasının benzer başka sebepleri de bulunabilmektedir. Hata veren linklerin siteniz üstünde bıraktığı olumsuz etkilerden bazılarını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Arama motorlarının güvenirlik sıralamasında düşüş yaşayabilirsiniz.
- Domain otoriteniz düşebilir.
- Kullanıcılarınızın deneyimini ve dolayısı ile tercih etme sıklığını düşürür.
- Site trafiğinizi olumsuz etkiler.
- SEO uyumunuzu azaltır.
- Arama motoru botlarının incelemelerinde sitenizin kalitesini düşük olarak belirlemesine yol açar.
404 Hatası Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?
404 (kırık) tespiti konusunda, sorunun kaynağını belirlemek önem taşır. Linkin hata verme sebepleri genel olarak birbirleri ile benzerlik gösteriyor olsa da, belli bir nokta belirlemek, linkin düzeltilmesinde önemli rol oynar. Kullanıcıların ziyaretine sunulan URL link, yanlış yazılmış olabilir. Aynı şekilde backlink sağlayan siteler, sitenize ait linki yanlış oluşturmuş olabilir.
Backlink, bir sitenin içerikleri arasında ya da sayfasında, bir başka siteye yönlendirme yapması olarak özetlenebilir. Siteniz için yapılan backlinkler, trafiği ve ziyaretçi sayısını artırmaktadır. Sonuç olarak, Google aramalarında üst sıralarda yer almıyor olsanız bile kullanıcıların sizi tercih etmesinin kullanışlı bir yoludur. Kırık backlinkler, beklediğiniz trafik akışının gerçekleşmesini önler. Linklerin hata vermesinde etkili olan diğer durumlar şu şekilde özetlenebilir:
- Link çıkışı olarak adlandırılan ve linki veren sitenin ya da sayfanın kaldırılmış olması, 404 sebebi olabilir.
- Siteniz içerisinde bulunan ve linkin yer aldığı sayfayı silmiş olmanız, linki yönlendirme esnasında geçersiz kılabilir.
- Backlink yapan sitelerin kaldırılması, 404 hatasına yol açabilir.
- Link ile alakalı ya da linki veren sitenin Google tarafından güvensiz bulunması ve engelleme getirmesi, 404 hata bildirimine sebep olur.
Siteniz içerisindeki hata veren linkleri kontrol ederken, bu sebeplerden hangisinin 404 hatasına sebep verdiğini belirleyebilir, SEO uyumunuzu artırmadaki ilk adımı atabilirsiniz.
Hatalı Linklerin Tespiti Nasıl Yapılır?
Kırık linkleri belirlemek ve SEO çalışmalarınızda ilerleme kaydetmeniz için farklı yollar bulunmaktadır. 404 hatası veren durumlar birden fazla linkten kaynaklanıyor olabilir. Linklerin çalışma durumunu kontrol eden ve SEO çalışmaları için avantaj sağlayabilen araçları kullanarak 404 kodlu linklerinizi belirleyebilirsiniz. Hata kaynağına uygun olarak aşağıdaki araçlardan birini takip ederek, kırık linklerinizin kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz:
W3C Link Checker
Ücretsiz olan kırık link tespit araçlarından bir diğeri de W3C Link Checker’dır. Son derece kolay kullanım şekli ile karşınıza çıkan site, direkt site linki ya da sayfa linki taraması hizmeti vermektedir. Ayrıca, taramalar esnasında göstermesini istemediğiniz başlık vs. elemanları tarama sonuçlarından çıkarma avantajı sunmaktadır.
Broken Link Checker
Siteniz için kötü bir etki bırakan hatalı linkleri düzenlemede ücretsiz hizmet veren Broken link checker, 3 bin bağlantı üst sınırı ile sitenizde yer alan linkleri kontrol etmektedir. Site ayrıca kırık linkleri düzeltmek için öneriler de sağlamaktadır.
WordPress
Hatalı linkleri tespit ederken WordPress kullanımı, yalnızca siteniz WordPress tabanlı ise mümkündür. Sitede kırık bağlantıları tespit eden bir eklenti bulunmaktadır. Bu araç ile linklerinizin taramasını gerçekleştirebilirsiniz. WordPress’in sitenizle ilgili durumları mail yolu ile ilettiğini hatırlatmak da faydalı olacaktır.
Screaming Frog
Screamng Frog, SEO araçlarından biridir. Ücretli olmasına karşın 500 link üst sınırlı olarak sitenizi taramaktadır. SEO araçlarını kullanarak; proje oluşturma ya da tarama adımlarını izleyerek link taraması gerçekleştirebilir, hatalı ve 404 kodlu linklerin tarafınıza iletimini gerçekleştirebilirsiniz.
Google Arama Konsolu (Search Console)
Google Arama konsolu, SEO faaliyetlerini yürütebileceğiniz alanlardan biridir ve sağladığı ayrıcalıklar arasında link düzeltimi de bulunur. Şu aşamaları izleyerek, uzun ya da kısa yoldan Search Console aracılığı ile kırık link tespiti yapabilirsiniz:
Kısa Yol
- Search Console mülkünüze giriş yapıp ekranın sağ kısmında yer alan Kapsam’a tıklayın.
- Kapsam’da bulunan “Hariç Bırakıldı” seçeneğine gelip tıklayarak bu bölümde yer alan linklere yönlendirme sağlayın.
- “Hariç Bırakıldı” kısmında 404 kodu ile yer alan bir linkin var olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Uzun Yol
Sitenizle ilgili hem link bilgilerini hem de genel bilgileri almak için uzun yolu tercih edebilirsiniz:
- Search Console mülkünüze giriş yaptıktan sonra yönetim paneline tıklayın.
- Yönetim panelinin ayarlar kısmı üstünden sunulan tarama istatistiklerine girin.
- Sitenin sunmuş olduğu tarama istatistikleri aracılığı ile linklerinizdeki sorunu tespit edebilirsiniz.
- Ayrıca tarama sonuçları ile sitenize dair sunulan verilerden, SEO çalışmanız için birçok veri sağlayabilirsiniz.
Hatalı 404 Linkleri Düzeltme Yöntemleri
Bozuk linkleri ya da dead link olarak adlandırılan ölü linkleri, yenileri ile değiştirmek amacıyla kaldırmadan önce listelemeniz, tüm işlemi en baştan yapmanızı önler. Listeleme ardından yeni linkleri belirlemeniz, gerekliyse oluşturmanız gerekir. Bu işlem sonrası, sitenizden eski linkleri tamamen kaldırmalısınız. Linki kaldırmamanız, zincirleme bir durum hatası ortaya çıkarır. Çünkü bir bağlantıdan diğerine link verirken eski link hala aradaki varlığını sürdürecek, iki link yerine ölü link de dahil olmak üzere 3 linkin yönlendirmesi gerçekleşecektir. Bu durum, Google arama motoru botunun sitenizi ziyaret ettiğinde hoşuna gitmeyecektir. Bundan kaynaklı olarak sitenize girişlere güvenlik alarmı yerleştirilebilir. 404 linki kaldırdıktan sonra farklı adımlar izleyerek kırık linkinizi yenisi ile değiştirebilirsiniz.
Kırık Linki Yenisi ile Nasıl Değiştirilir?
Sitenizin SSL sertifikası bulunuyorsa, site yönetim panelinizden erişebileceğiniz .htaccess ile HTML dosyanıza manuel olarak kontrol etmek üzere erişim sağlayabilirsiniz. Bu işleme, HTML kodunuzda yer alan rakamlar sebebi ile 301 redirect adı verilmektedir. Erişim sağladığınız alana yeni linklerinizi yapıştırabilirsiniz. 301 yönlendirmesini Search Console üstünden aynı adımları takip ederek gerçekleştirebilirsiniz. WordPress ya da başka uygulamalar aracılığı ile kırık link düzenlemesi mümkündür. Bu araçlardan bir diğeri ise WordPress üstünden gerçekleşmektedir:
WordPress üstünden eklenti yüklemesi gerçekleştirerek yönlendirme düzenlemesi yapabilirsiniz. Redirection eklentisini çalıştırdıktan sonra Redirection Setup bağlantısı aracılığı ile Start Setup’a giriş yapın. Ayarlamalarla ilgili kurulum kutucuklarını işaretledikten sonra eklenti üstünde ilerleyin. Setup tamamlandıktan sonra sunulan raporda belirtilen kırık linklerin yönlendirmelerini değiştirin.
Kırık Linklerin Düzeltmenin Avantajları
404 linkler, web siteniz ya da bloğunuz için harcadığınız emeğin hakkını alamamanıza sebep olurken SEO çalışmalarındaki veriminizi de düşürür. Belirttiğimiz işlem ve yöntemleri uygulayarak sitenizin verimini artırabilir, arama motoru botları tarafından sevilen bir site haline gelebilirsiniz. İnternette yer alırken belki de en önemli unsur olan arama motoru sıralamasındaki yerinizi yukarı taşımak için kırık link kontrolleri yapabilirsiniz. SEO çalışmaları esnasında düzenli olarak backlinklerin ve 404 ya da farklı hata kodu veren sitelerin kontrolünü gerçekleştirerek internet ortamındaki başarınızı yükseltebilirsiniz. Özellikle eski içeriklerinizin linklerini güncel şekilde kontrol etmek, tüm içeriklerinizin yüksek reaksiyon almalarını sağlayacaktır.